search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:02
MENU CLOSE

Φιλιππίνες: «Ναι» βουλευτών – γερουσιαστών στην παράταση του στρατιωτικού νόμου στο Μιντανάο

22.07.2017 12:26
Κορωνοϊός: Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν αριθμό ρεκόρ νέων θανάτων, πάνω από 3.800 νέα κρούσματα κατέγραψε η Ινδονησία - Media

 

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές στις Φιλιππίνες ψήφισαν σήμερα υπέρ της παράτασης του στρατιωτικού νόμου που έχει επιβληθεί στο νησί Μιντανάο, στο νότιο τμήμα της χώρας, έως το τέλος του έτους, δίνοντας στον πρόεδρο Ροντρίγκο Ντουτέρτε περισσότερο χρόνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ένοπλους αυτονομιστές που έχουν συμμαχήσει με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου 261 βουλευτές συμφώνησαν να παραταθεί ο στρατιωτικός νόμος έπειτα από επτάωρη κοινή ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, αριθμός μεγαλύτερος των δύο τρίτων των βουλευτών που απαιτούνταν προκειμένου να εγκριθεί η παράταση του στρατιωτικού νόμου.

Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας είχαν πει στους κοινοβουλευτικούς πως ο στρατιωτικός νόμος είναι απαραίτητος προκειμένου να σταθεροποιηθεί μια περιοχή όπου το Ισλαμικό Κράτος αποκτά επιρροή, και οι υποστηρικτές του μπορεί να θελήσουν να πραγματοποιήσουν εξεγέρσεις και σε άλλες περιοχές του Μιντανάο, με τη συνδρομή ξένων τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορενζάνα προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν πιο σοβαρά προβλήματα αν η κυβέρνηση δεν έχει τις εξουσίες ώστε να δράσει άμεσα.

“Χρειαζόμαστε τον στρατιωτικό νόμο επειδή δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμη την ύπαρξη άλλων εμπνεόμενων από το Ντάες ομάδων”, είπε, χρησιμοποιώντας μια άλλη ονομασία για το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ντουτέρτε επέβαλε στο Μιντανάο στρατιωτικό νόμο στις 23 Μαΐου, όταν βαριά οπλισμένοι μαχητές μέλη των ομάδων Μάουτε και Αμπού Σαγιάφ μαζί με ξένους μαχητές εισέβαλαν στην πόλη Μαράουι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας στη διάρκεια της προεδρίας του.

Δύο μήνες μετά, η μάχη για την απελευθέρωση της Μαράουι συνεχίζεται, με περισσότερους από 420 μαχητές, 100 στρατιώτες και 45 αμάχους να έχουν σκοτωθεί. Ορισμένοι από αυτούς εκτελέστηκαν από τους αντάρτες, σύμφωνα με τον στρατό.

Κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν ορισμένα από τα προπύργια της Μάουτε έπειτα από εβδομάδες επιθέσεων του πυροβολικού και αεροπορικών πληγμάτων, ωστόσο περίπου 70 μαχητές εκτιμάται ότι παρέμειναν οχυρωμένοι σε συνοικίες της πόλης.

“Η εξέγερση στη Μαράουι συνεχίζεται και θέλουμε να σταματήσουμε την επέκταση της διεφθαρμένης ιδεολογίας της τρομοκρατίας και να απελευθερώσουμε τον λαό του Μιντανάο από την τυραννία της ανομίας και του βίαιου εξτρεμισμού”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο προεδρικός εκπρόσωπος Ερνέστο Αμπέλα.

Ωστόσο ο στρατιωτικός νόμος παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στις Φιλιππίνες καθώς ανακαλεί μνήμες από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 υπό τον τότε δικτάτορα Φερντινάντ Μάρκος.

Ο Μάρκος αποπέμφθηκε έπειτα από εξέγερση της “λαϊκής δύναμης” το 1986. Η σημερινή ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη στα χρονικά παράταση μιας περιόδου στρατιωτικού νόμου μετά την εποχή Μάρκος.

Επικριτές του εξέφρασαν φόβους ότι ο Ντουτέρτε μπορεί τελικά να θέσει ολόκληρη τη χώρα υπό στρατιωτικό νόμο όμως οι αρχές το αρνούνται.

Ο γερουσιαστής Φράνκλιν Ντίλον είπε πως η παράταση του στρατιωτικού νόμου έως το τέλος του έτους είναι υπερβολικά μεγάλη και η συνάδελφός του Ρίζα Χοντιβέρος, σφροδή επικρίτρια του Ντουτέρτε, είπε πως ο στρατιωτικός νόμος δεν έχει “καμία στρατηγική συμβολή στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του στρατού”.

Ο βουλευτής Έντσελ Λάγκμαν είπε πως δεν υπάρχει “πραγματική βάση” για τον στρατιωτικό νόμο και πως η πολιορκία της Μαράουι συνιστά τρομοκρατία, όχι εξέγερση.

Η εξέγερση είναι μία από τις προϋποθέσεις για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου που περιελήφθησαν στο Σύνταγμα του 1987 προκειμένου να αποτραπεί μια επανάληψη των παραβιάσεων της εποχής του Μάρκος.

Ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Εντουάρντο Άνιο είπε πως η ανακατάληψη της Μαράουι αποδείχθηκε δύσκολη επειδή ήταν η πρώτη φορά που στρατιώτες ενεπλάκησαν σε έναν “υβριδικό, τύπου Μοσούλης αστικό πόλεμο” μια αναφορά στη μάχη για την απελευθέρωση της ιρακινής πόλης που μέχρι πρόσφατα κατεχόταν από το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:01