search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:39
MENU CLOSE

Ακονίζουν τα «γαλάζια» σπαθιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1978
20-07-2017
23.07.2017 03:00
nd_0-7.jpg

 

Μετωπική με Καμμένο, και εσωκομματικά «αγκάθια»

Προετοιμασία για την αυριανή μάχη στη Βουλή κάνουν στη Ν.Δ., σε μια προσπάθεια να συγκρουστούν με τέτοια σφοδρότητα με τον Πάνο Καμμένο, ώστε να κοπούν υπόγειες, συναισθηματικές ή άλλου τύπου, διασυνδέσεις του με ένα κοινό που βρίσκεται κοντά στη Ν.Δ. 
 
Η ηγετική ομάδα επισημαίνει ότι ήρθε η ώρα να καταστραφούν οι όποιες γέφυρες των ΑΝΕΛΛ, και της κυβέρνησης συνολικά, με την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, την οποία, όπως λένε στην Πειραιώς, ήθελε να προβάλλει ο υπουργός Άμυνας σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. 
 
Κυρίως θέλουν να «κλονίσουν» την εικόνα που επιχειρεί να περάσει ο Πάνος Καμμένος ότι ανήκει στις κεντροδεξιές δυνάμεις που δίνουν μάχη κατά της διαφθοράς, και το γεγονός αυτό αποτελεί βασικό συνδετικό κρίκο στη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Ν.Δ. θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν την εικόνα, αποδίδοντας στον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ εξωθεσμική παρέμβαση και εμπλοκή στη μάχη των επιχειρηματιών και θα επαναλάβουν το γνωστό επιχείρημα ότι όλες οι κινήσεις Καμμένου εδράζονται στην απόπειρα να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος διαπλοκής στη χώρα ελεγχόμενος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί στην «αριστερή» ευαισθησία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους ότι, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, στηρίζουν ένα «ακραίο πολιτικό μόρφωμα», όπως οι ΑΝΕΛΛ, που έχει σε πολλά θέματα ακροδεξιές θέσεις. 
 
Ο στόχος
Αναμένεται, δε, να επαναλάβει ότι η άρνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών από την εμπλοκή του Καμμένου στην υπόθεση του ισοβίτη Μ. Γιανουσάκη έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της Ν.Δ., που ψήφισε υπέρ της εξέτασης όλων των υποθέσεων που έθεσε η κυβέρνηση προς κοινοβουλευτική διερεύνηση.
Στόχος όλων αυτών είναι η Ν.Δ. να ισχυροποιήσει στο ακροατήριό της το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει πλήρως το ηθικό πλεονέκτημα του μη εμπλεκόμενου σε σκοτεινές υποθέσεις, ή στην παλιότερη θέση του για κάθαρση όλων των θεμάτων, αφού ανοίγει ομπρέλα προστασίας στον Πάνο Καμμένο. 
 
Ενδεικτική είναι η θέση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ απέδωσε πολιτικές ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα, που συγκαλύπτει «τη σκοτεινή υπόθεση. Με ένα μόνο και όχι με 12 τηλεφωνήματα (σ.σ.: ο Π. Καμμένος) θα έπαυε να είναι υπουργός σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά η Ντ. Μπακογιάννη.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και όλη η Ν.Δ., κρατά ανοιχτό το θέμα της διερεύνησης της διαπραγμάτευσης των πρώτων έξι μηνών επί υπουργίας Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας μονότονα ότι κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης και του κόστους που είχε στον ελληνικό λαό θα διερευνηθεί όταν αναλάβει την εξουσία. «Έγιναν σοβαρές προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας και της ελληνικής οικονομίας, έκλεισαν οι τράπεζες, χρεωθήκαμε με 100 δισ. ευρώ παραπάνω και έπειτα από δύο αχρείαστα μνημόνια παρέδωσαν τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα υπερταμείο για 99 χρόνια. Για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες» επισημαίνουν στη Ν.Δ.
 
Τις προηγούμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε σε ένα από τα κάστρα της Ν.Δ., τη Λακωνία, στο πλαίσιο της διαρκούς εκλογικής ετοιμότητας, συνεχίζοντας τη νέα πολιτική τακτική να συνομιλεί με λίγο κόσμο, «ειδικά κοινά», εκπροσώπους φορέων και συγκεκριμένων τάξεων ή επαγγελματικών ομάδων, να ακούει τα προβλήματα και τις προτάσεις τους. Όπως λένε στην Πειραιώς, οι συζητήσεις είναι ιδιαίτερα παραγωγικές, γιατί τηρούνται σημειώσεις και καταγράφονται οι απόψεις όσων παίρνουν τον λόγο, προκειμένου η Ν.Δ. να «ενσωματώσει» προτάσεις, ιδέες, απόψεις και ευαισθησίες των πολιτών. Μέσα από τέτοιες συναντήσεις, αμερικανικού τύπου, ο Μητσοτάκης επιχειρεί να περάσει το προφίλ του ακομπλεξάριστου, άνετου πολιτικού που συνομιλεί ισότιμα με τους πολίτες και δεν εκφωνεί από βήματος λόγους. Μάλιστα, ο ίδιος πιστεύει ότι έτσι όχι μόνο έρχεται πιο κοντά με τον απλό κόσμο αλλά ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία μπορεί να εντοπιστούν νέα κομματικά στελέχη, άτομα με πολιτικό κριτήριο, που δεν έχουν προσεγγίσει το οργανωμένο κόμμα επειδή πιστεύουν ότι δεν μπορούν να «διαβούν» το κατώφλι του. 
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρακολουθεί με αγωνία τις εσωκομματικές εξελίξεις, έδειξε ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με το κομματικό κατεστημένο αν αυτό επιχειρήσει να στήσει παγίδες στην προσπάθεια ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού αλλά και του ιδεολογικού οπλοστασίου του κόμματος. «Δεν μπορεί να ανοίγω πόρτες και κάποιοι να επιχειρούν να τις κλείσουν, δεν θα το επιτρέψω» είπε σε έντονο ύφος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, προαναγγέλλοντας διεξαγωγή συνεδρίου πολιτικών θέσεων, όπου θα επικυρωθούν οι βασικές αρχές του νέου προγράμματος. 
 
Οργή Άνθιμου
Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να περάσει μέσα από τη βάσανο ενός συνεδρίου τις θέσεις του κόμματος, ώστε να δεσμεύονται όλοι από αυτές και να μην υπάρχουν εσωκομματικές διαμαρτυρίες για επιχείρηση αλλοίωσης της ιδεολογικής εικόνας του κόμματος, όπως συχνά του καταλογίζουν, έμμεσα προς το παρόν, στελέχη προερχόμενα από το καραμανλικό στρατόπεδο. Το ζήτημα, βέβαια, είναι αν στο συνέδριο θα επιχειρήσει να θέσει ανοιχτά ιδεολογικά ζητήματα που καίνε, όπως οι σχέσεις της Ν.Δ. με το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, η θέση του κράτους στην κοινωνική προστασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι σχέσεις κράτους – εκκλησίας και μια σειρά ζητημάτων, για τα οποία υπάρχει πανσπερμία απόψεων και συνήθως επικρατούν οι υπερσυντηρητικές. 
 
Ο Μητσοτάκης, εισέπραξε την προηγούμενη εβδομάδα την μήνιν του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, γιατί είδε και συμφώνησε με πολλές θέσεις των εκπροσώπων της ΛΟΑΤ (Λεσβίες – Ομοφυλόφιλοι – Αμφιφυλόφιλοι και Τρανσέξουαλ). Η Ν.Δ. διέρρευσε ότι ο αρχηγός της άκουσε με προσοχή τις απόψεις και τους προβληματισμούς της κοινότητας, ενώ τονίστηκε πως η ηγεσία της Ν.Δ. προσανατολίζεται προς τη στήριξη του νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο θα συμπεριλάβει την ταυτότητα φύλου, αποτελώντας ουσιαστικά προσαρμογή της νομοθεσίας με βάση νομολογίες από αποφάσεις δικαστηρίων, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη. 
 
Το θέμα «καίει» εντός της Ν.Δ., και το ζήτημα είναι αν θα διχάσει τους βουλευτές, όπως έγινε με το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, όπου οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισαν κατά συνείδηση, με τους περισσότερους να το καταψηφίζουν. Προφανώς ο Μητσοτάκης επιχειρεί να κρατήσει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ του να καθησυχάσει και να διατηρήσει έναν υπερσυντηρητικό εκλογικό και στελεχιακό πυρήνα του κόμματος και της ανάγκης να εξελιχθεί η Ν.Δ. σε ένα μετριοπαθές ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα…  
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:39