search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:40
MENU CLOSE

Άλλη μια νύχτα αγωνίας στα Κύθηρα: Στάχτη το 1/3 του νησιού – Εκκενώθηκε η ιστορική μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (Photos)

06.08.2017 06:19
Άλλη μια νύχτα αγωνίας στα Κύθηρα: Στάχτη το 1/3 του νησιού - Εκκενώθηκε η ιστορική μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (Photos) - Media

 

Εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στα Κύθηρα, πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Σε εξέλιξη παραμένει, όπως είπε, ένα μέτωπο κοντά στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, προς την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι.

Ο Γ. Καπάκης τόνισε πως ανασυντάσσονται όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να στρέψουν τις προσπάθειες στην οριοθέτηση και αυτού του μετώπου της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα έχουν ενισχυθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Στα μέτωπα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Πλάνο της κάμερας του ΣΚΑΪ να καταδεικνύει τις συγκλονιστικές προσπάθειες των πυροσβεστών που δίνουν μάχη με τις φλόγες σε απόσταση αναπνοής από τη φωτιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Ευστράτιο Χαρχαλάκη έχουν καεί μέχρι στιγμής 15.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης, ενώ κάτοικοι του νησιού που οι φλόγες έφτασαν κοντά στο σπίτι τους έχουν απομακρυνθεί.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, που έχει μεταβεί στο νησί, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα».

«Δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα» τονίζει ο κ. Αποστόλου.

Επιπλέον, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι «πρέπει να σβήσουμε άμεσα τη φωτιά… Οπωσδήποτε μέχρι το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί η φωτιά».

Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, δήλωσε ότι αν χρειαστεί θα έχουμε περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, με τις επίγειες να συνεχίζουν την κατάσβεση όλη τη νύχτα. Από την πλευρά του, ο πυροσβέστης Τάκης Πολίτης, που συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης, είπε ότι πάνω από 20 χιλιάδες τρέμματα έχουν γίνει στάχτη. 
 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα-Στήριξη από την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Κυθήρων, να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έκανε γνωστό με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. «Ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα χαμηλής βλάστησης», ανέφερε η κ. Δούρου και διαβεβαίωσε πως η αρωγή και η στήριξη της Περιφέρειας Αττικής προς τα Κύθηρα δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε τούτες τις δύσκολες ώρες, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής.

Για μέτωπο αρκετά μεγάλο που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, καίγοντας μάλιστα αναδασωτέα περιοχή, κάνει λόγο ο δήμαρχος των Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, δίνοντας μία πρώτη εικόνα για το τι επικρατεί από χθες στο νησί των Κυθήρων όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Χαρχαλάκης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή ενώ είπε ότι ο δήμος έχει αιτηθεί προς την Περιφέρεια Αττικής να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

Πρόσθεσε επίσης ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραίοι και Μυλοπόταμος και ότι δεν κινδυνεύουν.

Ο δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε ακόμα πως η φωτιά ενώ είχε τεθεί μέχρι χθες υπό έλεγχο, το πρωί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και σημείωσε πως παρά το γεγονός, ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης,η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη.

Επισημαίνει πως η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης.

Επίσης, έκανε λόγο για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων και ζήτησε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησ

«Τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους». Αυτά τόνισε, πριν από λίγο, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, με αφορμή δηλώσεις του δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη, ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, καθώς και για τη μη παραμονή τους στο αεροδρόμιο του νησιού.

Παράλληλα, αυτή την ώρα επιχειρούν για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 52 ατόμων, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

Τι σημαίνει η κήρυξη των Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του, κήρυξε τον δήμο Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Τι σημαίνει, όμως, ακριβώς η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, τη βοήθεια όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό και τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Στο δυναμικό και στα μέσα πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται:

-Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.

-Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επί μέρους δράσεις πολιτικής προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ελληνική Αστυνομία, Ε.Κ.Α.Β., Ένοπλες Δυνάμεις, Ο.Α.Σ.Π, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π., Δ.ΕΠ.Α., Ε.Μ.Υ.).

-Οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.-

Από πολύ στενά παρακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη φωτιά που κατακαίει στο νησί των Κυθήρων, όσο όμως και την επιχείρηση αντιμετώπισής της.

Ήδη για το σκοπό αυτό, έχει συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου (σ.σ. τα Κύθηρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής), αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ειδικότερα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε, να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:40