16/01/2019 11:24:13

Die Presse (Αυστρία): Επιτυχής δοκιμασία η έκδοση ομολόγου, την χαιρέτισε ακόμη και ο Σόιμπλε, ενώ αντίθετος ήταν ο Γ. Στουρνάρας

Γερμανοί «σοφοί»: Στο 0,9% η ανάπτυξη εφέτος στην Ελλάδα - Media

 

Η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου, με την έκδοση ενός πενταετούς κρατικού ομολόγου για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2014, έγινε θετικά αποδεκτή και τη χαιρέτισε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζει σε σημερινή εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η έγκυρη αυστριακή συντηρητική εφημερίδα Die Presse.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, υπάρχουν και αντίπαλοι της έκδοσης του ομολόγου, κυρίως στην ίδια την Ελλάδα και όχι μόνον από την αντιπολίτευση, η οποία επέκρινε την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα για δύο "χαμένα χρόνια", αλλά προ πάντων ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα στην κυβέρνηση πως θεωρεί ως "πρόωρη" την επιστροφή στις αγορές- «μία προβοκάτσια για μία κυβέρνηση στη φάση της προετοιμασίας μίας δύσκολης χρηματοπιστωτικής συναλλαγής», κατά την οποία η Ελλάδα άντλησε την Τρίτη τρία δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,625%.

«Ενόψει του γενικότερα χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων, αυτό το επιτόκιο είναι υψηλό, αλλά ενόψει των δυσκολιών της χώρας- έλεγχοι κεφαλαίων, πρόγραμμα διάσωσης και χρέος στο 180% του ΑΕΠ- αποτελεί μία σημαντική πρόοδο», σημειώνει.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου, κυρίως για την «ποιότητα και τον αριθμό» των εν δυνάμει επενδυτών, ανακοινώνοντας την έκδοση και άλλων ομολόγων εφέτος. Στόχος είναι η οριστική επιστροφή στις αγορές έπειτα από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος βοήθειας τέλη Αυγούστου 2018. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να έχει μία "σιγουριά" για τους πρώτους μήνες έπειτα από τη λήξη του προγράμματος, κάτι που δημιουργεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Αντίθετα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας διαμήνυσε στην κυβέρνηση, με μία συνέντευξή του, πως θα ήταν πλεονεκτικότερο για μία βιώσιμη επιστροφή στις αγορές, εάν αυτή προχωρούσε σε "δύο, τρεις ιδιωτικοποιήσεις με συμβολικό χαρακτήρα" και εξέδιδε κατόπιν το πρώτο ομόλογο προς το τέλος του χρόνου, ενώ ο ίδιος ανέφερε και άλλες υποχρεώσεις της κυβέρνησης πριν από την επιστροφή στις αγορές: την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, όπως επίσης δομικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την Die Presse, «ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος είχε διοριστεί από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, είναι για πολλούς στην ελληνική αριστερή κυβέρνηση ένα κόκκινο πανί, έχοντας αντιταχθεί κυρίως στο πρώτο εξάμηνο του 2016, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές».

«Ο Στουρνάρας, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί Αντώνη Σαμαρά, από το 2012 έως το 2014, ήταν ακριβώς εκείνος ο οποίος είχε εκδώσει τον Απρίλιο του 2014 το τελευταίο πενταετές ομόλογο με επιτόκιο 4,95%, ενώ περαιτέρω εκδόσεις μέσα στο 2014 απέτυχαν» αναφέρει η εφημερίδα.

Η ανταπόκριση της Die Presse από την Αθήνα καταλήγει με τη διαπίστωση πως «αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι ευκολότερα για την κυβέρνηση Τσίπρα: τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι καλά, για παράδειγμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ανερχόταν, χωρίς πληρωμή τόκων, σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.