search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:24
MENU CLOSE

Ένας γραμματέας για κλάματα

18.12.2009 06:58
Ένας γραμματέας για κλάματα - Media

Είναι «ο πιο επικίνδυνος Κορεάτης στον κόσμο», όπως τον χαρακτήρισε το έγκυρο αμερικάνικο περι οδικό «Φόρεϊν Πόλισι», ή ο «κύριος της αποτυχίας», όπως τον ονόμασε το γερμανικό «Σπίγκελ»; Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, του οποίου το «μόνο επίτευγμα είναι ακριβώς η… θέση που κατέχει», όπως γράφει ειρωνικά το γερμανικό περιοδικό. Άλλωστε, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας των Ηνωμένων Εθνών, ο μισός κόσμος – μαζί και οι περισσότεροι δημοσιογρά φοι – δεν γνωρίζουν καλά καλά πώς ονομάζεται σωστά και τον αποκαλούν Μουν (Σελήνη).

Είναι «ο πιο επικίνδυνος Κορεάτης στον κόσμο», όπως τον χαρακτήρισε το έγκυρο αμερικάνικο περι οδικό «Φόρεϊν Πόλισι», ή ο «κύριος της αποτυχίας», όπως τον ονόμασε το γερμανικό «Σπίγκελ»; Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, του οποίου το «μόνο επίτευγμα είναι ακριβώς η… θέση που κατέχει», όπως γράφει ειρωνικά το γερμανικό περιοδικό. Άλλωστε, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας των Ηνωμένων Εθνών, ο μισός κόσμος – μαζί και οι περισσότεροι δημοσιογρά φοι – δεν γνωρίζουν καλά καλά πώς ονομάζεται σωστά και τον αποκαλούν Μουν (Σελήνη).

Μια έρευνα αποκάλυψε φέτος ότι το 81% των Αμερικάνων δεν γνωρίζει ακόμη ποιος είναι ο Μπαν Κι Μουν. Ο προσωπάρχης του ΟΗΕ έστειλε μάλι στα επιστολή σε όλα τα στελέχη των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας «περισ σότερη σαφήνεια και ακρίβεια» στο… επώνυμο του γενικού γραμματέα. Η επιστολή δημοσιεύτηκε σε ένα περι οδικό της Νέας Υόρκης με την επισή μανση ότι το όνομά του Μπαν προφέ ρεται όπως ακριβώς στα γερμανικά το «autobahn» (αυτοκινητόδρομος).

Ο Μπαν φρόντισε να λάμψει διά της ουσιαστικής απουσίας του και από την υποτιθέμενη κορυφαία στιγμή της καριέρας του – τη διάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μία δήλωση, πριν από τη διάσκεψη, με την οποία εξέφραζε την «αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία που θα υπο γραφεί από όλες τις χώρες  μέλη του ΟΗΕ» και από εκεί και πέρα τίποτα…

Απλός «γραφειοκράτης»

Ο Μπαν είναι μάλλον «γραμμα τέας» παρά «γενικός», ένας απλός «γραφειοκράτης» και όχι ηγέτης ενός οργανισμού, που υποτίθεται ότι βάζει τη σφραγίδα του στις παγκόσμιες εξε λίξεις. Πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, ο Μπαν έγινε γ.γ. του ΟΗΕ ύστερα από πιέσεις του τέως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, που ήθελε έναν «άνθρωπό του» στα Ηνωμένα Έθνη, και έκτοτε έχει περάσει μάλλον απαρατή ρητος.

Υπό τον Μπαν, ο ΟΗΕ φαίνεται να έχει πέσει σε λήθαργο. Σε αντίθεση με τον άχρωμο Μπαν, ο προκάτοχός του Κόφι Ανάν ήταν ένας πραγματικά «οικουμενικός πολιτικός». Δεν δίστασε να υψώσει τη φωνή του και να ενα ντιωθεί στη φιλοπόλεμη πολιτική του Τζορτζ Μπους. Κάτι που του στοίχισε άλλωστε και τη θέση του…

Οι «ηγέτες  υπάλληλοι» των διε θνών οργανισμών αποτελούν «προϊ όντα» του νέου τρόπου σκέψης των ισχυρών της γης. Επιλέγονται με βάση την αρχή της «μετριότητας», ώστε να μην τολμούν να εκμεταλλευτούν την ισχύ που τους προσφέρει το αξίωμά τους.

«Γλιστερό χέλι»

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρε σβευτής της Νορβηγίας στον ΟΗΕ, σε επίσημο έγγραφό του που διέρρευσε στον Τύπο, χαρακτήριζε τον Μπαν «δειλό, ανεπαρκή, αναποτελεσματικό και χωρίς οποιοδήποτε χάρισμα».

Ο διόλου κολακευτικός αυτός χαρα κτηρισμός συνέπεσε μάλιστα με την επίσκεψη του γ.γ. του ΟΗΕ στο Όσλο. Ήταν φυσικό όλοι οι δημοσιογράφοι να ζητήσουν από τον Μπαν να απα ντήσει σε αυτή την προσβολή. Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου κάπου 40 δημοσιογράφοι έπεσαν πάνω στον γ.γ. του ΟΗΕ: «Σας κατηγορούν ότι είστε δειλός και σας λείπει οποιοδήποτε χάρισμα. Τι απαντάτε»; Ο Μπαν «φόρε σε» την περίφημη ευγενική μάσκα του Κομφούκιου, χαμογέλασε και άλλαξε το θέμα τονίζοντας ότι η Νορβηγία αποτελεί βασικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών…

Ο Μπαν είναι ο πρώτος Ασιάτης γ.γ. του ΟΗΕ από το 1971 και τον Βιρμανό Ου Θαντ. Πριν από το 2006 που ανέ λαβε γ.γ. του ΟΗΕ, ο Μπαν είχε περά σει 35 χρόνια ως διπλωμάτης, πρέσβης, σύμβουλος ασφαλείας και υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Οι υποστηρικτές σπεύδουν να επι σημάνουν ότι πρόκειται για έναν ήσυχο άνθρωπο, με ασιατική κουλτούρα, που είναι πολύ διαφορετική από τον «δυτι κό, ορμητικό ατομικισμό». Ο ίδιος λέει ότι καταφέρνει να «γλιστρά σαν χέλι». Δεν διστάζει μάλιστα να αυτοσαρκά ζεται λέγοντας: «Είμαι γνωστός ως ο αόρατος άνθρωπος».

Ο κατάλογος των αποτυχιών

Ο κατάλογος των αποτυχιών του είναι μεγάλος. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες στον ΟΗΕ μίλησε θετικά για τη θανατική ποινή, κάτι που είναι αντίθετο με την επίσημη θέση των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια εξήρε τον Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ταξίδεψε στη Βιρμανία και το Σουδάν, αλλά επέστρεψε χωρίς κάποια συγκε κριμένη επιτυχία.

Ο Μπαν απέτυχε να επιλύσει έστω και μία περιφερειακή σύγκρουση ημέρας. Ο δημοσιογράφος Τζέικομπ Χέιλμπρουν του περιοδικού «Φόρεϊν Πόλισι» τον χαρακτήρισε «άνθρωπο του πουθενά».

Η σύγκριση άλλωστε με τον προκά τοχό του Κόφι Ανάν είναι συντριπτική. Ο Κόφι Ανάν έμεινε στην Ιστορία ως ο «κοσμικός Πάπας», επειδή αγωνίστηκε για έναν καλύτερο κόσμο, για την ανα πτυξιακή βοήθεια στον Τρίτο Κόσμο, για τις ειρηνευτικές αποστολές του, για την εναντίωσή του στον πόλεμο στο Ιράκ και τον Μπους. Κάτι που, όπως αναφέραμε, του στοίχισε τη θέση του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:21