search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:04
MENU CLOSE

Πόσο πρέπει να κοιμάστε για να αποφύγετε το λίπος στην κοιλιά

01.08.2017 18:29
Πόσο πρέπει να κοιμάστε για να αποφύγετε το λίπος στην κοιλιά - Media

 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει ότι υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και του ύπνου. Κάποιες από αυτές τονίζουν ότι πρέπει να κοιμόμαστε αρκετά για να αποφύγουμε λιγούρες που μας «σπρώχνουν» στο πρόχειρο φαγητό και στα γλυκά, ενώ άλλες υπογραμμίζουν ότι η ανεπαρκής ξεκούραση απορρυθμίζει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να «βάζουμε» πιο εύκολα κιλά.

Τώρα, νέα ευρήματα επιστημόνων από τη Βρετανία υποδεικνύουν ότι ο ύπνος συνδέεται και με τον ρυθμό συσσώρευσης λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS ONE αναφέρει ότι οι ώρες ύπνου που απολαμβάνει κανείς κάθε βράδυ συσχετίζονται με την περίμετρο της μέσης. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμούνται κατά μέσο όρο 6 ώρες κάθε βράδυ έχουν κατά 3 εκατοστά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης σε σύγκριση με όσους κοιμούνται 9 ώρες. Επίσης, όσοι κοιμούνται λίγο τείνουν να έχουν συνολικά μεγαλύτερο σωματικό βάρος.

Τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στην αύξηση μεταβολικών ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι οποίες αποτελούν παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Δρ Λώρα Χάρντι από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αγγλία, δεν μελέτησαν μόνο τη σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του ύπνου, τη διατροφή και το βάρος, αλλά έλαβαν υπόψη και άλλους δείκτες μεταβολικής υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη του αίματος, το σάκχαρο του αίματος και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.615 ενήλικες, από τους οποίους ζητήθηκε να δηλώσουν πόσες ώρες κοιμούνται και επίσης να καταγράφουν τι τρώνε μέσα στην ημέρα. Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγμα αίματος από κάθε συμμετέχοντα και μέτρησαν το σωματικό βάρος του, την περίμετρο της μέσης του και την αρτηριακή πίεσή του.

Πέρα από τη σχέση ωρών ύπνου και λίπους στην κοιλιά, οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου οδηγεί σε μείωση της «καλής» χοληστερόλης (HDL), κάτι που μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον καρδιακά προβλήματα.

Παραδόξως και σε αντίθεση με άλλες μελέτες, οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν κάποια σχέση μεταξύ της έλλειψης ύπνου και των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Δρ Χάρντι αναφέρει: «Είδαμε ότι οι ενήλικες που κοιμούνται λίγες ώρες είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σύγκριση με συνομηλίκους τους που κοιμούνται αρκετά. Η μελέτη μας λοιπόν υπογραμμίζει την ανάγκη για επαρκή ύπνο. Οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου όσον αφορά τον ύπνο διαφέρουν, ωστόσο η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι ιδανικές για την πλειονότητα των ενηλίκων».

 

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:04