search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:22
MENU CLOSE

Αυγουστιάτικες νύχτες πανσελήνου…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1980
02-08-2017
07.08.2017 03:00
4154641.jpg
 
Ανοίγουν τις πύλες τους και υποδέχονται το κοινό περίπου 115 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία σε κάθε γωνιά της χώρας, φιλοξενώντας μια σειρά από ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις για την πανσέληνο του Αυγούστου 2017, από τις 5 έως τις 9 Αυγούστου, με κορυφαία ημερομηνία τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, που είναι και η «Νύχτα της Πανσελήνου». 
 
Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό που διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το προσωπικό των χώρων που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους φορείς. 
 
Είναι ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί και το κοινό έχει «αγκαλιάσει», με χιλιάδες ανθρώπους να δίνουν το «παρών» στα πολιτιστικά δρώμενα για το αυγουστιάτικο φεγγάρι κάθε χρόνο. 
Την περσινή χρονιά μόνο, 63.795 άνθρωποι συμμετείχαν στις 82 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ή επισκέφτηκαν τους 34 χώρους που παρέμειναν ανοιχτοί στο κοινό, δηλώνοντας τον ενθουσιασμό με τον οποίο αποδέχονται και στηρίζουν αυτή τη μεγάλη πολιτιστική γιορτή με φόντο την πιο όμορφη πανσέληνο του χρόνου.
 
Τη φετινή χρονιά, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει (με ελεύθερη είσοδο) σε 93 εκδηλώσεις σε 115 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα παραμείνουν ανοιχτοί 22 επιπλέον χώροι και μουσεία. 
 
 
Με τα πολιτιστικά δρώμενα να ποικίλλουν για ακόμη μια χρονιά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, θέατρο σκιών, παραστάσεις χορού και ξεναγήσεις, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να διασκεδάσει σε πάρτι σε beach bars και να απολαύσει βαρκάδες στον Αργοσαρωνικό και όχι μόνο, κάτω από τον έναστρο ουρανό.
 
Ένα από τα πιο όμορφα events της πρωτεύουσας τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου θα πραγματοποιηθεί στα Αναφιώτικα, κάτω από την Ακρόπολη, με ξενάγηση στα όμορφα, παραδοσιακά σοκάκια και διήγηση άγνωστων ιστοριών για αυτήν την τόσο ξεχωριστή αθηναϊκή συνοικία που, μάλιστα, είναι και μια από τις παλαιότερες. 
 
Η Δευτέρα 7η Αυγούστου θα αποτελέσει μια ξεχωριστή βραδιά και για όσους επισκεφθούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα, με τους ξεναγούς και τους αρχαιολόγους του Μουσείου να αφηγούνται στο κοινό τις «Νυχτερινές Ιστορίες» στον κήπο, ενώ στο αίθριο θα δοθεί συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαΐα.
 
Ενδιαφέρουσα πρόταση αποτελεί και μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, στον προαύλιο χώρο του οποίου θα ακουστούν «Μελωδίες στην Πανσέληνο» από τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και τους Underground Youth Orchestra, ενώ ξεχωριστή θα είναι η βραδιά και για εκείνους που θα επιλέξουν να παραβρεθούν στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, όπου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και το κουαρτέτο Quarderinas Quartet.
 
Μία ιδιαίτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στον ναό του Αγίου Γεωργίου Γαλατσίου με τίτλο «Μουσική της Ανατολής σε βυζαντινούς δρόμους» από τον Haig Yazdjian, ενώ όσοι βρεθούν στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου (στους Στύλους του Ολυμπίου Διός) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία μοναδική μουσική εκδήλωση με τη Φιλαρμονική του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Πολλές και ξεχωριστές εκδηλώσεις πρόκειται να παρουσιάσει και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, όπου η Mariza Rizou Οfficial με την Athens Big Band, οι Polkar και οι EKMEK θα προσφέρουν στο κοινό άφθονη ψυχαγωγία, σε μια άκρως καλοκαιρινή γιορτή με τζαζ, σουίνγκ και ρετρό ρυθμούς. 
 
Για όσους φαντάζονται τη βραδιά πιο ρομαντική, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν τη Ραφήνα και να απολαύσουν μια ξεχωριστή βόλτα με ιστιοπλοϊκό που θα πλεύσει προς το Μάτι, το Ζούμπερι και τη Νέα Μάκρη με τη συνοδεία κοκτέιλ και όμορφης μουσικής. Μια μοναδική βραδιά που διοργανώνει η ομάδα ΑπόΔΡΑΣΗ και αναμένεται να καταπλήξει… 
 
Και αν έχετε, ήδη, μπει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς και διάθεση, μπορείτε να διασκεδάσετε στο καθιερωμένο Full Μoon Party που πραγματοποιεί ο ραδιοφωνικός σταθμός Red FM στο beach bar Bolivar ή να απολαύσετε τις μουσικές επιλογές του Vasilis Rizos στο beach bar «Τζιτζίκι» με θέα το όμορφο λιμάνι της Ραφήνας.
 
Επιπλέον, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Βραυρώνας στο Μαρκόπουλο θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 11 το βράδυ προσφέροντας ξενάγηση και φιλοξενώντας συναυλία των Χειμερινών Κολυμβητών, ενώ ανοιχτοί για το κοινό έως τα μεσάνυχτα θα παραμείνουν ο αρχαιολογικός χώρος Σουνίου, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο του Κεραμεικού, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων, όπου και θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία.
 
Μια ξεχωριστή εκδήλωση είναι και η «Πανσέληνος στο Αστεροσκοπείο Αθηνών» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Αυγούστου, με βόλτα και ξενάγηση στους τρεις λόφους της Αθήνας Νυμφών, Πνύκας και Φιλοπάππου, καταλήγοντας στο Αστεροσκοπείο Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «exclusive» παρατήρηση του αττικού ουρανού μέσα από το τηλεσκόπιο.
Για ακόμη μια χρονιά, η βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου αποτελεί μια λαμπρή γιορτή, κάνοντας «μαγική» και ξεχωριστή κάθε γωνιά της χώρας. 
 
 
INFO
Για τον αναλυτικό κατάλογο με τις εκδηλώσεις σε κάθε περιοχή της Ελλάδας μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: http://www.culture.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:20