search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:33
MENU CLOSE

Δεύτερη νύχτα αγωνίας – Πύρινα μέτωπα κι αναζωπυρώσεις σε Τριάδες, Μετόχι, Κακόσι – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι, Βαρνάβας

14.08.2017 17:14
Δεύτερη νύχτα αγωνίας - Πύρινα μέτωπα κι αναζωπυρώσεις σε Τριάδες, Μετόχι, Κακόσι - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι, Βαρνάβας  - Media

 

Τρία πύρινα μέτωπα μαίνονται στον Κάλαμο και το Καπανδρίτι με τους πυροσβέστες να δίνουν για δεύτερη νύχτα μάχη με τη φωτιά. Πρόκειται για πυρκαγιές σε Τριάδες και Μετόχι και μια αναζωπύρωση στη θέση Κακόσι την οποία ανέφερε ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης.

Η πυροσβεστική δίνει μάχη με το χρόνο, καθώς όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου «αν δεν κατορθώσουμε να κρατήσουμε τη φωτιά η νύχτα προβλέπεται δύσκολη χωρίς εναέρια μέσα. Ελπίζω, τόνισε, να μην έχουμε αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας”.

Για αναζωπύρωση σε δασική έκταση προς Μικροχώρι Καπανδριτίου και Καπανδρίτι σε μια ακτίνα περίπου επτά χιλιομέτρων, έκανε νωρίτερα λόγο ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης. Όπως ανέφερε έχουν καεί πολλά σπίτια στην περιοχή. «Αυτή η φωτιά είναι πιο πίσω από το Μετόχι και τον Κάλαμο» εξήγησε.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι οδηγίες

Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος, επιχειρούν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky, δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK). Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών. Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε.

Καπάκης: Κρίσιμες ώρες

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Δήμος Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής – διατροφής

Να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής και διατροφής, οι πολίτες των οποίων οι κύριες κατοικίες επλήγησαν εξαιτίας της πυρκαγιάς, ενημερώνει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής.

Οπως σημειώνεται, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Καλάμου και Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού και η Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αιτήματα επιχειρήσεων για ζημιές από την πυρκαγιά. Επίσης, η καταγραφή των ζημιών σε οικείες θα ξεκινήσει άμεσα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Για τις διακοπές ρεύματος

Σε πλήρη ετοιμότητα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην περιοχή του Βαρνάβα βρίσκονται οι υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, όπου μαίνεται η πυρκαγιά μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Χρηστικές οδηγίες

Πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών έχουν αναρτηθεί για τους πολίτες στις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr) καθώς και στους συνδέσμους της Περιφέρειας Αττικής, στους οποίους υπάρχει αναρτημένο σχετικό πληροφοριακό υλικό.

Η καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς

Μεγάλη οικολογική καταστροφή έχει προκαλέσει η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο, καθώς στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα πρασίνου.

Η φωτιά ξεκίνησε στον Κάλαμο, πέρασε από τους Αγίους Αποστόλους προς στον Βαρνάβα και γύρισε πάλι πίσω.

Υποψίες για εμπρησμό στον Κάλαμο

Μία φωτογραφία-ντοκουμέντο, στην οποία φαίνονται μια μπουκάλα φυσικού αερίου και δίπλα δύο φανάρια αυτοκινήτου, που εμφανώς τοποθετήθηκαν εκεί για να λειτουργήσουν ως κάτοπτρα, παρουσίασε η ΕΡΤ από ιστοσελίδα.

Η πολιτική κόντρα και τα άλλα πύρινα μέτωπα

Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει κι έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις τα τελευταία δυο 24ωρα. Όσον αφορά τα άλλα μέτωπα, στην Ηλεία υπάρχουν τέσσερις εστίες με τον περιφερειάρχη να δηλώνει ανήσυχος, ενώ υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Θεσσαλονίκη.

Σύλληψη για Αμαλιάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ένας πολίτης συνελήφθη το απόγευμα για τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Κρυονέρι της Αμαλιάδας, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί και ένα ολόκληρο χωριό. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο πολίτης άναψε φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα.

Ο καιρός

Ισχυρούς ανέμους προβλέπει η ΕΜΥ για τον καιρό του 15αύγουστου. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:32