search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:22
MENU CLOSE

Άγνωστη λέξη η ασφάλεια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1981
10-08-2017
13.08.2017 03:00
sp1008madouro.jpg

 

Στην τελευταία θέση του πλανήτη η Βενεζουέλα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Gallup

Πόσο ασφαλείς αισθάνονται οι πολίτες στη χώρα τους; Αυτή την απάντηση προσπαθεί να δώσει κάθε χρόνο η εταιρεία ερευνών Gallup διεξάγοντας μια δημοσκόπηση για την αντίληψη των ανθρώπων πάνω στην ασφάλεια που τους προσφέρει η χώρα τους. 
 
Στη δημοσκόπηση οι χώρες του πλανήτη κατατάσσονται από την πιο ασφαλή έως την πιο επικίνδυνη. Τα αποτελέσματά της βασίζονται σε τηλεφωνικές και προσωπικές συνεντεύξεις με περίπου 1.000 άτομα, ηλικίας 15 ετών και άνω, σε 135 χώρες το 2016.
 
Η εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην τοπική αστυνομία, τα συναισθήματα προσωπικής ασφάλειας, η συχνότητα κλοπής και – πρώτη φορά το 2016 – η συχνότητα εμφάνισης επιθέσεων και εκφοβισμού αποτελούν τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για τον δείκτη αξιολόγησης των χωρών.
 
Ο δείκτης του νόμου και της τάξης που χρησιμοποιήθηκε στη δημοσκόπηση για το 2016 κυμαίνεται από το υψηλότερο, δηλαδή το 97 στη Σιγκαπούρη, έως το χαμηλότερο, δηλαδή το 42 στη Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, λοιπόν, η Βενεζουέλα έλαβε 42 μονάδες με… άριστα το 100, σκορ που ήταν το χαμηλότερο στον κόσμο την περασμένη χρονιά σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας. Ο αριθμός πιθανότατα να έχει γίνει χειρότερος τώρα που η οικονομική και πολιτική κρίση της χώρας βαθαίνει.
 
Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, αφού η Βενεζουέλα έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση και το 2013 και το 2015, ενώ ήταν παραλίγο τελευταία και το 2014. Στον αντίποδα η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή επίσης από το 2013.
 
Η Βενεζουέλα
 
Οι βαθμολογίες της Βενεζουέλας σε όλες τις ερωτήσεις που συνθέτουν τον δείκτη αξιολόγησης ήταν οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας. Μόνο το 12% των πολιτών της δήλωσαν ότι αισθάνονται ασφαλείς να περπατήσουν μόνοι τους στους δρόμους της γειτονιάς τους τη νύχτα, ενώ μόλις το 14% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην αστυνομία.
 
Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πόσο χαμηλή είναι η θέση της χώρας στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, πρέπει να υπολογίσουμε ότι η δεύτερη χειρότερη χώρα στον κόσμο είναι το Ελ Σαλβαδόρ με διπλάσιο… σκορ από τη Βενεζουέλα (28%).
 
(Σημειώνεται ότι στη Συρία, όπου γίνεται πόλεμος και οι κάτοικοι σίγουρα αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς, οι συνθήκες ασφάλειας δεν επέτρεψαν στην εταιρεία Gallup να διεξαγάγει έρευνα εκεί το 2016).
Στη συνέχεια το 38% των κατοίκων της Βενεζουέλας δήλωσε ότι έχει υπάρξει θύμα κλοπής της περιουσίας του ή χρημάτων κατά το παρελθόν. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μόνο πέντε χώρες, όλες από την υποσαχάρια Αφρική, είχαν υψηλότερα ποσοστά από τη Βενεζουέλα το 2016.
 
Επιπλέον η Βενεζουέλα είναι μεταξύ των 14 χωρών παγκοσμίως στις οποίες τουλάχιστον το 15% του πληθυσμού αναφέρει ότι έχει δεχθεί επίθεση ή έχει πέσει θύμα ληστείας τον τελευταίο χρόνο. 
Όλες οι χώρες, εκτός από μία, βρίσκονται, επίσης, στην υποσαχάρια Αφρική κι αυτή η μία εξαίρεση είναι η Βενεζουέλα, όπου το 22% υποστηρίζει ότι δέχθηκε επίθεση ή έχει πέσει θύμα ληστείας.
Οι χαμηλές βαθμολογίες της Βενεζουέλας είναι μόνο ένα δείγμα του πώς η χώρα, που ήταν από τις πλουσιότερες στη Νότια Αμερική, έχει καταστραφεί μέσα σε λίγα χρόνια.
 
Στην πραγματικότητα οι περισσότερες πτυχές της ζωής των κατοίκων της είναι χειρότερες τώρα απ’ ό,τι ήταν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Νίκολας Μαδούρο το 2013, αλλά και την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μετά την κάθοδο των τιμών των προϊόντων ενέργειας. Το 2012 η πλειονότητα των κατοίκων της Βενεζουέλας, συγκεκριμένα το 57%, ευημερούσε. Ο αριθμός αυτός έπεσε στο 13% το 2016.
 
Ο πληθυσμός αγωνίζεται να αγοράσει φαγητό, αλλά το 80% δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά σε αυτή την προσπάθεια, κάτι που επίσης συμβαίνει στο Μαλάουι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
 
Ευρώπη και συμπεράσματα
 
Τα αποτελέσματα της Βενεζουέλας βρίσκονται πολύ κάτω από αυτά στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, όπου οι κάτοικοι είναι το λιγότερο πιθανό από όλες τις περιοχές του πλανήτη να αισθάνονται ασφαλείς στις κοινότητές τους.
 
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική «σκοράρισαν» 64 στα 100 στον δείκτη της Gallup. Κάτοικοι των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βορειοανατολικής Ασίας, της Ανατολικής Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης δηλώνουν ότι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς, αφού το «σκορ» τους ξεπερνά το 84.
 
Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, ως ασφαλέστερη χώρα παρουσιάζεται η Ισλανδία με 92 μονάδες. Αμέσως μετά ακολουθεί η Νορβηγία με 91. Η Ελλάδα δεν ανήκει στις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης, αφού το «σκορ» της είναι 78, ίδιο με της Ουγγαρίας και της Λιθουανίας. Η πιο επικίνδυνη χώρα στην Ευρώπη είναι η Μολδαβία με 67, ενώ δεύτερη πιο επικίνδυνη αναδεικνύεται η Ουκρανία με 68, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:22