search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:29
MENU CLOSE

Ο Άλις Κούπερ ξέχασε επί 40 χρόνια σε ένα ντουλάπι έναν πίνακα του Άντι Γουόρχολ αξίας 11,6 εκ. δολαρίων

26.07.2017 10:35
Ο Άλις Κούπερ ξέχασε επί 40 χρόνια σε ένα ντουλάπι έναν πίνακα του Άντι Γουόρχολ αξίας 11,6 εκ. δολαρίων  - Media

 

Σχεδόν 40 ολόκληρα χρόνια. Μεταξοτυπία του Άντι Γούρχολ ξεχασμένη σε ντουλάπι. Ποιου; Του Άλις Κούπερ.

Ο όποιος – κατά πώς μας πληροφορεί η «Γκάρντιαν» – θυμήθηκε, πριν τέσσερα χρόνια, ότι σε ντουλάπι του στο Λος Άντζελες είχε ξεχασμένη τη μεταξοτυπία «Μικρή Ηλεκτρική Καρέκλα». Και το θυμήθηκε σε γεύμα με έναν φίλο του έμπορο τέχνης που του είχε πιάσει κουβέντα για ένα άλλο έργο του Γουόρχολ που έπιασε καλή τιμή σε δημοπρασία. Κι αυτό ξύπνησε τη μνήμη του Άλις Κούπερ ότι και αυτός είχε έργο του Άντι Γούρχολ, που το τότε κορίτσι του, η Σίντι Λανγκ, είχε αγοράσει για 2.500 δολάρια να του το κάνει δώρο στα γενέθλιά του, το 1974.

«Πήγαμε, το βρήκαμε, το κάναμε ρολό και το βάλαμε σε μια κυλινδρική θήκη» είπε ο Σεπ Γκόρντον, μια ζωή μάνατζερ του Γουόρχολ.

Τότε, μόνο 2.500 δολάρια. Τώρα, μπορεί και εκατομμύρια: τον περασμένο Νοέμβριο, μια πράσινη εκδοχή της ίδια μεταξοτυπίας πουλήθηκε για 11,6 εκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, η μεταξοτυπία που έχει στην κατοχή του ο Άλις Κούπερ μπορεί να πιάσει λίγο λιγότερα γιατί είναι ανυπόγραφη, πληροφορεί ο έμπορος έργων τέχνης Ρίτσαρντ Πόλσκι.

Η μεταξοτυπία είναι βασισμένη σε φωτογραφία του θαλάμου εκτελέσεων στη διαβόητη φυλακή Σινγκ Σινγκ, εκεί όπου εκτελέστηκαν η Έθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ. Ανήκει στη σειρά έργων του Γουόρχολ «Θάνατος και Καταστροφή».

Ο Κούπερ δεν ήθελε να κρεμάσει σε τοίχο τη μεταξοτυπία, αλλά μπορεί να αλλάξει γνώμη μετά την εκτίμηση της αξίας της από τον Πόλσκι. «Έπρεπε να ήσασταν από μια μεριά και κα βλέπατε τη φάτσα του Άλις όταν άκουσε την εκτίμηση του Ρίτσαρντ Πόλσκι. Του έπεσε το σαγόνι, γύρισε και με κοίταξε. “Μιλάς σοβαρά; Μου ανήκει αυτό!”» θυμάται ο Σεπ Γκόρντον.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:28