28/01/2020 21:03:52

Επιστολή Βαγενά κατά Κονιόρδου: Δε μοίρασες καλά τις επιχορηγήσεις

Επιστολή Βαγενά κατά Κονιόρδου: Δε μοίρασες καλά τις επιχορηγήσεις  - Media

 

«Όχι πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Χάθηκε μια ωραία ευκαιρία να δείξουμε ότι αλλάζουμε ευκαιρία», έτσι ξεκινά η ανοιχτή επιστολή της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Άννας Βαγενά, προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, με αφορμή τις επιχορηγήσεις των θιάσων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, έδωσε πριν από δυο ημέρες τη λίστα με τις επιχορηγήσεις του, ύψους 1 εκ ευρώ για 80 θιάσους. Η Άννα Βαγενά διαφώνησε κάθετα και έστειλε την παρακάτω επιστολή προς τη Λυδία Κονιόρδου:

«Ανοιχτή επιστολή

Προς την Αξιότιμη Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

κ. Λυδία Κονιόρδου

Αγαπητή Λυδία,

Διάβασα την κατανομή των επιχορηγήσεων που δόθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού στα επαγγελματικά θεατρικά σχήματα του ελεύθερου θεάτρου για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2017-2018.

Γνωρίζεις ότι υποστήριξα με θέρμη αυτή σου την πρωτοβουλία, γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική. Διαβάζοντας, όμως, την κατανομή των ποσών ανάμεσα στα επιλεχθέντα σχήματα, θα ήθελα να σου εκφράσω κάποιες σκέψεις μου.

Δυστυχώς, η φιλοσοφία της κατανομής των επιχορηγήσεων είναι ίδια με αυτή του παρελθόντος. Έχω τεράστια πείρα πάνω στο θέμα, διότι επί τριάντα και πλέον χρόνια, από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός των επιχορηγήσεων, έχω κάνει αναρίθμητες αιτήσεις, στην αρχή για λογαριασμό του “Θεσσαλικού Θεάτρου” και αργότερα για το θέατρο “Μεταξουργείο” και γνωρίζω καλά τη λογική των εκάστοτε επιτροπών. Κατέτασσαν πάντα τα επιχορηγούμενα σχήματα σε κατηγορίες, την α' κατηγορία με αυτούς που είχαν πάντα την εύνοια και έπαιρναν τεράστια ποσά και των άλλων, που ανήκαν στην β' ή γ' κατηγορία και ήταν πάντα αδικημένοι.

Το ίδιο, δυστυχώς, ισχύει και με τη φετινή απόφαση. Δεν μπορώ, για παράδειγμα, να καταλάβω γιατί το “Νέο Ελληνικό Θέατρο” του Γιώργου Αρμένη ή το θέατρο “Σφενδόνη” της Άννας Κοκκίνου κατατάσσονται στη β' ή γ' κατηγορία των επιχορηγούμενων. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω.

Κατά τη γνώμη μου, έπρεπε σε αυτή την πρώτη προσπάθεια επαναλειτουργίας του θεσμού να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη σε νέα πρόσωπα και νέες δυνάμεις του θεάτρου μας. Κρίμα που χάθηκε μία ωραία ευκαιρία να δείξουμε ότι αλλάζουμε νοοτροπία. Όχι πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Με εκτίμηση,

Άννα Βαγενά».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.