search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:54
MENU CLOSE

Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς την Εθνική – Τη συνδρομή της Ευρώπης ζητά η Αθήνα(Photos)

15.08.2017 13:25
Η πυρκαγιά κατευθύνεται προς την Εθνική - Τη συνδρομή της Ευρώπης ζητά η Αθήνα(Photos) - Media

 

Τρίτη εφιαλτική νύχτα περνάνε οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, καθώς οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες με τους ανέμους να δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Στον Κάλαμο, το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται νοτιοδυτικά από τον άξονα Καλάμου – Μικροχωρίου, με κατεύθυνση προς την Εθνική Οδό. Δεν απειλούνται άμεσα Πολυδένδρι και Καπανδρίτι, όμως υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια στο δάσος.

Οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες και το χρόνο ώστε να εμποδίσουν την πυρκαγιά να περάσει προς Μαλακάσα και Πάρνηθα, πάνω από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.

Η δύναμη της Πυροσβεστικής αποτελείται από 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο, 40 υδροφόρες, 20 σκαπτικά μηχανήματα, 100 στρατιώτες με τέσσερα μηχανήματα του στρατού, 11 σκαπτικά της Περιφέρειας, 5 καναντέρ και 7 ελικόπτερα . 

Η Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από την έξοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας προς Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Έκκληση για βοήθεια

Η χώρα ζητάει βοήθεια από την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία. Παρότι, η Γαλλία διαθέτει τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε, δεν μπορεί να τον διαθέσει λόγω της φλεγόμενης κατάστασης που επικρατεί και εκεί.

Ωστόσο, η Κύπρος θα ενισχύσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις με  ένα πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων.

Πιο επικίνδυνο σενάριο είναι η εξάπλωση της φωτιάς προς την Μαλακάσα. Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης έδειξε αισιόδοξος και δήλωσε ότι φαίνεται πως αποτρέπεται να φτάσει η πυρκαγιά στην Εθνική οδό πριν πέσει το σκοτάδι, μετά από τις μεγάλες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης. 

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτο 24ωρο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ανατολική Αττική, με τις φλόγες να έχουν σχηματίσει πλέον ενιαίο μεγάλο μέτωπο στην πυκνόφυτη χαράδρα και τους λόφους που χωρίζουν το Καπανδρίτι από τον Κάλαμο.

Νωρίτερα, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η φωτιά έχει πλέον σχηματίσει εκτενές μέτωπο και κινείται ανατολικά, προς την Εθνική Οδό, αν και ακόμα απέχει αισθητά από τον δρόμο, τονίζοντας ότι το μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα. Οι Αρχές προχωρούν προς προληπτική εκκένωση οικισμών. 

Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στον οικισμό του Σαλαμιδίου, στις παρυφές της χαράδρας, όπου έχει διατάξει την εκκένωση τριών σπιτιών και εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κι άλλων κατοίκων, καθώς οι φλόγες βρίσκονται σε μικρή απόσταση, ενώ ο Δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης χαρακτήρισε την Τρίτη ως την πιο δύσκολη μέρα.

Τυχόν ανεξέλεγκτη εξάπλωση προς τα ανατολικά είναι το πιο επικίνδυνο ενδεχόμενο, καθώς οι φλόγες θα κινηθούν προς τον οικισμό Πολυδένδρι και τη Μαλακάσα. Νέες εστίες και αναζωπυρώσεις στο Σαλαμίδι.

Το έργο των πυροσβεστών γίνεται δυσκολότερο τις τελευταίες ώρες, με τους ανέμους να γίνονται διαρκώς ισχυρότεροι.

Που επικεντρώνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών – Εκκενώνονται σπίτια, διακοπές στην κυκλοφορία

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και συνεχώς διογκώνεται στο κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς του Καλάμου, που μαίνεται από μέσα σε μια χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι.

Όπως έγινε γνωστό απο την Πολιτική Προστασία – παρότι δεν υπάρχει σχετική εντολή – με πρωτοβουλία του δημάρχου της περιοχής, εκκενώθηκαν τρία σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι, διότι η πυρκαγιά πλησίαζε επικίνδυνα και κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι για να μην κινδυνεύσουν.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου προς το Πολυδένδρι, κάτι που το καταφέρνουν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα “πέρασε” για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι, ήδη, από την Αστυνομία έχει διακοπεί από το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων και στην πλατεία Καπανδριτίου προς τη λεωφόρο Καλάμου.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Π.Σ., η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται απο την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Υπενθυμιζεται ότι για την Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και για τις εξής περιοχές: Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Διακοπή κυκλοφορίας

Δείτε σε ποιους δρόμους η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή στην κυκλοφορία. 

Η μάχη το ξημέρωμα Τρίτης

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι άνδρες της πυροσβεστικής στη μεγάλη πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής. Το κύριο μέτωπο βρίσκεται στον οικισμό Τριάδες στην περιοχή Μετόχι, μεταξύ Καλάμου και Καπανδριτίου, με κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Καλάμου.

Το στοίχημα για τους πυροσβέστες είναι η φωτιά να μη φθάσει στον δρόμο, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε χαράδρες, σε ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα σπίτια, προκαλώντας μάλιστα ζημιές σε κάποιες αυλές.

Το πρωί της Τρίτης πάλευαν με τις φλόγες 180 πυροσβέστες, 72 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο, 7 σκαπτικά μηχανήματα, 40 υδροφόρες, 20 εθελοντικά βυτιοφόρα, 4 ελικόπτερα, 3 καναντέρ και 100 στρατιώτες με 4 σκαπτικά του στρατού.

Ωστόσο, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς οι ρίψεις εμποδίζονται από ισχυρούς ανέμους, στροβιλισμούς και τον πυκνό καπνό. Τονίζεται ότι σύμφωνα με πηγές της πυροσβεστικής η πυρκαγιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό ούτε όμως και σε κολώνες της ΔΕΗ, καθώς στο σημείο όπου εκδηλώθηκε αρχικά η πυρκαγιά υπήρχαν μόνο πυλώνες μες στις στάσεις.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:48