search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:13
MENU CLOSE

Αποχώρηση ΝΔ από την Ολομέλεια της Βουλής – Καταγγέλλει «καταιγίδα» τροπολογιών

28.07.2017 08:23
Στο επίκεντρο της Εξεταστικής το ΚΕΕΛΠΝΟ  - Media
 
«Δεν είμαστε βιτσιόζοι να καθόμαστε εδώ και να φέρνουμε τροπολογίες. Ούτε μας αρέσει να νομοθετούμε με τροπολογίες», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου απαντώντας για την θερινή «βροχή» τροπολογιών που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση από την συζήτηση του οικονομικού νομοσχεδίου της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ. Δικαιολογώντας το «μπαράζ» τροπολογιών η Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λύνει τα προβλήματα και να βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη, αναφέροντας ότι οι περισσότερες τροπολογίες συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. «Κάποιοι δεν ήθελαν να πάρουν θέση ή τους χαλάσαμε το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο», σχολίασε η Κατερίνα Παπανάτσιου. 
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εγκρίθηκε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει από την συνεδρίαση διαμαρτυρόμενοι για την «βροχή» τροπολογιών, η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών» ενώ η Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοθέτημα. Σχετικά με τις τροπολογίες, ο αριθμός των οποίων αποτέλεσε την εστία της σφοδρής κριτικής της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, υπερψηφίστηκαν 17, εκ των οποίων οι 16 υπουργικές και μια βουλευτική, ενώ οι υπόλοιπες ενσωματώθηκαν ως άρθρα στο νομοσχέδιο. Η κοινή βουλευτική τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές Π. Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Γ. Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων) που αφορούσε αναδρομικές φοροαπαλλαγές για τις μονές και την ακίνητη περιουσία του Αγίου ‘Ορους δεν έγινε τελικά αποδεκτή και ως εκ τούτου δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. 
 
Νωρίτερα
Τα βήματα του Ποταμιού και του ΚΚΕ ακολούθησε το πρωί της Παρασκευής και η ΝΔ καθώς αποχώρησε από την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που κυρώνει ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρεωτική ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
 
Οι «γαλάζιοι» κατήγγειλαν τις πρακτικές κακής νομοθέτησης της κυβέρνησης διαμαρτυρόμενη για την «καταιγίδα» τροπολογιών που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στο υπό συζήτηση νομοθέτημα. 
 
«Πρόκειται για κακή νομοθέτηση αλλά και ασέβεια στην λειτουργία του κοινοβουλευτισμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννης, κάνοντας λόγο για 35 τροπολογίες χωρίς να έχει υπάρξει η απαιτούμενη ενημέρωση.
 
Ο Γ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε μάλιστα παλαιότερες επιστολές του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη προς το προεδρείο της Βουλής με τις οποίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε τις πρακτικές της κυβέρνησης στην νομοθέτηση. 
 
Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά ωστόσο σημείωσε πως τώρα έχουν λάβει επιδημική μορφή, εκφράζοντας την λύπη του για την κατάσταση. «Το θέμα με τις τροπολογίες γινόταν και παλιά αλλά τώρα έχει πάρει τη μορφή επιδημίας» είπε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κακλαμάνης. 
 
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Κουτσούκος κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει αν θα υπάρξουν και νέες τροπολογίες προκειμένου το κόμμα του να καθορίσει την περαιτέρω στάση του στην συνεδρίαση λέγοντας πως αποτελεί «θέμα τάξης».
 
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει κατάθεση νέων τροπολογιών. 
 
Αποχώρηση Ποταμιού και ΚΚΕ 
Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής αποχώρησαν το Ποτάμι και το ΚΚΕ καταγγέλοντας «τσουνάμι» τροπολογιών.
 
«Εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια διαδικασία που υποτιμά τη νοημοσύνη μας, δεν θα το κάνουμε και γι΄αυτό αποχωρούμε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ.
 
«Αποχωρούμε για την υποβάθμιση του κοινοβουλίου και καλούμε το προεδρείο της Βουλής και την κυβέρνηση να σκεφθούν ότι όταν ήταν αντιπολίτευση βγαίνανε στα κεραμίδια ενώπιον τέτοιων συνθηκών, που τώρα έχουν κάνει ψωμοτύρι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι.
 
Από την πλευρά της κυβέρνησης η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε ότι η Βουλή κλείνει και «για αυτό έρχονται οι τροπολογίες και έχουν κάποια διαδικασία του επείγοντος, που πρέπει να τις προχωρήσουμε τώρα. Ίσως το Σεπτέμβριο να είναι αργά για κάποιες περιπτώσεις». 
 
Βουλευτική τροπολογία για τα ακίνητα του Αγίου Όρους
Με κοινή βουλευτική τροπολογία που κατέθεσαν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, οι βουλευτές Π. Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Γ. Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων) ζητούν την φοροαπαλλαγή για όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους που βρίσκονται σε φορολογική εκκρεμότητα. 
 
Στην ουσία οι τρεις βουλευτές ζητούν με την τροπολογία που κατέθεσαν την απαλλαγή καταβολής του παλαιού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για όλα τα ακινητα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους εντός και εκτός αυτού. Η τροπολογία δεν αφορά φορολογικά ποσά που έχουν καταλογισθεί αλλά μόνον υποθέσεις που εκκρεμούν ως προς τον φορολογικό έλεγχο.
 
Το υπουργείο Οικονομικών επιφυλάχθηκε για το αν θα κάνει αποδεκτή την βουλευτική τροπολογία στην συνεδρίαση της Παρασκευής καθώς η απόφαση του θα στηριχθεί στο ύψος της επιβάρυνσης για το Δημόσιο. 
 
«Οι προωθούμενες διατάξεις υπαγορεύονται από την ανάγκη διαμόρφωσης ομοιόμορφου και σύμφωνου με το ειδικό Συνταγματικό καθεστώς, νομοθετικού πλαισίου για τα ακίνητα των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, εντός και εκτός αυτού αλλά και γενικότερα κατοχύρωσης του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, που διαφυλάσσει το αρχέγονο, ιδιαίτερο και προνομιακό καθεστώς του Α.Ο., όπως αυτό προστατεύεται από τις ειδικές διατάξεις του Συντάγματος» αναφέρουν οι τρεις βουλευτές στην τροπολογία που κατέθεσαν. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:12