search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:03
MENU CLOSE

Αλλάζει χέρια η βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα

23.07.2017 07:27
Αλλάζει χέρια η βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα - Media

 

Η πολύχρονη περιπέτεια της βίλας του Αλέξανδρου Ιόλα φαίνεται ότι φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της.

 Η έπαυλη του συλλέκτη έργων τέχνης και γκαλερίστα το οποίο λεηλατήθηκε, απαλλοτροιώθηκε και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο το 1998 αποτέλεσε το «μήλον της Έριδος» στα δικαστήρια καθώς πρόκειται να περιέλθει στη δικαιοδοσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Το δημοτικό συμβούλιο, με εισήγηση του δημάρχου της πόλης Γιάννη Σταθόπουλου, αποφάσισε την Τρίτη 18/07 την αγορά του κτήματος και του σπιτιού του μαικήνα των τεχνών αντί του ποσού των 3.000.000 ευρώ, με στόχο την ανάδειξή του «σε πολιτιστικό τοπόσημο αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας του». Οπως τόνισε ο κ. Σταθόπουλος στην εισήγησή του, ο δήμος πέτυχε τίμημα πολύ μικρότερο του αρχικού που ζητούνταν για την ιστορική βίλα, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι το ποσό θα εξοφληθεί σε δόσεις. Ετσι, «έχει την οικονομική δυνατότητα να σηκώσει το βάρος της αγοράς, χωρίς να κινδυνέψουν τα υπόλοιπα έργα της πόλης που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης» επεσήμανε. Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και μηνύματα από πολλές πλευρές ότι «μετά την απόκτηση του ακινήτου από τον δήμο, θα ανοίξει ο δρόμος για χρηματοδότηση των διαδικασιών ανακαίνισης και λειτουργίας του».

Δύο μήνες πριν, ο φίλος και βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα, Νίκος Σταθούλης, είχε μιλήσει στην «Espresso» για την απόφαση του Δήμου Αγίας Παρασκευής να αγοράσει τον ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας χώρο. «Εφτασε η στιγμή της δικαίωσης» είχε πει «σας το ανακοινώνω με πολλή χαρά», ενώ άφησε αιχμές για τη δημοπρασία που έλαβε χώρα στον οίκο Sotheby’s του Λονδίνου, στις 25 Μαΐου, με 155 έργα τέχνης και αντικείμενα από τη συλλογή Ιόλα, τα ίχνη των οποίων είχαν χαθεί εδώ και χρόνια. Ο κ. Σταθούλης έδωσε, λοιπόν, τη δική του εξήγηση: «Σαφώς αυτή η συλλογή θα μπορούσε να εκτεθεί σε αυτό ακριβώς το σπίτι. Η ανιψιά του, όμως, επέλεξε άλλον δρόμο. Οσο κι αν κάποιοι επιμένουν να σβήσουν οποιοδήποτε ίχνος του Ιόλα, σας διαβεβαιώνω ότι εμείς όλοι, πεισματικά, θα τραβήξουμε μπροστά και, μόλις παραλάβουμε τον χώρο από τις στάχτες του, θα τον ξαναφτιάξουμε».

Πηγή: Espresso 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48