search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:24
MENU CLOSE

Απεργία διαρκείας στα ΜΜΕ για ΕΟΔΕΑΠ

20.07.2017 03:30
Απεργία διαρκείας στα ΜΜΕ για ΕΟΔΕΑΠ  - Media
 
Δύσκολος και μακρύς φαίνεται να είναι ο δρόμος προκειμένου να λυθούν βασικά προβλήματα για τον Ταμείο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, οι οποίοι προσανατολίζονται για απεργία διαρκείας, αν αποτύχουν οι συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου που διασφαλίζει την περίθαλψη, την πρόνοια και την επικούρηση των εργαζομένων στον Τύπο. 
 
Η περιπέτεια ξεκίνησε πέρσι τον Σεπτέμβριο, όπου στο πλαίσιο το νέου ασφαλιστικού κόπηκε το αγγελιόσημο.
 
Το Ταμείο βρέθηκε στον αέρα και η κυβέρνηση έδωσε διορία ενός χρόνου (λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να βρεθεί λύση με τους εργοδότες. 
 
Στην έκτακτη γενική συνέλευση της Τρίτης που τελικά δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας, αλλά παρόλα αυτά οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν τους περίπου 900 παρόντες έκαναν λόγο για παρελκυστική τακτική των εργοδοτών να βρεθεί λύση και στην απροθυμία της κυβέρνησης να την επιβάλλει, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους δημοσιογράφους. 
 
Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου επέμεινε ότι αν ναυαγήσει η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της τριμερούς θα υλοποιηθεί η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών – μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ για απεργία διαρκείας. 
 
Να σημειώσουμε ότι η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ κινδύνευσε να σταματήσει στις αρχές Ιουλίου λόγω έλλειψης ρευστότητας και μετά μεγάλη ένταση και μια δυναμική γενική συνέλευση η κυβέρνηση συναίνεσε στη δανειοδότησή του από τον ΕΦΚΑ με 10 εκατομμύρια, παρότι ο ΕΦΚΑ χρωστάει στον ΕΔΟΕΑΠ 70 εκατομμύρια, αλλά δεν έχει προσωπικό, όπως λέει με επιστολή του, προκειμένου να το πιστοποιήσει. 
 
Το βράδυ της Τρίτης ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Σταύρος Καπάκος έδωσε στη δημοσιότητα ένα πλαίσιο θέσεων που μοιάζει να συγκεντρώνει τη συναίνεση της πλειοψηφίας παρότι προέρχεται από επεξεργασίας της παράταξης “Συσπείρωση Δημοσιογράφων”, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.  
 
Όπως διευκρίνισε ο γραμματέας της ΕΣΗΕΑ  οι προτάσεις δεν είναι  “οι πλάκες του Μωϋσή”, μπορούν να εμπλουτιστούν ή και να τροποποιηθούν στο πλαίσιο ενός σοβαρού διαλόγου των ανθρώπων της ενημέρωσης, με επιχειρήματα και διάθεση συγκλίσεων. Οι προτάσεις είναι οι εξής:   
 
 1.Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ για την παροχή υπηρεσιών υγείας και την χορήγηση επικούρησης  και εφάπαξ. Διεύρυνσή του με ολους τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης.
 
 2.Χορήγηση  στον ΕΔΟΕΑΠ της κρατικής επιχορήγησης, η οποία του αντιστοιχεί και την οποία χορηγεί ετησίως το δημόσιο στον ΕΟΠΥΥ. 
 
 3.Διατηρώντας την αυτονομία του ο ΕΔΟΕΑΠ να συνδεθεί με τον ΕΟΠΥΥ για την αγορά φθηνότερων υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης  και για την μείωση του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης.
 
 4.Θέσπιση πόρου-εισφοράς ενημέρωσης, έπειτα από συμφωνία στην τριμερή, στον τζίρο των επιχειρήσεων και επιπλέον πόρου με παροχή φορολογικών κινήτρων στα τηλεοπτικά κανάλια  ( 3+3%)
 
 5.Συμμετοχή στον πόρο  όλων των ιδιωτικών και δημόσιων  εργοδοτικών  φορέων (τηλεοπτικοί σταθμοί, συνδρομητικά κανάλια, εφημερίδες,  περιοδικά, ραδιόφωνα, διαδίκτυο, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ.
 
 6.Έσοδα μέσω εισφορών εργοδοτών(7-8%) και εργαζομένων(5-6%)για υγεία, επικούρηση και εφάπαξ καθώς και συνταξιούχων για τις παροχές υγείας. 
 
 7.Τρόπος είσπραξης ειδικού πόρου-εισφοράς στον ΕΔΟΕΑΠ. Να εκπίπτουν οι δαπάνες διαφήμισης μόνο στα αναγνωρισμένα ή/και αδειοδοτημένα μέσα. 
 
 8.Συνέχιση των προσπαθειών βεβαίωσης και είσπραξης του εναπομείναντος αγγελιοσήμου. 
 
 9. Στον νέο ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζονται όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης μεταφέροντας και τον κουμπαρά τους όσον αφορά την επικούρηση και το εφάπαξ. Ασφαλίζονται και οι εργοδότες μέσων  ενημερωσης.
 
 10.Έλεγχος και συνεχής αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του νέου ΕΔΟΕΑΠ με στόχο την μακροχρόνια βιωσιμότητά του. Συνολική αξιολόγησή του σε 1-2 χρόνια ώστε να ληφθούν όσα διορθωτικά μέτρα  χρειαστούν, αν χρειαστούν, για την βιωσιμότητά του. 
 
 11.Ειδικός πόρος-εισφορά ενημέρωσης σε 1-2 χρόνια. Νομοθέτησή του πιθανόν χωρίς την δαμόκλειο σπάθη  της τρόικας και των μνημονιακών περιορισμών της χώρας, αν αυτό καταστεί εφικτό. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:24