search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:09
MENU CLOSE

Λήξη στις απειλές της Τουρκίας προς την Κύπρο ζητά η Κομισιόν

09.10.2011 17:45
Λήξη στις απειλές της Τουρκίας προς την Κύπρο ζητά η Κομισιόν - Media

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκική πλευρά, προκειμένου να σταματήσει τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιείται την Τετάρτη.

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκική πλευρά, προκειμένου να σταματήσει τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιείται την Τετάρτη.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξασφάλισε το προσχέδιο της έκθεσης, στο οποίο η Κομισιόν σημειώνει, για πολλοστή φορά, την απουσία προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, εξετάζοντας εναλλακτικές μεθόδους ενίσχυσης των σχέσεων με την Άγκυρα.

Η «σύσταση» της Κομισιόν έρχεται με φόντο τις απειλές της Τουρκίας ότι θα «παγώσει» τις σχέσεις με την ΕΕ, εάν αναλάβει η Κύπρος την κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου της Ένωσης τον Ιούλιο του 2012. Όλα αυτά, εν μέσω της διαμάχης σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα, η Επιτροπή πιθανά θα ζητήσει «την αποφυγή οποιουδήποτε είδους απειλής, πηγής προστριβής ή ενέργειας που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», όπως σημειώνεται στο προσχέδιο που εξασφάλισε το Deutsche Presse Agentur.

«Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να σημειωθεί πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, για περισσότερο από έναν χρόνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της απόφασης, ενώ προτείνεται ως αντιστάθμισμα: «μια νέα εποικοδομητική φάση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ με έμφαση στο συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας με αυτήν της ΕΕ».

Τέλος, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται επίσης την Τετάρτη να εκφράσει στις ανάλογες «εκθέσεις προόδου» τη λύπη της για τις ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις στο Κόσοβο, στην Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως και για το αδιέξοδο όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24