search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:35
MENU CLOSE

Έξοδος στις αγορές: Αναζητώντας τον καταλληλότερο χρόνο- Παραμένει η κυβερνητική πρόθεση για έξοδο τώρα και όχι από φθινόπωρο

18.07.2017 07:33
Στα ύψη ο συναγερμός για την έξοδο, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση - Media

 

Δεν υπήρξε άνοιγμα του βιβλίου προσφορών του ΟΔΔΗΧ χθες και πιθανότατα αυτό δε θα συμβεί ούτε σήμερα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στην ογκούμενη φημολογία για επικείμενη έξοδο στις αγορές, κατά τη χθεσινή ημέρα.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι κι ενώ από το πρωί υπήρχε κλίμα φημολογιών και αναμονής κυβερνητική πηγή προχώρησε σε διαρροή στο ΑΠΕ όπου σημείωνε πως «δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους». Με άλλα λόγια έδινε σήμα να χαμηλώσουν οι τόνοι χωρίς ωστόσο να κλείνει τα σενάρια εξόδου στο κοντινό μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση πρόθεση της κυβέρνησης ωστόσο παραμένει η αξιοποίηση του «momentum» δηλαδή η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές να γίνει τώρα και όχι από Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι οι αγορές δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκδόσεις σε μια στιγμή που τα ευρωπαϊκά ομόλογα πιέζονται. Από εκεί και πέρα το κυβερνητικό επιτελείο ζυγίζει σε καθημερινή βάση τα δεδομένα προκειμένου να επιτύχει τις προσφορότερες συνθήκες για την έξοδο.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του την Κυριακή τόνιζε ότι οι δοκιμαστικές έξοδοι αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση κάτι το οποίο ανέφερε σε αντιδιαστολή με την τοποθέτηση Στουρνάρα ότι η έξοδος πρέπει να γίνει αργότερα, μετά από τη δρομολόγηση μερικών ιδιωτικοποιήσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στις 20 του μήνα (μια εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό). Ωστόσο, με δεδομένο ότι δεν αναμένεται να αλλάξει την πάγια θέση του πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, θεωρείται πως δεν θα επηρεάσει το κλίμα στις αγορές οι οποίες ήδη δείχνουν ότι δεν πτοούνται.

Το ερώτημα τώρα είναι αν την Παρασκευή που συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα θα είναι πανηγυρικό υπό το φόντο μιας πιθανής σχετικής εξέλιξης (να έχει προηγηθεί δηλαδή η έξοδος) ή αν εφόσον δεν έχει ακόμη συμβεί, ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση για μια προαναγγελία στο πλαίσιο της παρουσίασης της στρατηγικής εξόδου από το μνημόνιο στην οποία εντάσσεται και η σειρά δοκιμαστικών εξόδων που σχεδιάζεται μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Εν όψει της, Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή – η έναρξη της οποίας συμπίπτει με την συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης της ΝΔ για Εξεταστική για τον Πάνο Καμμένο και την υπόθεση Νoor 1 – σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και αύριο η Πολιτική Γραμματεία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:34