search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:37
MENU CLOSE

Πέθανε η αγωνίστρια Ελένη Μπενά – Κελτεμλίδου

13.08.2017 12:07
Πέθανε η αγωνίστρια Ελένη Μπενά - Κελτεμλίδου - Media

 

Σε ηλικία 97 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η αγωνίστρια Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου και η κηδεία της θα γίνει την αρχόμενη Τετάρτη στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιά, ενώ η ταφή στο Κοιμητήριο Σχιστού.

Διετέλεσε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, αλλά μετά τη διάσπαση του 1968 συντάχθηκε με το Γραφείο Εσωτερικού. Μεταπολιτευτικά έμεινε στην ΕΔΑ υπό τον Ηλία Ηλιού.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς γεννήθηκε το 1920, σπούδασε Νομικά και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό.

Υπήρξε μέλος του ΕΑΜ από το 1941 και του ΚΚΕ από το 1942. Το 1944 συνελήφθη από τους Γερμανούς, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Την περίοδο του Εμφυλίου καταδικάστηκε δις εις θάνατον, αλλά η ποινή δεν εκτελέστηκε με παρέμβαση του ΟΗΕ.

Αποφυλακίστηκε το 1952, αλλά συνελήφθη ξανά το 1957 ως επικίνδυνη κομμουνίστρια και αφέθηκε μετά από κινητοποιήσεις. Εξελέγη βουλευτής Β΄ Πειραιά το 1958 και το 1961, μία από τις τρεις βουλευτίνες της ΕΔΑ.

Το ξημέρωμα της 21ης Απριλίου συνελήφθη στο σπίτι της αφήνοντας το μόλις τριών μηνών βρέφος της στη μητέρα της. Μαζί κι οι αδελφές της, η Κατερίνα, η Μέμη, ο σύζυγος της και βουλευτής της ΕΔΑ Τάκης Κελτεμλίδης, και λίγο αργότερα ο αδελφός της Τάκης Μπενάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατό της και ανάφερε πως «κατά τη διάρκεια της Χούντας φυλακίστηκε για πέντε χρόνια στα στρατόπεδα της Γυάρου, της Αλικαρνασσού, του Ωρωπού, της Σπάρτης και της Λέρου.

»Μετά την πτώση της δικτατορίας, στάθηκε δίπλα στις γυναικείες κινήσεις της πόλης, στήριξε το αυτοδιοικητικό πείραμα με το «Λιμάνι της Αγωνίας» από το 1998, ήταν δίπλα στους ενεργούς πολίτες του Πειραιά, συμβουλεύοντας και στηρίζοντας το μεγάλο εγχείρημα της Αριστεράς.

Στο συλλυπητήριο μήνυμα του κυβερνώντος κόμματος διαβάζουμε ότι «τον Μάρτιο του 2017, η Βουλή των Ελλήνων, πρόλαβε δια του προέδρου της Νίκου Βούτση, να αποδώσει το χρέος τιμής στην 97χρονη αγωνίστρια. Σε εκείνη την τελευταία δήλωση, μετά τη βράβευση, η παλιά βουλευτίνα της Αριστεράς, σημείωσε: «Είμαι σχετικά ικανοποιημένη γιατί βλέπω στη σημερινή Βουλή 55 γυναίκες. Έχουμε μακρύ δρόμο ακόμη…!»

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου «συμμετείχε από τη δεκαετία του ’60 σε διεθνείς συνδιασκέψεις και καμπάνιες για την αμνηστία και στο γυναικείο κίνημα».

Πηγή: efsyn

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:37