search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:16
MENU CLOSE

Ο αριθμός «300» λειτουργεί στο νου συνειρμικά!…

07.08.2017 09:50

 

*«Σατιρίζει» ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Αυτό με την ανακοίνωση για «χαλάρωση των capital controls» μου ήρθε βαρύ και… δύσπεπτο και έτσι με «πιπεράτο», καλοπροαίρετο αλλά καυστικό χιούμορ, θα  ρωτήσω τους Αρμόδιους Τραπεζικούς και Οικονομικούς παράγοντες:

«Θέλετε να σας… χειροκροτήσουμε;»

Μέχρι τώρα μπορούσαμε, όσοι τα είχαμε, να σηκώσουμε 60 (εξήντα) ευρώ την ημέρα, δηλαδή να κάνουμε αναλήψεις 21.900 ευρώ στη διάρκεια της Χρονιάς (εφόσον τo ημερολογιακό Έτος στην Πατρίδα μας συνεχίζει να έχει 365 ημέρες και ΔΕΝ μας το μείωσαν στα κρυφά «οι Θεσμοί», πρώην Τρόικα, πρώην Τετράδα).

Με την νέα «χαλάρωση» θα σηκώνουμε από 1ης Σεπτεμβρίου 2017, όσοι τα έχουμε, 1.800 ευρώ επί 12 μήνες (εφόσον στην Ελλάδα των Θεσμών το Έτος θα συνεχίσει να έχει 12 μήνες και ΔΕΝ θα μειωθούν και αυτοί όπως μισθοί και συντάξεις στο πλαίσιο κάποιας «κρυφής» παραγράφου σε κάποιο από τα πολλά «προαπαιτούμενα»).

Κάνοντας τον σχετικό πολλαπλασιασμό βλέπουμε ότι με τη «νέα χαλάρωση των capital controls» επιτρέπονται αναλήψεις 21.600 ευρώ στη διάρκεια του 12μηνου Έτους. 

Θα μου πείτε: «Κύριε Καθηγητά, έχουμε τη δυνατότητα χρήσης πλαστικών καρτών που δεν περιορίζονται και βοηθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Πολύ Σωστό!    

Αλλά έγινε «χαλάρωση» και θα μπορούμε να «σηκώσουμε», όσοι και όσες τα έχουμε, 300 ευρώ λιγότερα στη διάρκεια του Έτους;

Συνειρμικά, όμως, για εμάς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ο αριθμός 300 οδηγεί σημειολογικά στις Θερμοπύλες και στην σύγχρονη Πλατεία Συντάγματος της Αθήνας…

Η διαφορά των 300 ευρώ, ειλικρινά εντελώς αυθόρμητα, και ΔΕΝ θα ήθελα να παρεξηγηθεί ο αυθορμητισμός μου, που είναι γνωστός σε παλιούς φοιτητές, συναδέλφους, φίλους και εχθρούς, έφερε στο νου μου τους 300 του Λεωνίδα και τους 300 της Βουλής…

Η γενιά μου, που έζησε για λίγο την «οκά με τα 400 δράμια» πριν μας έρθει το «κιλό», θυμάται ότι σε κάθε συζήτηση, όταν περιγράφαμε κάποιον που το μυαλό του ακόμη λειτουργούσε δυνατά, λέγαμε: «Τα έχει… τετρακόσια!».

Εάν αφήσουμε στην άκρη τους συνειρμούς με τους 300 στις Θερμοπύλες  και τους 300 στη Βουλή, και σκεφθούμε με κριτήριο την παλιά «οκά με τα 400 δράμια», αρχίζω και αισθάνομαι κάπως καλύτερα!… 

Δικαίως θα με ρωτήσει κάποιος «γιατί καλύτερα, κ. Καθηγητά;»

Διότι εάν – ΔΕΝ θέλω να το πιστέψω – στοχεύουν κάποιοι και κάποιες να μας… τρελάνουν και αναφέρονται σε «χαλάρωση» ενώ πρόκειται για «μείωση» της δυνατότητας ανάληψης των χρημάτων μας κατά 300 ευρώ, εγώ τους αντιστέκομαι με την… «οκά»!

ΔΕΝ θα μας «κουζουλάνουν»… εντελώς! Μας πήρανε 300, αλλά μας μένουν ακόμη 100… δράμια «οκάς»!…

 

* O Γιώργος Πιπερόπουλος είναι συνταξιούχος καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τώρα Visiting Professor NewcastleBusiness School at Northumbria University, United Kingdom

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:16