search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:05
MENU CLOSE

Η στρατηγική ως το τέλος του μνημονίου και ως το τέλος της τετραετίας στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ

18.07.2017 20:19
Η στρατηγική ως το τέλος του μνημονίου και ως το τέλος της τετραετίας στο τραπέζι του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Media

 

Ζητήματα στρατηγικής της επόμενης περιόδου συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρα στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

Σύμφωνα με αρμόδιες κομματικές πηγές η στρατηγική της κυβέρνησης στο εξής ξεδιπλώνεται σε δύο στάδια: αφενός έως τον Αύγουστο του 2018 οπότε και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα, και, αφετέρου, από εκεί και πέρα έως την εκπνοή της 4ετίας. «Έχουμε περάσει σε νέο κύκλο» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η χώρα και η κυβέρνηση έχοντας απελευθερωθεί από το κομμάτι της διαπραγμάτευσης, έχει περάσει σε φάση εστίασης στην ανάπτυξη, τις κοινωνικές παρεμβάσεις, την ανάπτυξη της κοινωνικής προστασίας, τις αναγκαίες θεσμικές τομές.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του νέου αυτού κύκλου απασχόλησε ως επί το πλείστον τη συνεδρίαση καθώς αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου εισήγησης που θα συζητηθεί αύριο στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ειδικότερα, το σχέδιο της εισήγησης περιλαμβάνει συνολική ανασκόπηση της προηγούμενης περιόδου και αποτίμηση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί πλέον μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της συμφωνίας που πέτυχε η κυβέρνηση για το ελληνικό χρέος. Ωστόσο, το κύριο βάρος στην εισήγηση δίνεται στον στρατηγικό σχεδιασμό, για τα ζητήματα που για την κυβέρνηση είναι κομβικής σημασίας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρεις κεντρικές στοχεύσεις της κυβέρνησης:

–την έξοδο στις αγορές-από τον σχεδιασμό για να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε μέχρι το 2018 να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και οριστικά και αμετάκλητα να βγει η χώρα στις αγορές. Κατά τις ίδιες πηγές, όσον αφορά στο ζήτημα της έκδοσης ομολόγου, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, βλέπει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και θα αποφασίσει το κατάλληλο τάιμινγκ.

–το μοντέλο της “δίκαιης ανάπτυξης” (και τι σημαίνει αυτό σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία).

–την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Τετάρτης στις 17:00, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, το πρωί στις 10:30 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο όπου θα συζητηθούν προς κατάθεση νομοσχέδια, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, νομοσχέδια των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Χωρίς συζήτηση για Καμμένο

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα Καμμένου όπως αναμενόταν, εν όψει της συζήτησης την Παρασκευή στη Βουλή επί του αιτήματος της ΝΔ για Εξεταστική με αντικείμενο την εμπλοκή του υπουργού Άμυνας στη δικαστική  διερεύνηση της υπόθεσης Νοοr 1.

Πάντως το πρωί της Τρίτης συνεδρίασε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (Γραμματέας της ΚΟ, Διευθυντής ΚΟ, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, κλπ). εκεί συζητήθηκαν τεχνικά ζητήματα, ενώ τα πολιτικά παραπέμφθηκαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Πολιτικής Γραμματείας.

Σε πρώτη φάση, μοιράστηκαν οι ρόλοι για τη «μάχη» της Παρασκευής, με τον βουλευτή Καρδίτσας Σπύρο Λάππα να αναλαμβάνει χρέη εισηγητή και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Νίκο Παρασκευόπουλο να αναλαμβάνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Την Πέμπτη αναμένεται το προεδρείο να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου, ύστερα και από τις πολιτικές αποφάσεις στα δύο πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, να οριστικοποιήσει την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβερνητική πλειοψηφία την Παρασκευή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:03