search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:51
MENU CLOSE

Τραβάει το σχοινί η Άγκυρα: Πολιτική ανευθυνότητα δείχνει το Βερολίνο

20.07.2017 14:06
Ερντογάν προς Μέρκελ: Είμαι υπέρ του διαλόγου - Media
 
Η Τουρκία κατήγγειλε σήμερα τη «μεγάλη πολιτική ανευθυνότητα» του Βερολίνου, το οποίο ανακοίνωσε την ενίσχυση της ταξιδιωτικής οδηγίας που έχει εκδώσει για τη χώρα αυτή έπειτα από την προφυλάκιση ενός Γερμανού στην Κωνσταντινούπολη.
 
«Το να στέλνεις ένα μήνυμα (στους Γερμανούς πολίτες) που λέει ότι η μετάβαση στην Τουρκία δεν είναι ασφαλής είναι μεγάλη πολιτική ανευθυνότητα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
«Με μικροπολιτικούς υπολογισμούς (…) να προσπαθείς να βλάψεις τις οικονομικές σχέσεις, να προσπαθείς να εγείρεις αμφιβολίες στους γερμανούς επενδυτές, αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.
 
Η Γερμανία, εξοργισμένη εξαιτίας της σύλληψης ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων είναι κι ένας Γερμανός, ανέβασε τους τόνους εναντίον της Άγκυρας, ανακοινώνοντας σήμερα μια αλλαγή κατεύθυνσης της πολιτικής της, κυρίως της οικονομικής, απέναντι στον ιστορικό εταίρο της.
 
Το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο είναι η ενίσχυση των προειδοποιήσεων που απευθύνει το υπουργείο Εξωτερικών για τα ταξίδια στην Τουρκία, έναν πολύ δημοφιλή προορισμό για τις διακοπές γερμανών τουριστών εν μέσω τουριστικής περιόδου.
 
Ο επικεφαλής της διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε σε συνέντευξη Τύπου την Άγκυρα για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες, όπως είπε, «απομακρύνουν την Τουρκία από την κοινωνία των ευρωπαϊκών αξιών» και των αξιών του ΝΑΤΟ. 
Ο Καλίν διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών και άλλες, επίσης επικριτικές, που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες άλλοι γερμανοί αξιωματούχοι.
 
«Πιστεύουμε πως αυτές οι άτοπες δηλώσεις είναι ένα είδος επένδυσης εσωτερικής πολιτικής καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στη Γερμανία», είπε, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι (γερμανοί) πολίτες που επισκέπτονται την Τουρκία δεν είναι ασφαλείς. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο».
 
Ο Καλίν δήλωσε πως η Άγκυρα ενδιαφέρεται να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Βερολίνο, υπενθυμίζοντας τη σημασία των οικονομικών σχέσεών τους. «Είχαμε πάντα καλές σχέσεις με τη Γερμανία, και θέλουμε αυτό να συνεχίσει. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός αμοιβαίου σεβασμού και συμφερόντων», είπε. «Η Γερμανία είναι για εμάς ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος».
 
Ο γερμανός ακτιβιστής Πέτερ Στόιτνερ συνελήφθη στις 5 Ιουλίου μαζί με άλλους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Ιντίλ Εσέρ, ενώ συμμετείχε ως εκπαιδευτής σε ένα σεμινάριο στην Κωνσταντινούπολη.
 
Κατηγορήθηκε ότι «διέπραξε έγκλημα εξ ονόματος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», κατά την ορολογία που χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές για να χαρακτηρίσουν τους οπαδούς του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ή και τους κούρδους αυτονομιστές του PKK.
 
(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:51