search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:35
MENU CLOSE

Σκάνδαλο ΑΕΠΙ: Η Eurobank δέσμευσε 3,5 εκατ. ευρώ – Δέσμιοι οι δημιουργοί

22.07.2017 06:08
Οριστικό τέλος για την ΑΕΠΙ - Ανακαλείται η άδειά της - Media

 

Τα πιο μαύρα σενάρια επιβεβαιώνονται όπως φαίνεται για τους δημιουργούς, οι οποίοι θα μείνουν τελικά απλήρωτοι από την ΑΕΠΙ, που αδυνατεί να τους καταβάλει τα πνευματικά τους δικαιώματα. Κι αυτό γιατί η Eurobank προχώρησε σε δέσμευση ποσού ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, από λογαριασμό της εταιρίας στην τράπεζα, λόγω ανεξόφλητου δανείου της ΑΕΠΙ.

Να θυμίσουμε πως τα μισά αποθεματικά της εταιρίας έχουν ήδη δεσμευτεί από το κράτος. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η επίτροπος κ. Μαρία Βλάχου, η οποία έλεγε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία της ΑΕΠΙ για να πληρωθούν οι δημιουργοί. Αποτέλεσμα συνθέτες και στιχουργοί να μένουν απλήρωτοι, σε μια εποχή απόλυτης κρίσης, με το μέλλον τους να είναι αβέβαιο.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη οι δημιουργοί σκέφτονται να προβούν σε κινητοποιήσεις και να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την πληρωμή τους από την ΑΕΠΙ. Μόνη ελπίδα τους είναι η αποδέσμευση του ποσού από τη Eurobank και γίνονται σχετικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Οι συζητήσεις που έγιναν χθες μεταξύ των εκπροσώπων των Σωματείων, του ΟΠΙ και της κ. Βλάχου ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η καταβολή της προκαταβολής των 1.000 ευρώ στους δικαιούχους, που όπως μάθαμε έχει μείνει στον αέρα με μερικούς μόνο δημιουργούς να έχουν προλάβει να την πληρωθούν.

Οι δημιουργοί πάντως που είναι μέλη του «Ασμα 450+» μιλούν για «ξεκάθαρη κλοπή εκ μέρους της οικογένειας Ξανθόπουλου».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Η δέσμευση τoυ συνόλου των εταιρικών λoγαριασμών της ΑΕΠΙ εξαιτίας της μη εξυπηρέτησης του δανείoυ στη τράπεζα Eurobank ύψους 3,5 εκατ. ευρώ έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν χρήματα πάρα πολλοί συνάδελφοί μας των οποίων οι επιταγές που έλαβαν από την ΑΕΠΙ δεν πληρώνονται. Παράλληλα, πάρα πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι δεν έχουν ακόμα πληρωθεί κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι. Με τα δεδομένα αυτά και εφόσον οι μέτοχοι δεν προβούν σε άμεση αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει επίσης να θεωρούμε ότι η δόση του Σεπτεμβρίου για τους έχοντες λαμβάνειν πάνω από 1.000 ευρώ δικαιώματα δεν θα καταβληθεί.

Αυτοί που βρίσκονται στη χειρότερη θέση είναι εκείνοι που έκοψαν ήδη παραστατικό για το σύνολο του ποσού κι έτσι κινδυνεύουν να φορολογηθούν χωρίς να λάβουν τίποτα».

Καταλήγοντας το «Ασμα 450+» επισημαίνει: «Είναι βέβαιο πως η εταιρία θα βγάλει ανακοίνωση προσπαθώντας με λογιστικές αλχημείες να απαλύνει την εικόνα. Εμείς, όμως, γνωρίζοντας πως η εταιρία εισέπραξε ως το τέλος του 2016 22.000.000 ευρώ για να τα διανείμει το 2017 και πως αυτά δεν υπήρχαν στα ταμεία όταν ανέλαβε η επίτροπος, τα δε χρήματα που δεσμεύτηκαν είναι στο σύνολό τους σχεδόν χρήματα που μάζεψε εκείνη, θα μπορούσε άνετα να συμπεράνει κανείς πως πρόκειται για ξεκάθαρη κλοπή εκ μέρους της οικογένειας. Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα. Ή πρέπει η οικογένεια και το Δ.Σ. να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα στο ταμείο και να ξεπληρώσουν τους δημιουργούς ή πρέπει να παραδώσουν άμεσα το σύνολο των μετοχών τους σε εμάς και να αποχωρήσουν επιτέλους, σταματώντας τη ζημιά σ’ αυτό το σημείο».

Από την πλευρά του το Σωματείο «Μέτρον» στη δική του ανακοίνωση με αφορμή τη δέσμευση του ποσού από τη Eurobank επισημαίνει ότι «είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης του συστήματος πληρωμών. Αισθανόμαστε δυστυχώς δικαιωμένοι από τις εξελίξεις και απευθύνουμε για άλλη μια φορά δραματική έκκληση θεσμικής συνάντησης και διαλόγου με τα σωματεία του κλάδου, τον ΟΠΙ και το ΥΠΠΟ… Το ΜΕΤΡΟΝ ζητά την προστασία του ελληνικού τραγουδιού και ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτό σε κάθε έντιμη και ψύχραιμη φωνή συναδέλφων από κάθε χώρο».

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:34