search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:17
MENU CLOSE

Μεσάνυχτα στο Παρίσι

06.10.2011 13:56
Μεσάνυχτα στο Παρίσι  - Media

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Ο Γούντι Άλεν τιμά την ευρωπαϊκή κουλτούρα μέσα από τις νυχτερινές συναντήσεις του ήρωά του με διάσημους συγγραφείς και καλλιτέχνες που «έλαμψαν» στην εποχή του Μεσοπολέμου.

 

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Ο Γούντι Άλεν τιμά την ευρωπαϊκή κουλτούρα μέσα από τις νυχτερινές συναντήσεις του ήρωά του με διάσημους συγγραφείς και καλλιτέχνες που «έλαμψαν» στην εποχή του Μεσοπολέμου. Παρίσι, η Πόλη του Φωτός και του πνεύματος, και ο Γούντι Άλλεν το εννοεί. Απολαύστε την.

Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν. Πρωταγωνιστούν: Όουεν Ουίλσον, Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Κάθι Μπέιτς, Άντριεν Μπρόντι, Μαριόν Κοτιγιάρ, Κάρλα Μπρούνι- Σαρκοζί.

Ο Ζίλ και η Ινέζ αποφασίζουν λίγες ημέρες πριν παντρευτούν να επισκεφτούν το Παρίσι για λόγους αναψυχής, αλλά και για ψώνια. Ο Ζίλ, αν και πετυχημένος σεναριογράφος στο Χόλυγουντ, έχει κατακλυστεί από εμμονές για το μυθιστόρημα που ετοιμάζει. Είναι θαυμαστής του Χέμινγουέι και του Φιτζέραλντ και η κρυφή του επιθυμία είναι  να γράφει σαν αυτούς. Παράλληλα δηλώνει γοητευμένος με την Πόλη του Φωτός και δεν διστάζει να παραδεχτεί πως ευχαρίστως θα μπορούσε να μείνει για πάντα εκεί. Από την άλλη, η Ινέζ ζει μια πιο ρεαλιστική ζωή. Αν και κατανοεί τον ρομαντισμό του μέλλοντος συζύγου της, τον παρακινεί να συνεχίσει για καθαρά οικονομικούς λόγους να «παράγει» τα κερδοφόρα του σενάρια. Όμως ο Ζιλ δεν το βάζει κάτω, συνεχίζει να ονειροπολεί και να… επικοινωνεί με τα ινδάλματά του. Λάτρης του Παρισιού ο Γούντι Άλεν, σκηνοθετεί μια ταινία αποκλειστικά αφιερωμένη στην πνευματικότητα και στον πολιτισμικό μύθο που αποπνέει η πόλη στην οποία έζησαν και μεγαλούργησαν αρκετοί από τους σοβαρότερους και διασημότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Επί της ουσίας, ο Ζιλ εκφράζει τον θαυμασμό του Άλεν για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις επιρροές του από αυτόν. Η ταινία κινείται στην προβληματική του «Πορφυρού Ρόδου του Καΐρου» και αναμειγνύει με απόλυτη φυσικότητα το ρεαλιστικό και το φανταστικό στοιχείο. Η μαγική ατμόσφαιρα του Μεσοπολέμου και της Μπέλ Επόκ αποδίδονται με γνώση και  ευαισθησία, ενώ και οι συνευρέσεις του Ζιλ με τους «ήρωες» του συμπυκνώνονται με τις γεμάτες πνεύμα, σαρκασμό και βαθύτατες για την ανθρώπινη ύπαρξη παρατηρήσεις και ατάκες. Κοντολογίς, άλλη μια απολαυστική, αλλά αυτή τη φορά και αισιόδοξη ιστορία από τον ιδιοφυή σκηνοθέτη και διανοούμενο, που από ότι μαθαίνουμε, θα συνεχίσει να σκηνοθετεί επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ποιος τη χάρη μας. Πειστικότατες και όλες οι ερμηνείες. Ξεχωρίζει όμως η απέραντα γοητευτική Μαριόν Κοτιγιάρ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:16