search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:14
MENU CLOSE

Αυστρία: Μολυσμένα μπισκότα και κέικ με το απαγορευμένο εντομοκτόνο

14.08.2017 13:32
Αυστρία: Μολυσμένα μπισκότα και κέικ με το απαγορευμένο εντομοκτόνο - Media

 

Τεστ δείχνουν πως ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα αυγών στην Αυστρία είναι μολυσμένα με το τοξικό εντομοκτόνο fipronil, ανέφερε σήμερα η αυστριακή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Εκατομμύρια αυγά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ λόγω των φόβων που έχουν προκληθεί από τη χρήση του εντομοκτόνου fipronil και εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικά μπορεί να θανατωθούν στην Ολλανδία.

«Fipronil εντοπίστηκε στο ένα τέταρτο των δειγμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αυστριακή Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (AGES), η οποία πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί 80 δείγματα από διάφορα προϊόντα.

Η μόλυνση διαπιστώθηκε σε προϊόντα χονδρικής που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία εστίασης και προέρχονταν από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πολωνία, ανέφερε η AGES, χωρίς να επεκταθεί.

Τα μολυσμένα προϊόντα θα αποσυρθούν αμέσως, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την υπηρεσία.

«Η υψηλότερη μέτρηση που καταγράφηκε ήταν 0,1 μιλιγκράμ ανά κιλό ή περισσότερες από δέκα φορές χαμηλότερη από την υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στο Βέλγιο», ανέφερε η AGES.

Ορισμένες εθνικές εποπτικές αρχές στην Ευρώπη εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο πολλά μολυσμένα αυγά να εισήλθαν στη διατροφική αλυσίδα κυρίως μέσω μεταποιημένων προϊόντων όπως τα μπισκότα και τα κέικ.

Αν και μεγάλες ποσότητες μολυσμένων αυγών θα έπρεπε να καταναλωθούν για να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία, το fipronil θεωρείται μέτρια τοξικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ανθρώπινα όργανα.

Το fipronil χρησιμοποιείται ευρέως ως εντομοκτόνο αλλά η χρήση του στη διατροφική αλυσίδα, για παράδειγμα για την απολύμανση αχυρώνων, απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη δύο διευθυντές της εταιρίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του διατροφικού σκανδάλου με τους εισαγγελείς να λένε ότι θεωρούνται ύποπτοι για απειλή στη δημόσια υγεία και κατοχή απαγορευμένου εντομοκτόνου.

Τα φρέσκα αυγά που πωλούνται στην Αυστρία παράγονται ως επί το πλείστον εντός της χώρας και το υπουργείο Υγείας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως δεν υπήρχε οποιαδήποτε ένδειξη ότι η αυστριακή βιομηχανία πουλερικών είχε επηρεαστεί από το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών.

Οι πρώτες πληροφορίες για ύποπτες περιπτώσεις στην Αυστρία την περασμένη εβδομάδα αφορούσαν αυγά που μεταποιήθηκαν στo εξωτερικό και στη συνέχεια εισήχθησαν στη χώρα.

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη μέχρι τώρα πως έχει εντοπιστεί fipronil σε αυστριακά προϊόντα, ειδικά σε φρέσκα αυστριακά αυγά», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Ούλριχ Χέρτσογκ στη δημόσια ραδιοφωνία ORF.

Παρτίδες μολυσμένων αυγών από την Ολλανδία και τη Γερμανία που είχαν μολυνθεί ενδεχομένως με fipronil έχουν εξαχθεί στη Σουηδία, την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, σύμφωνα με έγγραφα της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:14