search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:21
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Κάλαμο – Πλησιάζει το Καπανδρίτι (Photos)

14.08.2017 12:21

Σε εξέλιξη είναι στον Κάλαμο το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που από την Κυριακή κατακαίει χιλιάδες στρέμματα και κατάστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερες από 20 οικίες.

 

Σε εξέλιξη είναι στον Κάλαμο το μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, που από την Κυριακή κατακαίει χιλιάδες στρέμματα και κατάστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερες από 20 οικίες.

Το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης, που δίνουν τιτάνια μάχη για να εμποδίσουν περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποτρέψουν έναν πραγματικό όλεθρο για την Αττική.

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Νωρίτερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι συνεχίζονται και γίνονται ρίψεις νερού από ένα ελικόπτερο Σινούκ για την αποφυγή αναζωπυρώσεων, ενώ σ΄αυτό έχει επικεντρωθεί και η προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης που εξακολουθούν και βρίσκονται στην περιοχή. Το έργο τους συνδράμει εξαρχής ο Δήμος με οχήματα και εθελοντές πυροσβέστες.

Στον Βαρνάβα

Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.

Η φωτιά πάντως είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά.

Σε συνδυασμό της μεγάλης θερμότητας που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.

Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι σε εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει.

Νωρίτερα η πυρκαγιά πέρασε από τον οικισμό Μετόχι ενώ πλησίασε επικίνδυνα και το στρατόπεδο του Βαρνάβα όπου όμως δεν έφτασε καθώς μεγάλο μέρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φωτιά έχει πολύ μεγάλη δύναμη και έχει «απλωθεί» σε μεγάλη έκταση λόγω της πυκνής καύσιμης ύλης και των ανέμων που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς. Αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 Μποφόρ αλλά λόγω της φωτιάς στο κομμάτι που καίγεται η ισχύς τους είναι μεγαλύτερη.

Πολλές ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα που άρχισαν ήδη με το πρώτο φως της ημέρα να κάνουν ρίψεις νερού.

Από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ θα επιχειρήσουν άλλα δυο ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, άλλα 15 οχήματα εθελοντικά, 58 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 13 οχήματα των δήμων και της περιφέρειας, 6 οχήματα της ΕΥΔΑΠ και τρία μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα.

Σημειώνεται ότι αρκετά οχήματα έχουν έρθει από την επαρχία ενώ πιθανόν θα έρθουν και άλλες ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Περιφέρεια Αττικής: 27 υδροφόρες και 7 χωματουργικά η συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης

Με 27 υδροφόρες και 7 χωματουργικά, κάποια βαρέως τύπου, συνδράμει μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Αττικής την Πυροσβεστική που έχει τον συντονιστικό ρόλο της επιχείρησης που ξεκίνησε την Κυριακή στην Ανατολική Αττική.

Όπως σημειώνει στο ΑΜΠΕ η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Γιάννα Τσούπρα, η ενεργοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) συνεκλήθει χθες λίγη ώρα, μετά την έναρξη της μεγάλης φωτιάς κοντά στις κατασκηνώσεις του Καλάμου.

Άμεσα έφθασαν στη διαδημοτική κοινότητα Καλάμου, προκειμένου να συνεδριάσουν, η προϊσταμένη Ανατολικής Αττικής και δυο στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, η Γ. Τσούπρα και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Π. Φιλίππου, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι Ωρωπού, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους όμορους δήμους, εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Όλοι δεσμεύθηκαν ότι θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Συγχρόνως τέθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η πρόταση να κηρυχθεί το διαμέρισμα Καλάμου, δήμου Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και έγινε στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Περιφέρεια Αττικής κατάφερε να συνδράμει την Πυροσβεστική με 16 υδροφόρες και 7 χωματουργικά.

Σήμερα, η επέκταση του μετώπου στον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι δημιούργησε ανάγκη και για άλλες υδροφόρες. Η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε στο έργο της Πυροσβεστικές με άλλες 10 υδροφόρες.

Όπως σημειώνει η κ. Τσούπρα σημαντική είναι από χθες και η συμβολή των εθελοντικών ομάδων, που συνέτρεξαν από όλη την Αττική και οι οποίες ενεργούν υπό την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Συγχρόνως, τονίζει ότι όσοι δεν έχουν σχέση με τη φωτιά πρέπει να παραμένουν μακριά και ότι όσοι δεν είναι εκπαιδευμένοι, δεν επιτρέπεται να προσεγγίζουν στις περιοχές κατάσβεσης.

Οι άνθρωποι της Περιφέρειας Αττικής και η κ. Τσούπρα παραμένουν στις περιοχές των πυρκαγιών, καθώς τόσο σήμερα όσο και αύριο η Πολιτική Προστασία έχει προβλέψει κίνδυνο επικινδυνότητας 4 (που είναι εξαιρετικά υψηλός) στην Περιφέρεια Αττικής.

Προληπτικά εκκενώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκήνωση στο Γραμματικό.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο «Π», παρότι οι τοπικοί φορείς του Δήμου Ωρωπού αλλά και από την ηγεσία της Πυροσβεστικής τονίζεται ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού, μεγάλο ερωτηματικό προκαλεί σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των πυρκαγιών που έχουν μπει τα τελευταία 24ωρα τις οποίες ορισμένοι συνδέουν με την αλλαγή των δασικών χαρτών και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

 To απόγευμα της Κυριακής μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο ο Περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κων/νος Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης, κάτι που αποδίδεται σε σωματική εξάντληση. 

H φωτιά, σύμφωνα με αναφορές, εξαπλώνεται από τον Κάλαμο προς το Καπανδρίτι.

Τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην περιοχή θα μπορούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες ξανά από το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει ένας αγνοούμενος άνδρας στο Βαρνάβα.

Διακοπή κυκλοφορίας στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα

Διακόπηκε πριν από λίγο η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα στην περιοχή.

Επίσης όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων όπου είχε διακοπή χθες.

Τσίπρας: Πλήρης κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως “αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες”.

“Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες”, αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο twitter.

Το αίτημα της Περιφέρειας

Να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ωρωπού ζήτησε αργά το βράδυ η Περιφέρεια Αττικής από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κάλαμο. 

Στο μεταξύ, σημαντική είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της πυροσβεστικής απέστειλε 16 υδροφόρες καθώς και 7 μηχανήματα έργου. Καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης της καταστροφικής πυρκαγιάς, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την παρακολούθηση του συμβάντος. Παράλληλα επί τόπου μετέβει κλιμάκιο της υπηρεσίας για να συμβάλλει στο συντονισμό της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ευχαριστεί «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πoλιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς». Τέλος, εύχεται “περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γιόβα, Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής”.

Διακοπές στην κυκλοφορία

Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου – Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Οι φωτογραφίες από τη gallery του pontiki.gr δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:18