search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:54
MENU CLOSE

Αστυνομικές ιστορίες για το καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1982
17-08-2017
21.08.2017 03:00
teleutaia-eksodos.jpg
Federico Axat
Τελευταία έξοδος
Μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 490
 
Ο Τεντ Μακέι είναι έτοιμος να αυτοπυροβοληθεί, όταν κάποιος χτυπά το κουδούνι της πόρτας, επίμονα… Ο Τεντ είναι πλούσιος και έχει την τέλεια οικογένεια: μια σύζυγο και δύο αξιολάτρευτες κόρες. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα έπαιρνε την απόφαση να αυτοκτονήσει. Όταν αρχίζει να χτυπάει το κουδούνι της πόρτας, ασταμάτητα, αρχικά θέλει να το αγνοήσει και να τραβήξει τη σκανδάλη μια και καλή. Ωστόσο, τότε βλέπει ένα σημείωμα στα χαρτιά του, ένα σημείωμα με τα δικά του γράμματα…
 
Μπράιαν Έβενσον
Έσχατες μέρες
Μετάφραση: Νίκος Α. Μάντης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 229
 
Μια φρικιαστική ιστορία μυστηρίου τοποθετημένη στο κλειστοφοβικό σύμπαν του θρησκευτικού φανατισμού. Στις «Έσχατες μέρες» πρωταγωνιστεί ο Κλάιν που πέφτει θύμα απαγωγής από μια σκοτεινή σέκτα, η οποία πιστεύει ότι ο ακρωτηριασμός σε φέρνει πιο κοντά στον Θεό. Ο Κλάιν εξαναγκάζεται να διαλευκάνει τη δολοφονία του αρχηγού της. Όσο περισσότερο εμπλέκεται στην υπόθεση τόσο συναισθάνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο υπέθετε αρχικά. Άραγε θα φτάσει εγκαίρως στην αλήθεια, ώστε να πάρει το σκήπτρο του προφήτη και να σώσει τον εαυτό του ή μήπως θα καταστρέψει τα πάντα σ’ ένα ξέσπασμα βιβλικής οργής;
 
George Simenon 
Ο Μαιγκρέ στους Φλαμανδούς 
Μετάφραση: Αργυρώ Μακάρωφ
Εκδόσεις:  Άγρα
Σελ.: 208
 
Μια παράξενη γυναίκα καλεί τον Μαιγκρέ στο Ζιβέ, μια πόλη στα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου, για να βοηθήσει μια οικογένεια Φλαμανδών στην υπόθεση εξαφάνισης μιας νεαρής κοπέλας. Η τοπική κοινωνία ρίχνει το φταίξιμο και ενοχοποιεί την οικογένεια Πήτερς. Ο Μαιγκρέ, χωρίς επίσημη αποστολή, δέχεται. Φτάνει σε μια πόλη με έντονη αντιπαλότητα Βαλλόνων και Φλαμανδών: ξεχωριστά καφενεία, διαφορετικές νοοτροπίες. Ο κόσμος, ακινητοποιημένος στα καφενεία πίνοντας ζενιέβρ, το τοπικό ποτό, υποπτεύεται και κατηγορεί. Και ο Μαιγκρέ προσπαθεί να μπει στο κλίμα της πόλης και των ανθρώπων της, για να βρει μια λύση. Ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα με τον επιθεωρητή Μαιγκρέ.
 
Nelscott Kris
Ένας επικίνδυνος δρόμος
Μετάφραση: Ζάβαλος Αθανάσιος
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελ.: 416
 
Μέμφις ,1968. Ταραχές και διαδηλώσεις. Με συνθήματα όπως «Η Μαύρη Δύναμη είναι εδώ» οι Μαύροι Πάνθηρες και οι Εισβολείς απαντούν με βία στις διακρίσεις εις βάρος της νέγρικης κοινότητας. Ανήσυχοι οι λευκοί τηρούν στάση αναμονής. Παρά τις εναντίον του απειλές, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, πρωτεργάτης της Εκστρατείας του Φτωχού Λαού, σχεδιάζει να επισκεφθεί την πόλη. Ο μαύρος ιδιωτικός ντετέκτιβ Σμόκι Ντάλτον αναλαμβάνει να περιφρουρήσει την ομιλία του παλιού συμμαθητή του. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο κρίσιμη –και την πιο επικερδή– υπόθεση στην καριέρα του. Η Ντόρα Τζιν Χαθαγουέι, μια άγνωστη λευκή γυναίκα από το Σικάγο, του αφήνει στη διαθήκη της ένα τεράστιο ποσό. ..
 
Ντέιβιντ Κάρκιτ
Ο γλωσσολόγος ήταν σχεδόν τέλειος
Μετάφραση: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.: 344
 
Ο Τζέρεμυ Κουκ είναι η ιδιοφυΐα του Ινστιτούτου Ουόμπας, μιας ιντελιγκέντσιας γλωσσολόγων της νότιας Ιντιάνα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στον προσαρτημένο παιδικό σταθμό. Ο Κουκ αποζητά τη γνώση σε πολλά μέτωπα: θέλει να μάθει πώς μαθαίνουν να μιλούν τα νήπια, πώς μπορεί να γίνει συμπαθής στη νέα και πανέμορφη βοηθό του ερευνητικού προγράμματος και γιατί ένας απ’ τους συναδέλφους του βρίσκεται ξαφνικά νεκρός μες στο γραφείο του ίδιου του Κουκ.
 
Olsson Tobias
Από το ίδιο αίμα
Μετάφραση: Παγκαλιάς Ξενοφών
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελ.: 480
 
Ένας Σουηδός αστυνομικός που εργαζόταν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα δολοφονείται έξω από έναν οίκο ανοχής σε μια μικρή ελληνική πόλη. Οι αρχές αποφαίνονται ότι πρόκειται για διαφωνία μεταξύ ιερόδουλης και πελάτη, και η υπόθεση κλείνει. Οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες, όμως, δεν αφήνουν την είδηση να πέσει κάτω. Όταν ο Σουηδός δημοσιογράφος Γιούναταν Σάντλερ ερευνά την υπόθεση, σιγά – σιγά αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία. Κάτι μεγάλο.
 
Thomas Bronnec
Οι μυημένοι
Μετάφραση: Γούλα Κατερίνα
Εκδόσεις: Πόλις
Σελ.: 304
 
Η Credit Parisien, η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, βρίσκεται, για μία ακόμα φορά, στο χείλος της καταστροφής. Ο πρόεδρός της, ο αινιγματικός Αντουάν Φερτέλ, προσφεύγει εκ νέου στο κράτος και ζητά απαιτητικά, ξανά, βοήθεια διαφορετικά – υποστηρίζει – η πτώση της τράπεζας θα οδηγήσει σε γενική κατάρρευση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η ιδιαιτέρως δημοφιλής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ιζαμπέλ Κολσόν αρνείται να υποκύψει. Δεν θέλει να προσφέρει τα πάντα στις τράπεζες, χωρίς να ασκεί κανέναν έλεγχο και χωρίς κανένα αντιστάθμισμα. Ούτε μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι δύο στελέχη του υπουργείου, που ασχολήθηκαν με την αξιολόγηση του πρώτου πλάνου διάσωσης της τράπεζας, πέθαναν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η Ναταλί Ρενωντιέ αυτοκτόνησε, ενώ μόλις βρέθηκε το πτώμα της Στεφανί Σακκό στην αυλή του υπουργικού μεγάρου. Την έρευνα για τους δύο θανάτους αναλαμβάνει ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού Κριστόφ Ντεμορύ, ο άντρας που μοιραζόταν τη ζωή του με τη Ναταλί.
 
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Πέτρος Μαρτινίδης
17 ώρες
Εκδόσεις: Πατάκης
Σελ.: 208 
 
Πόσες λέξεις γράφει κανείς σε μία ώρα και για πόσες συνεχόμενες ώρες, ώστε να σώσει μια ζωή; Όχι τη δική του. Κάτι σαν το πρόβλημα της Χαλιμάς. Τι παραμύθια να επινοεί από νύχτα σε νύχτα και για πόσες νύχτες; Αλλά εκείνη είχε να σώσει τη δική της ζωή. Το επίτευγμα της Χαλιμάς είναι γνωστό – χίλιες και μία νύχτες. Το επίτευγμα του ήρωα σε αυτό το θρίλερ ανακοινώνεται επίσης στον τίτλο: 17 ώρες. Το ζήτημα είναι πώς δένουν μεταξύ τους τα «παραμύθια» που σκαρώνει κάθε ώρα και τι γίνεται με τη ζωή που κρίνεται από τις αντοχές και την επινοητικότητά του. Όπως οφείλεται σε κάθε θρίλερ, το τελευταίο παραμύθι, εκείνο που συναιρεί όλα τα προηγούμενα, είναι γεμάτο ανατροπές
 
Ευτυχία Γιαννάκη
Αλκυονίδες μέρες
Εκδόσεις: Ίκαρος
Σελ.: 421
 
Μια νεαρή κοπέλα από την Γκάνα βρίσκεται δολοφονημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του θα κληθούν να εξιχνιάσουν μια υπόθεση που τυλίγεται σαν κουβάρι γύρω τους, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η δίνη στην οποία θα βρεθεί ο αστυνόμος, το παρελθόν του αλλά και η σχέση με τον προφυλακισμένο γιο του, θα τον αναγκάσουν να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί προκειμένου να ρίξει φως στην υπόθεση και, τελικά, στον ίδιο τον εαυτό του. Σε μια κοινωνία που αδυνατεί να προστατεύσει τον αδύναμο, κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί αθώος. Οι «Αλκυονίδες μέρες» αποτελούν το δεύτερο μέρος της Τριλογίας της Αθήνας, με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο.
 
Ιερώνυμος Λύκαρης
Άκου, πτώμα, να μαθαίνεις
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελ.: 313
 
Το «Άκου, πτώμα, να μαθαίνεις» είναι μια ίντριγκα με απίστευτο φινάλε, αντάξιο της κωμικοτραγικής επινοητικότητας που γεννά η ροπή του ανθρώπου προς το έγκλημα. Ακούσιος εμπνευστής και οργανωτής της είναι ο «Κόκκινος Τράγος», εισαγγελέας αποσπασμένος στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας, που διαχειρίζεται την κατάθλιψή του ερμηνεύοντας τους εφιάλτες του με έναν δικής του έμπνευσης εγκληματολογικό ονειροκρίτη.
 
Λευτέρης Γιαννακουδάκης
Σκιά
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Σελ.: 381
 
Μάιος 2012, μέρα εθνικών εκλογών. Ο αστυνόμος Δήμος Γκερές επιστρέφει έπειτα από είκοσι χρόνια στο Ηράκλειο για τις τελευταίες ώρες του πατέρα του. Στο λιμάνι τον περιμένουν ο πάλαι ποτέ παιδικός του φίλος και το πτώμα μιας νεαρής πόρνης. Στο στόμα της νεκρής γυναίκας ανακαλύπτεται το δαχτυλίδι τής από χρόνια πεθαμένης μητέρας του Γκερέ. Ο αστυνόμος Ιβάν Αλεξάντροφ αναλαμβάνει την υπόθεση και τα πράγματα περιπλέκονται όταν προκύπτει δεύτερο πτώμα, το οποίο έχει στο στόμα το δαχτυλίδι του πατέρα του Γκερέ. Ο Γκερές αναγκάζεται να ερευνήσει το κρυφό παρελθόν της οικογένειάς του, για να οδηγηθεί σε μια παλιά ιστορία που ανατρέπει τη ζωή του όπως τη γνώριζε. Ένα πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα που ενώνει τέσσερις περιόδους-ορόσημο για την Ελλάδα: τα Ιουλιανά του 1965, την εισβολή στην Κύπρο του 1974, το «βρόμικο ‘89» και τις εκλογές του 2012.
 
ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Anna Katharine Green
Υπόθεση Λέβενγουορθ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
Εκδόσεις: Gutenberg/Aldina
Σελ.: 542
 
Ένα μυθιστόρημα-σταθμός στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας, γραμμένο από τη συγγραφέα πρότυπο της Άγκαθα Κρίστι, που θαύμαζαν ο Ουίλκι Κόλινς και ο Κόναν Ντόιλ.  Ανοίγοντας την πρώτη σελίδα του έργου θα βρείτε τον νεαρό και φιλόδοξο δικηγόρο Έβερετ Ρέιμοντ καθισμένο στο γραφείο του. Κάποιος έρχεται να του ανακοινώσει τη δολοφονία του κυρίου Λέβενγουορθ. Το μυστήριο αρχίζει. Η διάσημη «Υπόθεση Λέβενγουορθ» της «μητέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος» για πρώτη φορά στα ελληνικά!
 
Σέρινταν Λε Φανού
Η δολοφονημένη εξαδέλφη
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Εκδόσεις: Ποικίλη Στοά
Σελ.: 80
 
Η δολοφονημένη εξαδέλφη ανήκει στις μικρές ιστορίες του Λε Φανού και αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα βικτοριανής μυθοπλασίας τρόμου. Η ιστορία, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, διαδραματίζεται πίσω από τους περίκλειστους τοίχους ενός ερειπωμένου πύργου, σε ένα περιβάλλον όπου οι συνθήκες ενός αόρατου τρόμου δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ασφυξίας. Η ηρωίδα μοιάζει εγκλωβισμένη σε ένα αδιέξοδο, σε μια προδιαγεγραμμένη μοίρα. Μοναδική αχτίδα φωτός καθώς περιφέρεται έντρομη από δωμάτιο σε δωμάτιο, είναι η εξαδέλφη της – ένα πλάσμα αδύναμο που δεν μπορεί να της προσφέρει κάτι ουσιαστικότερο από μια ανέλπιδη παρηγοριά. Έχοντας στόχο την περιουσία, ο έκλυτος θείος της και ο μοχθηρός εξάδελφός της έχουν εξυφάνει μια αποτρόπαιη συνωμοσία εξόντωσής της.
 
Τζων Μπιούκαν
Τα 39 σκαλοπάτια
Μετάφραση: Τσιρώνη Έφη
Εκδόσεις: Μίνωας
Σελ.: 192
 
Ο Ρίτσαρντ Χάνεϊ έχει γυρίσει πρόσφατα από την Αφρική και ζει στο Λονδίνο μια τρομακτικά βαρετή και πληκτική ζωή. Για να ξεγλιστρήσει από την ανία της καθημερινότητας, αποφασίζει να επιστρέψει στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όταν ξαφνικά πληροφορείται την ύπαρξη μιας συνωμοσίας με σκοπό μία πολιτική δολοφονία, η οποία θα μπορούσε να εμπλέξει τη Μεγάλη Βρετανία σε πόλεμο. Όταν, λίγες μέρες αργότερα, ανακαλύπτει στο διαμέρισμά του δολοφονημένο τον Αμερικανό ο οποίος του είχε δώσει την πληροφορία, μετατρέπεται σε βασικό ύποπτο του φόνου. Ο ήρωας του βιβλίου προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:53