search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08
MENU CLOSE

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Η “αριστερή παρένθεση” είναι ο κρυφός πόθος των στελεχών του παλιού πολιτικού συστήματος

05.08.2017 07:41
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Η "αριστερή παρένθεση" είναι ο κρυφός πόθος των στελεχών του παλιού πολιτικού συστήματος - Media

 

«Η “αριστερή παρένθεση” είναι ο κρυφός πόθος των στελεχών του παλιού πολιτικού συστήματος που τρελάθηκαν μακριά από τις καρέκλες τους, όπως και της εγχώριας και εξωχώριας διαπλοκής που χάσανε τη δυνατότητα της μίζας και της φοροδιαφυγής», λέει η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πιστεύει ότι «η χώρα αλλάζει και η καθημερινότητα βελτιώνεται». Υποστηρίζει πως ο Έβρος είναι από τους πιο πλούσιους σε πόρους και δυνατότητες Νομούς. Παραδέχεται πως λάθη γίνονται υπογραμμίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για διαπλοκή ή ότι βάλαμε το χέρι μας στο μέλι».

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τελικά η χώρα γύρισε σελίδα; Πώς πιστοποιούνται οι αλλαγές στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες;

Στην Ελλάδα δε βιώνουμε μόνο την οικονομική κρίση, αλλά και κρίση δομών, θεσμών και αξιών. Η κρίση είναι κυρίως δομική. Διαμορφώθηκε ένα κράτος χωρίς εργαλεία ή δομές, χωρίς στήριξη ή διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και του επιχειρείν, χωρίς προστασία των εργαζομένων, ενώ παράλληλα δε διαμορφώθηκε ποτέ ένα πλαίσιο ισχυρού κοινωνικού κράτους. Οι πολιτικές που ασκήθηκαν συντήρησαν πελατειακές σχέσεις, διαπλοκή, αναξιοκρατία.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δίνει τη μάχη, όχι μόνο για να βγει η χώρα από την επιτροπεία, αλλά για να δημιουργηθούν δομές ή εργαλεία στήριξης της παραγωγής και της εργασίας, αξιοποίησης των πόρων της χώρας, αλλά και το πλέγμα του κοινωνικού κράτους. Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο. Αλλάζουν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος, γίνεται αναδιανομή βαρών, προστατεύονται οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας. Ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέοι όροι και κανόνες σε όλα τα επίπεδα με προμετωπίδα τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον.

Οι πολίτες αναγνωρίζουν καθημερινά τις αλλαγές. Το βλέπουν οι ανασφάλιστοι που έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία. Το βλέπουν οι μαθητές στα σχολεία τους. Το βλέπουν οι νέοι επιστήμονες και οι επιχειρηματίες με τα κίνητρα και το υγιές πλέον περιβάλλον του επιχειρείν που θεσμοθετείται βήμα – βήμα. Επιτέλους πληρώνουν τα προβλεπόμενα, όλοι όσοι προστατεύονταν από το παλιό πολιτικό σύστημα και αντιμετωπίζονται όλοι ισότιμα. Βλέπουμε κολλημένα έργα επί 20ετίας να ξεμπλοκάρουν. Αποπληρωμή χρεών σε αγρότες. Ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, προκείμενου να πάρουν ανάσα όσοι έχουν πληγεί από την κρίση, δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αξιοποίηση των ενεργειακών και φυσικών πόρων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η χώρα αλλάζει και η καθημερινότητα βελτιώνεται, και είναι η στιγμή που απαιτείται η συμβολή όλων για να γράψουμε πλέον τη νέα σελίδα.

Σε τι ποσοστό έχει επιτευχθεί ο σχεδιασμός σας όσον αφορά στην επίλυση των θεμάτων και της ανάπτυξης του Νομού;

Ο Νομός Έβρου, κατά την άποψή μου, είναι από τους πιο πλούσιους σε πόρους και δυνατότητες νομούς. Φυσικοί πόροι, γεωστρατηγική θέση, ανθρώπινο δυναμικό. Δυστυχώς, έχουμε δει αδιαφορία τις τελευταίες δεκαετίες για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του νομού και των δυνατοτήτων του.

Εμείς από την πρώτη στιγμή ασχοληθήκαμε όχι μόνο με λύσεις απέναντι στις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά και με την εισαγωγή νέων εργαλείων και δυνατοτήτων.

Αναφέρω μερικά παραδείγματα: Επαναλειτουργία της ΕΒΖ, σχεδιασμός για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων, ίδρυση ειδικού σχολείου, ολοκλήρωση εργασιών στον κάθετο άξονα της Εγνατίας, υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ, στήριξη και ενίσχυση των δομών Υγείας. Διακρατική διαχείριση των υδάτων και πλημμυρών, στήριξη στα προβλήματα των αγροτών, ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης, αξιοποίηση των ενεργειακών και φυσικών πόρων, όπως η γεωθερμία και ο ζεόλιθος, καθώς και σχέδιο αξιοποίησης του μεταξιού στο Σουφλί. Αρκετά έχουν υλοποιηθεί ήδη, ενώ άλλα απαιτούσαν περισσότερο χρόνο για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό τους, ώστε σύντομα να υλοποιηθούν. Μαγικά ραβδάκια, ώστε να τα αλλάξουμε όλα με ένα χτύπημα, δεν υπάρχουν. Όμως υπάρχουν πολλές δυνατότητες και τεράστιες προοπτικές για τον τόπο μας. Αυτό που απαιτείται είναι ενδιαφέρον, ενασχόληση, συνεχής διεκδίκηση, σκληρή δουλειά, σχέδιο και στόχος.

Βάση της αρχής ότι δεν υφίσταται το αλάθητο, έχετε εντοπίσει κάποια «λάθη» σε χειρισμούς ή επιλογή βασικών προσώπων, που ενδεχομένως δεν συνέβαλαν τα αναμενόμενα στην «επαγγελθείσα κάθαρση» από το παρελθόν και στην επίτευξη των κυβερνητικών στόχων;

Εκτιμώ ότι ο καθένας που είναι ενεργός, στην πορεία κάνει λάθη. Είναι ανθρώπινο. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά μας με τα προηγούμενα στελέχη του πολιτικού και διοικητικού συστήματος, είναι η καθαρότητά μας και το ενδιαφέρον μας για το συλλογικό καλό. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για διαπλοκή ή ότι βάλαμε το χέρι μας στο μέλι. Εμείς έχουμε μάθει να λειτουργούμε συλλογικά και πάντα σε διαβούλευση και συνεργασία με την κοινωνία. Όταν λειτουργούμε συλλογικά, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και αποφεύγονται τα λάθη. Γι’ αυτό και συνεχώς καλώ τους πολίτες και τους εκπροσώπους φορέων να καταθέτουν προτάσεις και σκέψεις. Για να επέλθει η πλήρης «κάθαρση» απαιτείται αλλαγή παραδείγματος και νοοτροπίας. Να ξεχάσουμε τη λογική της μίζας του βίσματος, του «μπάρμπα στην Κορώνη».

Έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη από τον πρωθυπουργό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θ’ αποδειχθεί «αριστερή παρένθεση». Πού ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβεβαιωθούν οι «Κασσάνδρες», εντός της κυβέρνησης ή στη δυναμική των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων της χώρας; Πιστεύετε ότι η μακροχρόνια διακυβέρνηση της χώρας από ένα κόμμα το καθιστά τρωτό στην πάροδο των ετών;

Έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο 4ετίας σαν Κυβέρνηση και το υλοποιούμε. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό. Η 4ετία θα εξαντληθεί όπως ορίζει και το Σύνταγμά μας. Η «αριστερή παρένθεση» είναι ο κρυφός πόθος των στελεχών του παλιού πολιτικού συστήματος που τρελάθηκαν μακριά από τις καρέκλες τους, όπως και της εγχώριας και εξωχώριας διαπλοκής που χάσανε τη δυνατότητα της μίζας και της φοροδιαφυγής. Τρωτό καθίσταται ένα κόμμα από την ποιότητα της πολιτικής και της πρακτικής που ασκεί κι όχι από τον χρόνο. Ωστόσο, τις κυβερνήσεις τις κρίνει ο λαός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08