search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:35
MENU CLOSE

Η «χούντα» των τραπεζιτών

18.12.2009 07:06
Η «χούντα» των τραπεζιτών  - Media

Ο Γερμανός αρχιτρα πεζίτης Γιόζεφ Άκερμαν αποκα λεί την Ελλάδα «ωρολογιακή βόμβα που απειλεί όλη την ευρωζώνη και είναι έτοιμη να εκραγεί». Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταργήσει ουσιαστικά το ελλη νικό Κοινοβούλιο, επειδή «είναι απρόθυμο» να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας για τους εργαζόμενους.

Ο Γερμανός αρχιτρα πεζίτης Γιόζεφ Άκερμαν αποκα λεί την Ελλάδα «ωρολογιακή βόμβα που απειλεί όλη την ευρωζώνη και είναι έτοιμη να εκραγεί». Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταργήσει ουσιαστικά το ελλη νικό Κοινοβούλιο, επειδή «είναι απρόθυμο» να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα λιτότητας για τους εργαζόμενους.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται στη χώρα μας απειλώντας την εθνι κή μας κυριαρχία, όπως σωστά άφησε να εννοηθεί ο πρωθυ πουργός Γιώργος Παπανδρέου. Άλλωστε στην ίδια τη Γερμανία έχει ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος για το ποιος… κυβερνά τη χώρα: Οι πολιτικοί ή οι τρα πεζίτες; Η καγκελάριος Μέρκελ είναι η κορυφαία πολιτικός στη Γερμανία. Ο Γιόζεφ Άκερμαν είναι ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ – της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Το τελευταίο διάστη μα, Μέρκελ και Άκερμαν έχουν επιδοθεί «σε μία τιτάνια μάχη», όπως γράφει το «Σπίγκελ», για το ποιος έχει το πάνω χέρι. «Η διαμάχη, η οποία διεξάγεται τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό, αφορά συγκεκριμένα θέματα, όπως τα ταμεία bailout, η κυβέρνηση, η πιστωτική κρίση και εκτελεστικό μπόνους. Αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο: Ποιος ελέγχει το τι συμβαίνει στον κόσμο, οι πολι τικοί ή στελέχη επιχειρήσεων;», όπως διερωτάται το «Σπίγκελ».

Πιέσεις

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν παύουν να κρίνουν τους πολι τικούς και να τους επικρίνουν. Απώτερος σκοπός των «τρομο κρατικών» πιέσεων που δέχεται η χώρα μας από τις Βρυξέλλες είναι να αποδεχτούμε πως τον τελικό λόγο και για την Ελλάδα θα τον έχουν οι τραπεζίτες της Φρανκφούρτης. Μια οικονομική «χούντα» δηλαδή…

Σε απόλυτη συγχορδία ο γερμανικός Τύπος αξιώνει να σταλεί η Ελλάδα στα δόντια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «αν δεν δεχθεί η Αθήνα να παραδώσει τη φορολογική της εξουσία σε ένα θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως έγραψε η «Ντι Βελτ».

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η σιδηρά καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχασε το παροιμιώδες χαμόγελό της και έγινε έξαλλη όταν ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ Γιόζεφ Άκερμαν, που είναι Ελβετός, και μάλιστα συνταγματάρχης του ελβετικού στρατού, πρότεινε πριν από λίγες ημέρες να δημιουργηθεί ένα ταμείο ενίσχυσης του γερ μανικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Των τραπεζιτών δηλαδή, που, αφού προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση και σώθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων, ζητούν τώρα και τα ρέστα…

Δεν είναι δυνατόν οι φορολο γούμενοι να πληρώνουν πάντα για να έχουν υπερκέρδη οι τράπεζες. Είναι δυνατόν να συμ φωνήσει οποιοσδήποτε εργα ζόμενος να υποστεί δραματικές περικοπές στην υγεία, την παι δεία, τις συντάξεις για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα το όποίο οδήγησαν σε κατάρρευ ση αυτοί οι χρυσοπληρωμένοι τραπεζίτες των δεκάδων εκα τομμυρίων που έγιναν ζάπλουτοι ακόμη περισσότερο την ώρα της χρεοκοπίας αντί να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους;

Θέλει το Βερολίνο

Η Μέρκελ, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορο λογουμένων για τη διάσωση του γερμανικού τραπεζικού κολοσ σού Hypo Real Estate. Αν δεν το είχε κάνει και η ίδια η Ντόιτσε Μπανκ του Άκερμαν, θα είχε γονατίσει…

«Ο Άκερμαν, με άλλα λόγια, οφείλει εν μέρει την επιβίωση της τράπεζάς του στους πολι τικούς» γράφει το «Σπιγκελ». «Θα νόμιζε κανείς ότι αυτό θα τον έκανε τουλάχιστον λίγο πιο ταπεινό απέναντι στους πολι τικούς. Ούτε κουβέντα. Στην πραγματικότητα, ο Άκερμαν θέλει το Βερολίνο στα… γόνατά του» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Η μεγαλύτερη ανησυχία της Μέρκελ είναι όμως ότι οι τρα πεζίτες μπορεί να προκαλέσουν και νέα κρίση. Προς αποφυγήν μίας πολιτικής καταστροφής, η Μέρκελ θέλει να επιβάλει αυστη ρότερους ελέγχους στις τράπε ζες. Αν συμβεί μια νέα κρίση, οι πολίτες θα ρωτήσουν άλλωστε τους πολιτικούς ηγέτες τους τι έκαναν για να την αποτρέψουν. Και η απάντηση θα είναι: Τίποτα!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:32