search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:48
MENU CLOSE

Η φονική «Μεδουσα» σάρωσε τη χώρα – Βελτιώνονται τα καιρικά φαινόμενα

18.07.2017 05:42
Η φονική «Μεδουσα» σάρωσε τη χώρα - Βελτιώνονται τα καιρικά φαινόμενα - Media

«Άγριο» πρόσωπο έδειξε η «Μέδουσα» προκαλώντας ένα θάνατο από κεραυνό, άφησε πίσω της έναν αγνοούμενο και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε αρκετές περιοχές.

Ένας άντρας 46 ετών έχασε τη ζωή του στην Αμφιλοχία όταν κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας τον χτύπησε κεραυνός, ενώ ένας Ρουμάνος ορειβάτης αγνοείται ακόμα στον Όλυμπο.

Αποκαλυπτικές και για το μέγεθος της κακοκαιρίας είναι και οι φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μάλλον θυμίζουν εικόνες… αποκάλυψης.

Μετρά τις πληγές της η Σιθωνία Χαλκιδικής, μετά τη χτεσινή καταιγίδα που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες παραθεριστικές κατοικίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, να “βουλιάξουν” στα λασπόνερα περισσότερα από 60 αυτοκίνητα και να “πνιγούν” πολλές παραθαλάσσιες επιχειρήσεις. 

Ο δήμος έχει ήδη καταθέσει αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία επίσημης καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης των κατοίκων.

Ξενοδοχειακές μονάδες έχουν υποστεί ζημιές, ενώ αρκετοί τουρίστες, φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν, εγκατέλειψαν τη Σιθωνία και μετέβησαν είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στις πατρίδες τους.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν άτομα από τα αυτοκίνητα τους, ενώ εκκενώθηκε και το κάμπινγκ Αζάπικο.

Ο δήμος αναμένει από την περιφέρεια τις σχετικές ενέργειες, ώστε να προχωρήσουν από σήμερα οι διαδικασίες καταγραφής και αποκατάστασης.

Πατρα – Ρίο Αντίρριο

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε και η περιοχή της Πάτρας και του Ρίου Αντιρρίου, όπου ισχυροί άνεμοι  έλυσαν τους κάβους από φέρυ μπωτ και παρέσυραν το πλοίο ακυβέρνητο στο λιμάνι.

 

Πτώση βράχων στα Τέμπη

Πτώση βράχων σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην παλαιά Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, λόγω της κακοκαιρίας, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

 

Στα λευκά το Μέτσοβο

Στο Μέτσοβο, στον Προφήτη Ηλία το χαλάζι έφτασε τους 30 πόντους προκαλώντας πολλές ζημιές σε κήπους. Έκλεισε για λίγο, λόγω των κατολισθήσεων και των ισχυρών βροχών η παλαιά εθνική Μετσόβου – Κατάρας.

Προβλήματα και στη Λήμνο

Τη Λήμνο έπληξε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, ενώ αποχωρούσε από τον ελλαδικό χώρο. Από νωρίς το απόγευμα χθες και για ώρες έβρεξε αδιάκοπα, αρχικά στο δυτικό και νότιο τμήμα του νησιού, στη Μύρινα, το Πλατύ, το Θάνος και τον Κοντιά. Στη συνέχεια, ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού, στην περιοχή της Ατσικής και του Μούδρου.

Σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφηκαν στη Μύρινα, στην περιοχή των ΚΤΕΛ, ενώ η πυροσβεστική επιχείρησε σε 10 σημεία για άντληση υδάτων και απεγκλώβισε 20 άτομα από τα οχήματά τους.

Ενοικιαζόμενα δωμάτια, σπίτια και υπόγεια πλημμύρισαν, χείμαρροι υπερχείλισαν, ενώ μικροκατολισθήσεις έχουν καταγραφεί στον περιφερειακό δρόμο της Μύρινας.Επίσης, για 20 περίπου λεπτά υπήρξε διακοπή ρεύματος σε όλο το νησί. Το πλοίο «Εξπρές Πήγασος» που έφτασε στο νησί της ώρα της καταιγίδας αναγκάστηκε να δέσει στο παλιό λιμάνι.

Οι πρώτες καταγραφές των ζημιών

Πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική συνεχίζουν τις αντλήσεις από υπόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων. Παράλληλα εργάζονται και τα μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να απομακρυνθούν νερά, λάσπες και φερτά υλικά από τις κατοικημένες περιοχές και να καθαρίσει η παραλιακή ζώνη, όπως είπε στο www.amna.gr/macedonia, ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. «Καθαρίζουμε τις κατοικημένες περιοχές και όλη την παραλιακή ζώνη από τα νερά καθώς αναμένονται αργότερα κλιμάκια μηχανικών από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής όπως επίσης μηχανικοί αλλά και υπάλληλοι της Πρόνοιας από τον Δήμο Σιθωνίας να κάνουν μία πρώτη καταγραφή των ζημιών».

Όπως ανέφερε ο κ. Στεργιάδης μηχανήματα εργάζονταν μέχρι τις 22:00 το βράδυ ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο της Σιθωνίας. «Δουλεύαμε στη Βουρβουρού, τη Συκιά και στον Αρμενιστή. Οι δρόμοι έχουν ανοίξει , θα γίνουν και οι σχετικοί έλεγχοι των μηχανικών. Σήμερα, από πολύ νωρίς το πρωί κάνουμε όλη τη διαδρομή στο δεύτερο πόδι για έναν επανέλεγχο».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας τις επόμενες ώρες θα αποσταλλούν τα έγγραφα με το αίτημα κήρυξης του Δήμου Σιθωνίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο αρμόδιο υπουργείο, και «αναμένουμε εντός της ημέρας την απάντηση», τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Από σήμερα τα φαινόμενα υποχωρούν και σταδιακά θα υπάρξει βελτίωση του καιρού

 

Mε πληροφορίες από thestival.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:42