search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:54
MENU CLOSE

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ζάκυνθος

14.08.2017 06:42
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ζάκυνθος - Media Gallery 13

 

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κηρύσσει την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 12 και 13-08-2017.

 

Νωρίτερα

Καλύτερη είναι σήμερα από το πρωί η κατάσταση στα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Ζάκυνθο.

Αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο βρίσκονται 140 πυροσβέστες με 40 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στην περιοχή της Βολίμας όπου είναι ανοιχτά τέσσερα μέτωπα σε Άγιο Νικόλαο, Αστέρι, Αλωνάκι, Ασκό και στα χωριά Αγαλά, Γαλάρο και Άγιο Λέοντα, ενώ υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης σε Καλαμάκι, Βασιλικό, όρο Βραχίωνα, Πηγαδάκια, Καταστάρι, Κοιλιωμένο για να προλάβουν τυχόν αναζωπύρωση των εστιών.

Οι ζημιές αποτιμώνται πλέον σε μερικές χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροκαλλιεργειών αλλά και σε υποδομές ηλεκτρικών και τηλεφωνικών δικτύων.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι έχουν προκύψει εστίες πυρκαγιών σε κατοικημένες περιοχές στις Βολίμες, στο Καλαμάκι και στο Βασιλικό που θα μπορούσαν να βλάψουν εμφανώς και τουριστικές εγκαταστάσεις κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές και τους επιχειρηματίες.

 

Η πύρινη λαίλαπα κινείται προς τρεις διαφορετικές κατευθύνεις: Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο δρόμο Λιθακιά – Αγαλάς και κατεβαίνει από το λαγκάδι προς τη Λιθακιά. Μάλιστα, δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν να την ανακόψουν στο νταμάρι του Αυγέρη. Το δεύτερο κινείται προς το Κερί και το τρίτο προς τη θάλασσα και συγκεκριμένα στη Σπηλιά του Δαμιανού.

Οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς γίνεται τόσο από χερσαίες δυνάμεις της Πυροσβεστικής όσο και από ελικόπτερα.

Φωτιές μαίνονται και στα βόρεια της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στην περιοχή των Βολιμών όπου ξέσπασαν 4 διαφορετικές πυρκαγιές τα ξημερώματα του Σαββάτου. Τεράστια είναι η καταστροφή και στη Βολίμα στη Ζάκυνθο αφού μαίνεται ανεξέλεγκτο ένα μεγάλο διπλό μέτωπο από τα ξημερώματα κατακαίοντας πευκόφυτη έκταση και ένα από τα παλαιότερα δάση του νησιού, με πεύκα και έλατα. 

Η Ελλαδα σε πύρινο μέτωπο

Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε πλήρη εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία. Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου – Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Οι φωτογραφίες από τη gallery του pontiki.gr δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Βαρνάβα μετά την πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από τον Κάλαμο και έφτασε και στην περιοχή τους. Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες στο pontiki.gr ο καπνός σκέπασε ακόμη και τον ήλιο. 

Όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το πύρινο μέτωπο μπορείτε να τις διαβάσετε σε συνεχή ενημέρωση από το pontiki.gr.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:53