search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:40
MENU CLOSE

Έτινγκερ: Θα χρειαστεί ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

17.07.2017 12:33
Έτινγκερ: Θα χρειαστεί ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο - Media
 
Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συναντάται ο επίτροπος για θέματα προϋπολογισμού και ανθρώπινων πόρων της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ
 
Νωρίτερα, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων και οικονομικών της Βουλής ο κ. Έτινγκερ τόνισε ότι «α κράτη της Βαλτικής λένε ότι τα χρήματα που θα λείψουν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να καλυφθούν από περικοπές. Άλλες χώρες λένε ότι το γεωργικό ταμείο, το ταμείο συνοχής και τις επενδύσεις στις υποδομές πρέπει να τις κρατήσουμε σταθερές και όλες οι χώρες της ΕΕ να συνεισφέρουν. Εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινούμαστε ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ακραίους πόλους». 
 
Ο Γερμανός επίτροπος προσέθεσε ότι «θα χρειαστεί ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί με ομοφωνία. Αυτό μου δημιουργεί προβλήματα, αλλά το να μην υπάρχει προϋπολογισμός στην ΕΕ είναι χειρότερη λύση, διότι η οικονομία μας, οι περιφέρειές μας, οι γεωργοί μας χρειάζονται την ασφάλεια του σχεδιασμού».
 
Για τους νέους πόρους και το από πού θα μπορούσαν να προκύψουν είπε ότι η ομάδα του Μάριο Μόντι έχει καταθέσει προτάσεις. «Για παράδειγμα θα μπορούσαν να υπάρξουν πόροι από το φόρο εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ή από την εναρμόνιση των εταιρικών φόρων όπου ένα ποσοστό θα μπορούσε να πηγαίνει στην ΕΕ».
 
Ο κ. Έτινγκερ σημείωσε ότι η πρότασή του για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι φιλόδοξη και ρεαλιστική και όχι ουτοπική. «Αυτό για το οποίο πρέπει να σκεφτούμε είναι το τι προφίλ θέλουμε να δώσουμε στο ευρωπαϊκό μας πλαίσιο», σημείωσε και εξήγησε ότι δουλεύει πάνω σε τέσσερα προφίλ, την ανταγωνιστικότητα- οικονομική ισχύ, βιωσιμότητα, αλληλεγγύη και εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια. 
 
«Ο στόχος μου είναι να είναι σαφές και ορατό στους Ευρωπαίους πολίτες το δημοσιονομικό πλαίσιο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να επενδύουμε μόνο εφόσον προκύπτει προστιθέμενη αξία. Το να επενδύει κανείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ πιο αποδοτικό από ότι να γίνονται 28 διαφορετικές επενδύσεις», τόνισε.
 
Επίσης μίλησε για την κοινή άμυνα της ΕΕ και το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας «η Ιρλανδία πληρώνει 3 δισ. ευρώ, παρά το ότι δεν θα φτάσουν εκεί οι πρόσφυγες και πληρώνει για να μείνουν οι άνθρωποι στην Τουρκία, να ζήσουν και να σπουδάσουν».
 
«Από κοινού έχουμε ένα μεγάλο ειδικό βάρος. Έχουμε τις αξίες μας για την ειρήνη και τη δημοκρατία και την κοινωνική πολιτική. Όλοι μαζί, όλα τα κράτη- μέλη είμαστε απέναντι στην Κίνα, την Ινδία και την Σίλικον Βάλεϊ. Διότι είμαστε οικονομικά ισχυροί και έχουν τη γνώση για να μείνουν στην αιχμή του δόρατος», κατέληξε ο κ. Ετινγκερ και κάλεσε όλες τις πολιτικές ομάδες να καταθέσουν τις απόψεις τους ώστε στις αρχές του επόμενου έτους να υπάρχει ένα συμπέρασμα.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός της ΕΕ προσδιορίζει τον χαρακτήρα της και αντανακλαστικά των κρατών-μελών». «Καθοριστικότερες είναι οι πολιτικές προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει ο προϋπολογισμός. Και αυτές ανάγονται στο διπλό έλλειμμα της ΕΕ, το δημοκρατικό και το κοινωνικό και την ακόμη υφιστάμενη κρίσης της νομιμοποίησης» πρόσθεσε και σημείωσε: «Υποστηρίζουμε το τρίτο σενάριο της Λευκής Βίβλου όχι γιατί είμαστε υπέρ της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων αλλά είμαστε υπέρ μιας Ευρώπης πολλών επιλογών. Εκεί που υπάρχει πολιτική συμφωνία, στα θέματα άμυνας, στα θέματα ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης, θα πρέπει να προχωρούμε αυτοί που θέλουμε, χωρίς αποκλεισμούς. Και εδώ έγκειται η βασική διαφορά της δικής μας επιλογής από την πυρηνική Ευρώπη, αυτών που θέλουν να έχουμε μια Ευρώπη των ισχυρών και μια Ευρώπη των μη ισχυρών».
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:39