16/01/2019 08:39:34

Επίθεση Όρμπαν κατά Τζεντιλόνι: Η Ρώμη δεν κλείνει την πόρτα στους πρόσφυγες

Επίθεση Όρμπαν κατά Τζεντιλόνι: Η Ρώμη δεν κλείνει την πόρτα στους πρόσφυγες - Media

 

Στην Ιταλία επιτέθηκε, μέσω συνέντευξής του στην ουγγρική ραδιοφωνία, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ζητώντας από την κυβέρνηση Τσεντιλόνι, ούτε λίγο ούτε πολύ, να κλείσει τα λιμάνια της σε πρόσφυγες και μετανάστες.

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να μας δώσει μαθήματα. Θα έπρεπε να μας προσφέρει αλληλεγγύη, αλλά όχι μαθήματα", απαντά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο στο αίτημα του Ούγγρου πρωθυπουργού. Το μήνυμα της κυβέρνησης της Ρώμης είναι σαφές. Δεν δέχεται υποδείξεις από χώρες που δεν συνέβαλαν στην μετεγκατάσταση των προσφύγων. "Η Ιταλία σηκώνει ένα βάρος, το οποίο θα έπρεπε να έχει μοιραστεί με όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ", τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ζητώντας για μια ακόμα φορά περισσότερη αλληλεγγύη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Βίζεγκραντ: Η χορήγηση ασύλου να αποφασίζεται σε δομές εκτός Ευρώπης

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος συμβούλεψε την Ιταλία "να κρατά τους μετανάστες στη Λαμπεντούζα", ο Π. Τζεντιλόνι αναγκάζεται, τώρα, να απαντήσει και σε νέες πολιτικές βολές. Μέλη της ιταλικής κυβέρνησης, είχαν αποδώσει τις θέσεις του αυστριακού υπουργού στον προεκλογικό αγώνα για τις επικείμενες αυστριακές εκλογές. Ωστόσο οι νέες δηλώσεις Όρμπαν, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, δείχνουν ότι υπάρχει μια γενικότερη θέση και αντίληψη περί προσφυγικού, με πλήρη απουσία αλληλεγγύης για τις χώρες που επωμίζονται τα μεγαλύτερα βάρη.

Οι χώρες της ομάδας Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) απέστειλαν στην ιταλική κυβέρνηση επιστολή με προτάσεις για την επίλυση του προσφυγικού, στην οποία ζητούν να αποφασίζεται η χορήγηση ασύλου, σε δομές έξω από την Ευρώπη, στην Αφρική. Σε διαφορετική περίπτωση θέλουν να κλείσει η Ιταλία τα λιμάνια της σε πρόσφυγες και μετανάστες. Η κυβέρνηση της Ρώμης κρίνει ότι δεν πρόκειται για ρεαλιστικές προτάσεις, αλλά ουσιαστικά για θέσεις εθνικιστικού και μόνο χαρακτήρα. Και ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση των χωρών πρώτης υποδοχής μεταναστών και προσφύγων

Πηγή: Deutsche Welle

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.