search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:30
MENU CLOSE

«Σφάζονται» για τη Δικαιοσύνη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1978
20-07-2017
21.07.2017 03:00
bolek.jpg
 
Σφοδρή αναμένεται η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση «Noor 1» και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Κάποιες φορές η πολιτική, όπως και η ζωή, παίζει περίεργα παιχνίδια. Υπό κανονικές συνθήκες το όνομα του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου δύσκολα θα μπορούσε να εμπλακεί σε μια συζήτηση για κατηγορούμενους που σχετίζονται με τη δράση των «Πυρήνων της Φωτιάς» ή με έναν ευρύτερο διάλογο για ανθρώπινα δικαιώματα. 
 
Όμως αυτό είναι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο για τη συζήτηση που θα γίνει το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, μετά το αίτημα της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την εμπλοκή του υπουργού Άμυνας στην υπόθεση του «Noor 1». 
Ο λόγος είναι απλός: Ο θεσμός της Δικαιοσύνης έχει εισβάλει δυναμικά στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου που απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Έτσι, αφού το κοινό στοιχείο στις υποθέσεις αυτές είναι οι σχέσεις εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, μοιραία δυο άσχετα μεταξύ τους θέματα θα πυροδοτήσουν αντιπαραθέσεις, ιδίως αν στην αίθουσα της Ολομέλειας – πράγμα πολύ πιθανό – βρεθούν για δεύτερη φορά μέσα στο καλοκαίρι αντιμέτωποι οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. 
 
Αδιανόητο
Σε μια συζήτηση που στα κυβερνητικά έδρανα θα βρίσκεται ο Σταύρος Κοντονής ως αρμόδιος υπουργός, θεωρείται αδιανόητο ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων που έχουν γεμίσει διαδηλωτές το κέντρο της Αθήνας. Ιδίως από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκδηλώσει σαφώς τις προθέσεις της να εγκαλέσει την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις Κοντονή για την υπόθεση της Ηριάννας περί «δυσάρεστης έκπληξης» και περί δυνατότητας, όπως είπε, που προβλέπει ο κώδικας ποινικής δικονομίας υποβολής νέας αίτησης, η οποία θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο «προφανώς με άλλη σύνθεση». 
 
Άλλωστε η Ν.Δ. για το ίδιο ακριβώς πράγμα εγκαλεί και τον Πάνο Καμμένο, με αφορμή τις επικοινωνίες που είχε με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη προκειμένου, όπως δηλώνει ο ίδιος, να του αποσπάσει κατάθεση για την υπόθεση του ναρκόπλοιου. Αυτά όλα στο φόντο μιας εντονότατης δυσαρέσκειας πολλών κυβερνητικών στελεχών – συμπεριλαμβανομένων του Νίκου Παππά, του Παύλου Πολάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα – σχετικά με συμπεριφορές, κατεστημένα, νοοτροπίες που χαρακτηρίζουν τις λειτουργίες της Δικαιοσύνης. Είτε αυτές αφορούν τις τηλεοπτικές άδειες, είτε τη λίστα Λαγκάρντ, είτε την εργατική νομοθεσία. 
 
Στην πράξη, λοιπόν, το επίδικο αυτής της συζήτησης στη Βουλή δεν είναι άλλο από την ίδια τη Δικαιοσύνη. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το ζήτημα της ηγεσίας των ανώτατων δικαστικών βαθμίδων αποτελεί ένα άτυπο «μήλον της έριδος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη συνθήκη που διαμορφώνεται προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων και διαδικασιών προετοιμάζοντας το έδαφος για μια σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αντίστοιχα η Ν.Δ. μπορεί να εκμεταλλευτεί την ίδια συνθήκη για να παγιώσει την υφιστάμενη κατάσταση, εφόσον δημόσια εκτιμά ότι η σημερινή δομή είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τα κυβερνητικά σχέδια.
 
Συνοχή
Στο δια ταύτα η πρόταση της ΝΔ αναμένεται να απορριφθεί, εκτός από την απίθανη περίπτωση να παρουσιαστούν φαινόμενα τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή. 
Επί της ουσίας το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι αν η μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει με «μισό μάτι» την κυβερνητική σύμπραξη με τον Πάνο Καμμένο, θα βρει κάποιον τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία της, δίχως όμως να κινδυνεύσει η κυβερνητική σταθερότητα. 
 
Οι γκρίνιες σχετικά με τον Πάνο Καμμένο είναι υπαρκτές εδώ και πάρα πολύ καιρό και βρίσκουν νέους τρόπους να εκφραστούν, μετά τις αποστάσεις που τήρησε ο υπουργός Άμυνας από τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. 
Μια εικόνα που ο Πάνος Καμμένος θέλησε να διασκεδάσει τονίζοντας ότι διαθέτει προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του στην Ικαριακή Ραδιοφωνία πως «με τον Αλέξη τον Tσίπρα βρεθήκαμε μαζί σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα». 
 
Τα πρώτα δείγματα όσων αντιστρατεύονται τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛΛ πάντως φάνηκαν ξεκάθαρα στην τελευταία ψηφοφορία για την ανάδειξη του Δημήτρη Καμμένου ως Η’ αντιπροέδρου της Βουλής. 
H εμπειρία δείχνει ότι δεν είναι ισχυρό το ενδεχόμενο για εκπλήξεις από την πλευρά της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» του ΣΥΡΙΖΑ στην ονομαστική ψηφοφορία για την εξεταστική – το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τοποθετήσεις που θα υπάρξουν από το βήμα της Βουλής. Πολλώ δε μάλλον που το επιχείρημα της ηγεσίας είναι ότι στόχος δεν είναι μόνο το πρόσωπο του υπουργού Άμυνας, αλλά ουσιαστικά ολόκληρη η κυβέρνηση. 
 
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο η πεποίθηση που κυριαρχεί είναι ότι το επιτελείο της Ν.Δ. επιχειρεί να αναγάγει σε πρωτεύον ζήτημα το κατ’ αυτούς δευτερεύον της εμπλοκής Καμμένου στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης «Νοοr 1», προκειμένου να κρυφτεί από την επικαιρότητα η καθ’ αυτή υπόθεση η οποία εκτιμάται ότι αγγίζει συγκεκριμένο επιχειρηματία, τον οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ν.Δ. καλύπτει. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:30