search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:33
MENU CLOSE

Στο ΑΣΕΠ ρίχνουν το μπαλάκι…

07.10.2011 00:39
Στο ΑΣΕΠ ρίχνουν το μπαλάκι... - Media

Tα αντικειμενικά κριτήρια βά­σει των οποίων θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία αναζη­τούν τα υπουργεία Διοικητικής Με­ταρρύθμισης και Οικονομικών. Σκο­πός τους είναι μην γίνουν καταγγελί­ες για κομματικές απολύσεις και ταυ­τόχρονα μέσα από τα κριτήρια αυτά να μπορέσουν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των συνδικάτων και της κοινής γνώμης.

Tα αντικειμενικά κριτήρια βά­σει των οποίων θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία αναζη­τούν τα υπουργεία Διοικητικής Με­ταρρύθμισης και Οικονομικών. Σκο­πός τους είναι μην γίνουν καταγγελί­ες για κομματικές απολύσεις και ταυ­τόχρονα μέσα από τα κριτήρια αυτά να μπορέσουν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των συνδικάτων και της κοινής γνώμης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφα­λίσει το αδιάβλητο στην όλη διαδικα­σία, θα ορίσει το ΑΣΕΠ να κάνει την επιλογή του προσωπικού το οποίο θα τεθεί στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Άλλωστε, τώρα που έχουν παγώσει οι προσλήψεις, το ΑΣΕΠ δεν έχει και πάρα πολλή δουλειά.

Οι εξηντάρηδες

Τα κριτήρια που θα θεσπιστούν θα έχουν να κάνουν με το όριο της ηλικί­ας των εργαζομένων, τις δεξιότητες, την παραγωγικότητά τους, την οικο­γενειακή τους κατάσταση, την οικο­νομική τους κατάσταση και το… ποι­νικό τους μητρώο στην υπηρεσία.

Το 2012, οπότε θα τεθεί θέμα για το πλεονάζον προσωπικό στον στενό δημόσιο τομέα, η εφεδρεία θα αφο­ρά μόνο αυτή την κατηγορία των ερ­γαζομένων.

Πιο αναλυτικά, το μέτρο θα δίνει περισσότερες πιθανότητες  εξόδου από το Δημόσιο στους εξηντάρηδες, σε αυτούς που δεν έχουν οικογένει­ες, σε αυτούς που κάνουν για διάφο­ρους λόγους μεγάλη φορολογική δή­λωση, στους υπαλλήλους που στο ερ­γασιακό τους μητρώο έχουν καταγρα­φεί σοβαρά αδικήματα, για τα οποία έχουν τιμωρηθεί, και βέβαια υπάρχει και η μεγάλη κατηγορία των εργαζο­μένων που έχουν μόνο απολυτήριο Λυκείου.

Ωστόσο σημαντικό κριτήριο είναι αυτό που εξετάζεται και έχει να κάνει με την παραγωγικότητα του κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα από τις δεξιό­τητες που έχει. Αυτό μπορεί να κριθεί σχετικά εύκολα, καθώς κάθε διεύθυν­ση του κράτους υπόκειται σε δείκτες παραγωγικότητας και έτσι μπορεί κά­ποιος να διαπιστώσει σε ποιο τμήμα δουλεύουν και σε ποιο κάθονται.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους με το βεβαρημένο μη­τρώο, τα υπουργεία, επειδή γνωρί­ζουν ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν… πατήσει τον όρκο τους ξεπερνά τους 3.000 και οι υποθέσεις τους λιμνάζουν στα βαλ­τώδη νερά της γραφειοκρατίας και των υπηρεσιακών συμβουλίων, εκτι­μούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν την ήρα από το στά­ρι και να παραδειγματίσουν και τους υπόλοιπους.

Άλλωστε στο νέο πειθαρχικό δί­καιο των υπαλλήλων θα προβλέπεται η άμεση απόλυση του δημοσίου υπαλλήλου που θα έχει υποπέσει σε ποινικά παραπτώματα. Με όλες τις επιφυλάξεις για την ορθή χρήση του μέτρου βεβαίως…

Χωρίς αποζημίωση

Μέσα στο 2012, οπότε θα αρχί­σει και η αποφασισμένη συρρίκνωση του Δημοσίου κατά 30%, βάσει της επιστολής του υπουργού Διοικητι­κής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα η εφεδρεία θα επεκταθεί κατά κύ­ριο λόγο στους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό γιατί ο μόνι­μος, σε αντίθεση με τον εργαζόμενο με σύμβαση αορίστου χρόνου, δεν δικαιούται αποζημίωση.

Ο μόνιμος υπάλληλος, από τη στιγ­μή που καταργηθεί η οργανική του θέση, ή θα απολυθεί ή θα μεταταχθεί σε άλλη υπηρεσία, όπου δεν θα θεωρείται πλεονάζον προσωπικό.

Για φέτος η κυβέρνηση φαίνεται πως θα ξεπεράσει τον στόχο των 30.000 εργαζομένων που της έχει θέσει η τρόικα, διότι μόνο οι εργαζόμενοι που έχουν οικειοθελώς υπο­βάλει αιτήσεις συνταξιοδότησης ίσως ξεπεράσουν τους 20.000 λόγω του ενιαίου μισθολογίου αλλά και της εφεδρείας. Μόνο τον περασμένο μή­να 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι, φο­βούμενοι την πιθανότητα να πάρουν μειωμένη σύνταξη και εφάπαξ λόγω του ενιαίου μισθολογίου, υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης.

Το ζητούμενο πλέον είναι τι θα γίνει του χρόνου και μέχρι το 2014 που λή­γει το Μεσοπρόθεσμο. Πάντως τον τε­λευταίο λόγο για την εργασιακή εφε­δρεία είναι σίγουρο ότι θα την έχουν τα δικαστήρια.

Τα κριτήρια της εφεδρείας

Μόρφωση.

Οικονομική κατάσταση.

Οικογενειακή κατάσταση.

Παραγωγικότητα.

Ηλικία.

Καθαρό μητρώο εργαζομένου.

Ένταξη στην κατηγορία του πλεονάζοντος προσωπικού.

Κοροϊδία σε υποψήφιους συνταξιούχους

Για μια ακόμη φορά, με την υπόθεση της εφεδρείας και της πρόωρης συνταξιοδότησης, η ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση αποδει­κνύουν την παντελή έλλειψη σεβασμού όχι στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά στους πο­λίτες αυτής της χώρας.

Κάπως έτσι λοιπόν έχει γίνει και με τα τε­λευταία είπα – ξείπα της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε τελικά ότι στην εργασιακή εφε­δρεία θα μπουν όσοι πληρούν τις προϋποθέ­σεις για σύνταξη ή είναι κοντά σε αυτή, ενώ έναν χρόνο πριν είχε αναγκάσει τους υπαλ­λήλους να παραμείνουν στο Δημόσιο με την υπόσχεση (και με τη βούλα του νόμου) ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς υπό το οποίο θα πάρουν αργότερα τη σύνταξή τους. Έτσι λοιπόν τώρα βρίσκεται στον αέρα η απο­δοχή ανάκλησης παραίτησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Είχαν δεσμευτεί

Ειδικότερα στις αρχές Μαΐου η κυβέρνη­ση είχε δεσμευτεί για την κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμέ­νων του Δημοσίου που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2010, και μάλιστα με τον Ν. 3847/2010 (παρ. 7 και 8), στον οποίο υπήρχε διάταξη με την οποία πράγματι φαίνεται να διασφαλίζονται από τυχόν εις βάρος τους αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος. Εκτός από την εν λόγω διασφάλιση, η κυβέρνηση προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση παραί­τησης να την ανακαλέσουν και να επανέλ­θουν στην υπηρεσία, έστω κι αν έχει εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης, πάντα με τη διαβεβαίωση της μη αλ­λαγής των όρων συνταξιοδότησής τους επί το δυσμενέστερο.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται εντυπωσιακή η «γενναιοδωρία» με την οποία αντιμετωπίζει η πολιτεία τούς λειτουργούς της και θα ήταν πράγματι ένα δείγμα γραφής για τις αγαθές της προθέσεις, εάν δεν οδηγούνταν στη ρύθμιση αυτή υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, μετά τις παλινωδίες και τους πειραματισμούς των τελευταίων κυβερνήσεων που οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα στην κατάρρευση.

Επειδή όμως πριν από την ολική σχεδόν απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας στο εξω­τερικό έχει χαθεί προ πολλού η εμπιστοσύνη των πολιτών στο εσωτερικό, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση και στους συ­ναρμόδιους υπουργούς Βενιζέλο και Ρέππα ότι θα πρέπει να διευκρινίσουν το ταχύτερο δυνατόν το ζήτημα αυτό, γιατί έχουν παγι­δεύσει χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι οποίοι έδειξαν εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του τόπου…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15