search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:53
MENU CLOSE

«Επανάσταση» στις ΗΠΑ

09.10.2011 13:19
«Επανάσταση» στις ΗΠΑ - Media

Επιτέλους αγανάκτησαν και οι Αμερικανοί: ένα πρωτοφανές κίνημα, που ξεκίνησε δειλά – δειλά στη Νέα Υόρκη, παίρνει διαστάσεις και αρχίζει να απασχολεί ακόμη και τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού κατεστημένου Τύπου!

Επιτέλους αγανάκτησαν και οι Αμερικανοί: ένα πρωτοφανές κίνημα, που ξεκίνησε δειλά – δειλά στη Νέα Υόρκη, παίρνει διαστάσεις και αρχίζει να απασχολεί ακόμη και τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού κατεστημένου Τύπου!

Το κίνημα με τίτλο «Κατάληψη στη Γουόλ Στριτ» έχει ουσιαστικά καταλάβει ένα πάρκο στο Μανχάταν, όπου βρίσκονται τα γραφεία των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τραπεζών, και το έχει μετατρέψει σε… επαναστατικό στρατόπεδο.

Στην αρχή ήταν εκατοντάδες νέοι που φώναζαν ενάντια στους «μπανκ-στερ», όπως λέμε γκάνγκστερ. Το φαινόμενο αγνοήθηκε, επειδή μερικοί νόμιζαν ότι το σύνθημα να καταληφθεί η Γουόλ Στριτ ήταν ανέκδοτο. Γρήγορα όμως τα πλήθη αυξήθηκαν, οι εκατοντάδες έγιναν χιλιάδες και ανάλογες καταλήψεις πραγματοποιούνται στο Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και την Ουάσιγκτον.

Πριν από λίγες μέρες προσπάθησαν να διασχίσουν τη γέφυρα του Μπρούκλιν, αλλά η αστυνομία – η οποία μάλλον τους παγίδευσε εκεί – έσπευσε να συλλάβει πάνω από 700 διαδηλωτές. Σχεδόν όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Όλα ξεκίνησαν με μία έκκληση για δράση σε ένα καναδικό μπλογκ τον Ιούλιο. Μια ομάδα στη Νέα Υόρκη, που ονομάζεται «Γενική Συνέλευση», άρχισε να οργανώνει συγκεντρώσεις σε πλατείες και στις 17 Σεπτεμβρίου έγινε η πρώτη πορεία προς τη Γουόλ Στριτ.

Πολλοί από τους διαδηλωτές είναι φοιτητές, αρκετοί είναι άνεργοι, ελάχιστοι είναι συγκροτημένοι αναρχικοί και οι περισσότεροι «ψάχνονται», αλλά τους ενώνει το γεγονός ότι είναι αγανακτισμένοι με την τεράστια διαφορά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς στην Αμερική!

Είναι όμως άριστα οργανωμένοι. Στο πάρκο που έχουν καταλάβει, υπάρχει χώρος υποδοχής, χώρος για τα μέσα ενημέρωσης, ιατρείο, βιβλιοθήκη και καφετέρια.

Πολλοί, από άλλες περιοχές, τηλεφωνούν σε καταστήματα και πιτσαρίες της γειτονιάς και παραγγέλνουν, πληρώνοντας με τις πιστωτικές κάρτες τους, μερίδες για να μοιραστούν στους συγκεντρωμένους αγανακτισμένους…

Δύο γενικές συνελεύσεις γίνονται κάθε μέρα, για να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα αιτήματα. Όσα έχουν διατυπωθεί ώς τώρα, εκτείνονται από τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μέχρι την αλλαγή της φορολογίας, η οποία ευνοεί τους πλούσιους, και τον περιορισμό των προνομίων των μεγάλων τραπεζών. Πολλοί όμως έχουν και άλλα αιτήματα. Ένας αγανακτισμένος Αμερικανός δηλώνει: «Είμαι αγανακτισμένος γιατί δεν έχω εκατομμύρια δολάρια για να προσφέρω στον βουλευτή μου, άρα η φωνή μου δεν ακούγεται. Τελειώνω το πανεπιστήμιο χρωστώντας δεκάδες χιλιάδες δολάρια στις τράπεζες και χωρίς να έχω προοπτική εργασίας κι αυτό με κάνει ακόμη πιο αγανακτισμένο»…

 

Κάτι αρχίζει να κινείται

Μπορεί το κίνημα των Αμερικανών αγανακτισμένων να μοιάζει ακίνδυνο για τη μητρόπολη του καπιταλισμού, αλλά το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μέρες μπήκε στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων, αλλά και στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, σημαίνει ότι κάτι κινείται και πέρα από τον Ατλαντικό. Διάσημοι αρθρογράφοι θεωρούν πηγή έμπνευσης το κίνημα «για την κατάληψη της Γουόλ Στριτ» και σπεύδουν να προσφέρουν τη δική τους συμβολή για να διαμορφώσει πολύ πιο συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα αιτήματα!…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:53