search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:20
MENU CLOSE

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση και μηνύματα από Τσακαλώτο

29.07.2017 14:23
ΣΥΡΙΖΑ: «Ανακωχή» και βλέπουμε - Λήξαν προς το παρόν το επεισόδιο με Τσακαλώτο - Media

 

Σε ρυθμούς θερινής ραστώνης συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ να κινούνται σε όλο το εύρος της διακυβέρνησης, αλλά σε χαλαρό κλίμα, δεδομένου ότι πρόκειται για τη συνεδρίαση που κλείνει αυτή την πολιτική σεζόν. Η γενική νηνεμία, διαταράχθηκε από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος άσκησε κριτική αναφορικά με την έλλειψη συντονισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενώ φέρεται να έθιξε (επικριτικά) και τη συνολική διαχείριση του ζητήματος της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τοποθετήσεις αφορούσαν θέματα που άπτονται επί του συνόλου των θεμάτων της διακυβέρνησης στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολιτικό σχέδιο από εδώ και ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας, αν και η αναλυτικότερη συζήτηση παραπέμφθηκε για Σεπτέμβριο και ύστερα.

Η εισήγηση,  ως επί το πλείστον κάνει έναν απολογισμό με αιχμή κυρίως τα θέματα της οικονομίας (αξιολόγηση, έξοδος στις αγορές, στόχος για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο) αλλά και το κυπριακό, αν και το κείμενο προς έγκριση θεωρείται ένα κείμενο βάσης που θέτει τους άξονες για διεξοδικότερη συζήτηση σε επόμενη ΚΕ όπου θα επιχειρηθεί το σχέδιο για την επόμενη διετία να συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω.

Στο παρόν εισηγητικό κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η έξοδος στις αγορές αποτελεί το μέσο για την ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της οικονομίας και όχι τον τελικό στόχο της οικονομικής πολιτικής – αυτός είναι η “δίκαιη ανάπτυξη”.

Ωστόσο αναφορικά με την έξοδο στις αγορές, επισημαίνεται ότι αυτή χρειάζεται αφενός πλάνο, αφετέρου σταθερότητα στην εκφώνηση της κυβερνητικής γραμμής και επικοινωνιακή πολιτική που να αναδεικνύει το κοινό αφήγημα. Εν ολίγοις, διαπιστώνεται επικοινωνιακό έλλειμμα καθώς όπως επισημαίνεται η έξοδος στις αγορές “δε βοηθείται από την έλλειψη σταθερότητας στην κυβερνητική γραμμή και από διαφορετικές φωνές να εκπονούν διαφορετικό αφήγημα. Μάλιστα, ακόμη κι όταν υιοθετούμε κοινό αφήγημα, έχουμε ένα έλλειμμα στο να το επικοινωνούμε στο εξωτερικό. Η επικοινωνιακή πολιτική σε αυτό τον τομέα αποτελεί συστατικό στοιχείο της όποιας επιτυχίας της συνολικής στρατηγικής”.

Αναφορικά με την έξοδο από το μνημόνιο επισημαίνεται ότι υπάρχουν εμπόδια και αυτά εντοπίζονται αφενός στην ολοκλήρωση του προγράμματος  και τους κινδύνους που πιθανόν υπάρχουν μπροστά, αλλά και στους περιορισμούς που θέτουν οι θεσμοί ως προς τους βαθμού ελευθερίας  στην άσκηση πολιτικής που διεκδικεί η κυβέρνηση. στο κειμενο επισημαίνεται ενδεικτικά πως “η μείωση του βαθμού επιτήρησης δεν μπορεί να περιμένει το τέλος των μνημονίων”.

Τονίζεται επίσης ότι στο ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εταίροι λειτουργούν πρωτίστως ως “δανειστές”, επιβάλλοντας το “δίκαιο του ισχυρού” μεαποτέλεσμα να μπορούν κατα βούληση να τροποιούν την ατζέντα και τους κανόνες, να μετακινούν το ‘γκολπόστ’, να προκαλούν συνειδητά αβεβαιότητα, βλάπτοντας την οικονομία”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η αναφορά  πως “ο στόχος της εξόδου από το μνημόνιο δεν είναι συμβατός με μια στρατηγική που περιλαμβάνει εκλογές το 2018”, καθώς η στρατηγική της κυβέρνησης είναι “μακράς πνοής”.

 

Δραγασάκης: Στόχος μας να εδραιώσουμε την Αριστερά ως βασικό πόλο της πολιτικής ζωής

Ο στόχος μας είναι, όχι μόνο να διεκδικούμε την κυβερνητική εξουσία, αλλά να εδραιώσουμε την Αριστερά ως αξιακό πρότυπο για την ελληνική κοινωνία, ως βασικό πόλο της πολιτικής ζωής και ως δύναμη ικανή να επηρεάζει αποφασιστικά τις εξελίξεις από όποια θέση κι αν βρίσκεται, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. 

Για να υπηρετήσουμε το στόχο μας, είπε ο κ. Δραγασάκης, χρειαζόμαστε ισχυρό αριστερό κόμμα, καθώς κι έναν αστερισμό κοινωνικών, κινηματικών, ερευνητικών και άλλων υποκειμένων που θα συγκροτούν το ιστορικό μπλοκ, μια πλατιά κοινωνική συμμαχία και ένα μεγάλο συνασπισμό εξουσίας.

Συνεχίζοντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας το οποίο, όπως είπε, πρέπει αξιοποιηθεί με σχέδιο και προσοχή. 

Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε επίσης, πως η πρώτη έξοδος στις αγορές ήταν προϋπόθεση για να αρχίσουμε να ξανακερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας και να μπορέσουμε οριστικά το 2018 να απεξαρτηθούμε από τα μνημόνια, και να εξασφαλίσουμε, με παλιές και νέες μορφές, τη συμμετοχή της κοινωνίας στη διαδικασία, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανάπτυξης, ώστε τα οφέλη της να κατανεμηθούν όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε τέλος, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά αντίθετα να γίνει προσπάθεια για την αναβάθμιση του κυβερνητικού έργου, και προσέθεσε ότι θα πρέπει το κόμμα να ελέγχει την κυβέρνηση, ώστε να αποτραπούν εμπόδια που μπορεί να τεθούν στη συνέχεια από το εξωτερικό ή το εσωτερικό της χώρας.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησαν χθες με ομιλία του πρωθυπουργού και αναμένεται να ολοκληρωθούν απόψε, συνεχίζονται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:10