search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:55
MENU CLOSE

…Και στη Χαριλάου Τρικούπη συσκέπτονται

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1978
20-07-2017
24.07.2017 03:00
pasok1.jpg

 

Η Φώφη επέστρεψε κι επισπεύδει τις διαδικασίες για συγκρότηση 50μελούς οργάνου της ΔΗΣΥ

Απανωτές συσκέψεις γίνονται αυτές τις μέρες στη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να ολοκληρωθούν οργανωτικά ζητήματα πριν από τη θερινή ραστώνη του Αυγούστου, εν όψει και των διαδικασιών εκλογής νέου επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Οκτώβριο.
 
Η Φώφη Γεννηματά, που επέστρεψε έπειτα από μία εβδομάδα διακοπών, ξεκίνησε απανωτές συσκέψεις προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του 50μελούς οργάνου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που αναμένεται να ανακοινωθεί αυτές τις μέρες, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και μια ενημέρωση από τις επαφές του επικεφαλής της Επιτροπής Πιστοποίησης και Δεοντολογίας καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου. 
Ο καθηγητής έχει κάνει σειρά επαφών με στελέχη εντός και εκτός ΔΗΣΥ και ακούει προτάσεις και ιδέες, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στην εκλογή αρχηγού από τη βάση, αλλά και μια εντυπωσιακή προσέλευση πολιτών που θα σηματοδοτήσει την πολιτική και εκλογική ανάκαμψη του χώρου. 
 
Ο καθηγητής, που πρόσφατα είδε, εκτός από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλο, τον ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη, τον βουλευτή του Ποταμιού και επικεφαλής της κίνησης «Μεταρρυθμιστές για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη» Σπύρο Λυκούδη και τον Γιάννη Μανιάτη, δεν διαρρέει τίποτα από τις επαφές του. Όλοι όμως δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της επαφής τους και επισημαίνουν ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχει εκεί που απέτυχαν όλοι. Να κατορθώσει, δηλαδή, να συσπειρώσει πολλά στελέχη εκτός της ΔΗΣΥ, αν και το μεγάλο στοίχημα εξακολουθεί να παραμένει η σύμπλευση με το Ποτάμι, που όλοι εκτιμούν ότι θα δώσει στο εγχείρημα νέα δυναμική. 
 
Μοιάζει δεδομένο ότι η Ώρα Αποφάσεων και οι Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης δεν πρόκειται να αποφασίσουν να συνεργαστούν, αφού ξεπέρασαν πια τα οργανωτικά ζητήματα, με δεδομένο ότι ο οδικός χάρτης της Γεννηματά ικανοποίησε πλήρως τα αιτήματά τους και θέτουν πια ιδεολογικά ζητήματα απαξιώνοντας το πολιτικό πλαίσιο της ΔΗΣΥ. Κάποιοι «εμπαθείς» στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι η πρώην επίτροπος και υπουργός προτιμά να παραμείνει χρυσή εφεδρεία της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και να επανέλθει στην ενεργό πολιτική ως υπουργός.
 
Ψηφοφορία
Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν πάντως τους επιτελείς της ΔΗΣΥ είναι η μελλοντική αρχιτεκτονική της και οι υποψήφιοι για επικεφαλής. Στο πρώτο ζήτημα υπάρχουν φωνές εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ που επιμένουν σε ψηφοφορία από όσους ψηφίσουν τον επικεφαλής, με ερώτημα αν επιθυμούν ένα νέο ενιαίο κόμμα ή μια ομοσπονδία κομμάτων. Τη θέση αυτή υπερασπίζονται και προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ, όπως ο Θ. Θεοχαρόπουλος και Θ. Μαργαρίτης.
Υπάρχουν όμως και πολλοί εντός ΠΑΣΟΚ που συντονίζονται με τις έντονες διαφωνίες που διατυπώνει ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι αδιανόητο να διαλυθεί ένα κόμμα με την ιστορία και τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη χώρα, προσθέτοντας ότι αποτελεί τη βασική και ουσιαστική συνιστώσα της ΔΗΣΥ, την οποία χαρακτηρίζει «κλινικά νεκρή». 
 
Το ζήτημα είναι ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει απευθυνθεί σε νομικούς προκειμένου να αποφανθούν τι θα γίνει με τα χρέη του στην περίπτωση που διαλυθεί και υπάρχουν ερμηνείες –παρότι δεν έχει βγει οριστικό πόρισμα– πως δεν είναι και πολύ εύκολο να μεταφερθούν οι υποχρεώσεις στο νέο φορέα.
 
Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει αν ένα τέτοιο ζήτημα θα έρθει προς ψηφοφορία στο έκτακτο συνέδριο ή θα παραπεμφθεί το θέμα στους ψηφοφόρους για επικεφαλής της ΔΗΣΥ. Το άλλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τις υποψηφιότητες για επικεφαλής. 
 
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα προτείνουν τα κόμματα που συναποτελούν τη ΔΗΣΥ από έναν υποψήφιο ή αν θα ανοιχτεί κατάλογος. Πάντως σε κάθε περίπτωση θα ζητηθεί και κάποιας μορφή υποστήριξη. Αν μπει ζήτημα πανελλαδικής συγκέντρωσης 1.000 υπογραφών για κάθε υποψήφιο, ίσως υπάρξει πρόβλημα υποψηφίων από τις μικρότερες κινήσεις που συνεργάζονται. Το ερώτημα λοιπόν ξαναγυρίζει στο ΠΑΣΟΚ και στις συζητήσεις που γίνονται για αυτοσυγκράτηση των υποψηφίων ώστε να μην υπάρξει υπερβολικά μεγάλος αριθμός υποψηφίων που θα απαξιώνει και τη διαδικασία. Αλλά τα ζητήματα αυτά αναμένεται να ξεκαθαριστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:53