search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:30
MENU CLOSE

Στη Θήβα θα γιορτάσουν το Δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος

08.08.2017 07:36
Στη Θήβα θα γιορτάσουν το Δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος - Media

Στον Ιερό Ναό Μεγάλης Παναγίας-Αγίου Δημητρίου Θηβών θα εορτάσει τον Δεκαπενταύγουστο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Τη σχετική πρόσκληση απηύθυναν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιου, ο δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου και ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Εφημέριος του ομώνυμου ναού π. Γεώργιου Τουλουμάκου.

Η πρόσκληση απευθύνθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 150 ετών από τα εγκαίνια του ναού. Ο ναός, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά και πολιτιστικά μνημεία των Θηβών, εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Δοσίθεο, στις 19 Απριλίου 1867. Ανεγέρθηκε πάνω στη θέση παλαιότερου ναού, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σεισμούς του 1853. Αιώνες πριν στην ίδια τοποθεσία υπήρχε Ναός και αργότερα Ιερά Μονή.

Ο ιστορικός Λεκαίν αναφέρει ότι πρόκειται για την κυριότερη εκκλησία των Θηβών, καθώς περιείχε την εικόνα της Παναγίας που έφερε δεξιά της τον Χριστό και ήταν έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Ο Giorgio Fedalto πιστεύει ότι ο ναός οικοδομήθηκε στον χώρο που ο Πολιούχος των Θηβών Αγ. Ιωάννης Καλοκτένης τον 12ο αιώνα οικοδόμησε τον περίφημο ναό της Παναγίας. Η Εφέστιος Θαυματουργή Εικόνα της «Μεγάλης Παναγίας» θεωρείται Ιερή Εικόνα υψηλής σπουδαιότητας. Στο Ναό ξεχωρίζουν ο γλυπτός Βοιωτικός Αμφορέας (40ς αι. π.Χ.), ο παλαιοχριστιανικός Σταυρός, το γλυπτό μαρμάρινο αντίγραφό της Μ. Παναγίας έργο του Φιλιππότη στο τρίγωνο αέτωμα της εισόδου, η επιγραφή αφιέρωμα προς τον Αυτοκράτορα Τίτο, ο Τέθριππος Ηνίοχος ( 4ος αι. π.Χ.) που ήταν επιτύμβια πλάκα σε ηρώο της εποχής και πάρα πολλά άλλα εξίσου αξιόλογα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15