search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:57
MENU CLOSE

Πολιτιστικός Αύγουστος στα νησιά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1981
10-08-2017
14.08.2017 03:00
«Ανακαλέστε τώρα τις άδειες διέλευσης και μεταφοράς ανεμογεννητριών» - Ανοικτή επιστολή Τηνιακών στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου - Media
 
Βρισκόμαστε πλέον στον κατεξοχήν μήνα των καλοκαιρινών διακοπών – τον Αύγουστο –, με τα ελληνικά νησιά να κατέχουν αναμφίβολα εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις των τουριστών και να αποτελούν αγαπημένο προορισμό παγκοσμίως. Τα πανέμορφα τοπία τους, οι χρυσαφένιες αμμουδιές και τα κρυστάλλινα νερά τους συνθέτουν τους σημαντικότερους λόγους να τα επισκεφθεί κανείς, ωστόσο η πλούσια πολιτιστική δραστηριότητά τους – ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη παράγοντας, προσφέροντας, εκτός από χαλάρωση και ξεγνοιασιά, γνήσια και ουσιαστική ψυχαγωγία. 
 
Συναυλίες κλασικής μουσικής, χοροθεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, λογοτεχνικές συζητήσεις πάνω στην αμμουδιά και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά αποτελούν μόνο λίγες από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται το φετινό καλοκαίρι στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, με το κάθε φεστιβάλ – καθιερωμένο ή μη – να φιλοδοξεί να δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα και μοναδικές στιγμές αυθεντικής διασκέδασης σε μικρούς και μεγάλους. 
 
Ένας σπουδαίος λόγος να επιλέξετε την Άνδρο για τις διακοπές σας είναι η πλούσια και δυναμική πολιτιστική παρουσία του νησιού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, που διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρόνια και θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου, παρουσιάζει συνολικά έντεκα εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων γκαλά ελληνικής οπερέτας από την Καμεράτα σε μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, βραδιά ρωσικού μπαλέτου, καθώς και συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τους Ευγενείς Αλήτες. 
 
Οι παραστάσεις «Επτά επί Θήβας» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις από το ΚΘΒΕ, «Πέτρες στις τσέπες του» της Μαρί Τζόουνς, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία των Μάκη Παπαδημητρίου και Γιώργου Χρυσοστόμου, και «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη αποτελούν εξίσου ποιοτικές προτάσεις ψυχαγωγίας, που θα δώσουν μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή νότα στις διακοπές σας. 
 
Η Αίγινα είναι επίσης ένα νησί που φημίζεται για την έντονη δραστηριότητά του στην τέχνη, διοργανώνοντας κάθε χρόνο ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η μπαρόκ όπερα του Γ.Φ. Τέλεμαν «Πιμπινόνε» και η συναυλία της Έλλης Πασπαλά και της ορχήστρας νέων μουσικών «The Underground Υouth Orchestra» με μελωδίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, συγκαταλέγονται στις εναρκτήριες εκδηλώσεις του 12ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, που πραγματοποιείται φέτος από τις 2 έως τις 27 Αυγούστου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ντόρας Μπακοπούλου. Το πρόγραμμα θα εμπλουτίσουν, μάλιστα, και αυτή τη χρονιά δώδεκα συναυλίες με σπουδαίους ερμηνευτές που θα κάνουν τις αιγινίτικες βραδιές σας αξέχαστες και μοναδικές. 
 
Ξεχωριστή παρουσία στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού σημειώνει και η Λέσβος. Συμπληρώνοντας, φέτος, τρία χρόνια δυναμικής παρουσίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου θα παρουσιαστεί από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου, ενώ νωρίτερα – από τις 9 έως τις 13 Αυγούστου – θα πραγματοποιηθούν ποικίλες προ-φεστιβαλικές δράσεις σε κάθε γωνιά του νησιού. Έτσι, με κεντρική θεματολογία την «Κάθαρση», 21 πασίγνωστοι μουσικοί από όλο τον κόσμο θα φθάσουν στο νησί, μεταδίδοντας στους επισκέπτες του τη δύναμη και τη μοναδικότητα της μουσικής μέσα από τα έργα και τις μοναδικές ερμηνείες τους. 
 
Με φόντο τα γραφικά τοπία της Ύδρας, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης στο πλαίσιο του νεοσύστατου Hydra World Music Festival, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου και αναμένεται να γίνει θεσμός. Ο Kilema (Duo) από τη Μαδαγασκάρη, ο μουσικός και παραγωγός Argenis Brito από τη Βενεζουέλα, η Αιγύπτια τραγουδίστρια, συνθέτρια και ακορντεονίστα Youssra El Hawary, καθώς και η Βρετανίδα ερμηνεύτρια παραδοσιακών τραγουδιών Brooke Sharkey είναι μόνο λίγες από τις δημοφιλείς παρουσίες που αναμένεται να χαρίσουν στο κοινό μια ξεχωριστή καλοκαιρινή εμπειρία. 
 
Πολλαπλές επιλογές ουσιαστικής ψυχαγωγίας θα έχουν και όσοι επιλέξουν για τις διακοπές τους τα Κουφονήσια. Το 3ο Φεστιβάλ της Άμμου, που διοργανώνεται για ακόμα μια χρονιά στο νησί (25 και 26 Αυγούστου) από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες, θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στο φεστιβάλ με σκοπό να δημιουργηθεί μια έκδοση που θα φιλοξενεί τα ποιήματα και τα διηγήματα της Άμμου. Αυτό το καλοκαίρι, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί και ένα αυτοσχέδιο workshop, ενώ εκτός από ανάγνωση και λογοτεχνικές συζητήσεις, το φεστιβάλ υπόσχεται πάρτι στην άμμο και μουσική κάτω από τον έναστρο ουρανό. 
 
Διαθέτοντας μια ξεχωριστή ομορφιά και αποτελώντας ένα από τα πιο δραστήρια νησιά στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, η Τήνος δεν θα μπορούσε παρά να κατέχει μια εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις όσων επιθυμούν να συνδυάζουν τη χαλάρωση και τη διασκέδαση με την καλλιτεχνική έκφραση και τη γνήσια ψυχαγωγία. Έτσι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τήνου 2017 η Γλυκερία στις 16 Αυγούστου θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια τόσο της έντεχνης όσο και της παραδοσιακής μουσικής, ενώ στις 21 Αυγούστου με τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Σπανό στα πλήκτρα, ερμηνεύτρια την Πένη Ξενάκη, τον Κώστα Τζιαγκούλα στην κιθάρα και τον Κοσμά Κοκόλη στο μπουζούκι, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε αυθεντική ελληνική μουσική σε μια συναυλία διά χειρός και έμπνευσης του μελωδού του ελληνικού πενταγράμμου. Φυσικά, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και άλλες εκδηλώσεις, από συναυλίες έως εμπνευσμένες θεατρικές παραστάσεις που θα διαρκέσουν έως και τις 30 Αυγούστου.
 
Το καλοκαίρι είναι εδώ και η Ελλάδα με τα νησιά της, την ομορφιά της, την παράδοση και τον πλούσιο πολιτισμό της, δεν θα μπορούσε να μη συνδυάζει σε κάθε δημοφιλή ή απομακρυσμένη γωνιά της το έντονο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό στοιχείο της, που άλλωστε την εκφράζει, αποτελώντας ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα της και την ταυτότητά της. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:57