search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:16
MENU CLOSE

Σοφία Σακοράφα: Η Ε.Ε. να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συγκατατεθεί σε λύση του Κυπριακού που θα προβλέπει παρεμβατικά δικαιώματα.

18.07.2017 13:29
Σοφία Σακοράφα: Η Ε.Ε. να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συγκατατεθεί σε λύση του Κυπριακού που θα προβλέπει παρεμβατικά δικαιώματα. - Media
 
Με γραπτή κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, καλεί την αντιπρόεδρο, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας για παρεμβατικά δικαιώματα και διατήρησης στρατού κατοχής, που προέβαλε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού στην Ελβετία.
 
Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, μάλιστα, θεωρώντας τουλάχιστον ανεπαρκή την δήλωση της κα. Μογκερίνι, ότι «η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ αποτελεί την  καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του», ρωτάει ευθέως: “Υπάρχει περίπτωση, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, η ΕΕ να αναγνωρίσει σε μια τρίτη χώρα, το δικαίωμα να «εγγυάται» τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμικού συστήματος ενός κράτους μέλους της ή τα ίδια τα ευρωπαϊκά σύνορα της;»
 
Είναι σαφές ότι με αυτή τη διατύπωση, η κα. Σακοράφα καλεί την Ε.Ε. να απορρίψει, ακόμη και οποιαδήποτε αμφίσημη διατύπωση που θα άφηνε τέτοια περιθώρια ερμηνείας. Γνωρίζοντας τις πιέσεις που ασκούνται, ουσιαστικά καλεί την Ε.Ε. προασπίζοντας τις καταστατικές τις αρχές και τις Συνθήκες λειτουργίας της, να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις να ξεκινούν από τη βάση μηδενικής ανοχής, σε οποιαδήποτε ανάλογη απαίτηση της Τουρκίας.
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
 
Η αδιαλλαξία της Τουρκίας όσον αφορά στην παραμονή των κατοχικών δυνάμεων και την άσκηση «επεμβατικών δικαιωμάτων» σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος μέλος της Ε.Ε. και η απειλή της, ότι εάν το κρίνει απαραίτητο θα κάνει χρήση τους, οδήγησε σε εμπλοκή τη διαπραγματευτική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα «επεμβατικά δικαιώματα» που αιτείται η Τουρκική πλευρά παραβιάζουν την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, αντιτίθενται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές και αξίες της Ε.Ε., ενώ παραβιάζουν τα περί του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών που προβλέπουν οι Συνθήκες της Ε.Ε..
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και η παρωχημένη συνθήκη εγγύησης σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει «επεμβατικά δικαιώματα» των εγγυητριών δυνάμεων πόσο δε μάλλον στρατιωτική επέμβαση και κατοχή.
 
Ερωτάται η Αντιπρόεδρος/Ύπατη Εκπρόσωπος:
 
Υπάρχει περίπτωση, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, η ΕΕ να αναγνωρίσει σε μια τρίτη χώρα, το δικαίωμα να «εγγυάται» τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμικού συστήματος ενός κράτους μέλους της ή τα ίδια τα ευρωπαϊκά σύνορα της;
 
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Ε.Ε., ώστε να ξεκαθαρίσει την θέση της, ότι δεν θα ανεχθεί οιουδήποτε είδους «επεμβατικά δικαιώματα» κατά ευρωπαϊκού Κράτους μέλους.
 
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διανοείται επεμβατικά δικαιώματα σε βάρος ευρωπαϊκού εδάφους»
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:16