search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:57
MENU CLOSE

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017: Η Πάφος με πάθος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1982
17-08-2017
21.08.2017 03:00
pafos-2017

 

Από τις αρχές του έτους, η Πάφος είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, ενώ μοιράζεται τον τίτλο – ως είθισται – με τη δανική πόλη Όρχους. Ένας τίτλος που δύσκολα θα περίμενε κανείς να αποδοθεί στην Πάφο. Σε μια πόλη που έχει εστιάσει στον τουριστικό της χαρακτήρα και που η σχέση της με τον πολιτισμό είχε υποχωρήσει αισθητά. Μια πόλη γεμάτη από άκρη σ’ άκρη από ξενοδοχειακές μονάδες, ινδικά και κινέζικα εστιατόρια, κλαμπ, τουριστικά καταστήματα με σουβενίρ και που μέχρι πρότινος δεν διέθετε καμιά άξια λόγου πολιτιστική υποδομή. 
 
Κι όμως, η όμορφη μικρή Πάφος επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης ίσως χάρη σε αυτήν την έλλειψη τεχνών. Χρησιμοποιώντας ως «ομπρέλα» της το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, η υποψηφιότητα της κυπριακής πόλης πρότεινε την ενεργοποίηση και αξιοποίηση των δημόσιων χώρων, προβάλλοντας τρεις θεματικές ενότητες: Η πρώτη «Μύθοι και θρησκεία» ήταν βασισμένη στον μύθο που θέλει την Πάφο να γεννήθηκε από την ένωση του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας. Η δεύτερη «Ταξιδιώτες του Κόσμου» είχε ως σκοπό να προβάλει τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, ενώ η τρίτη «Στάδια του Μέλλοντος» θα αποτελούσε την παρακαταθήκη της διοργάνωσης στην πόλη. Πράγματι, η επιλογή της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί ιστορικό γεγονός για τον τόπο, δίνοντάς της την ευκαιρία να περάσει στην «επόμενη μέρα» και να αποκτήσει όλα τα στοιχεία μιας ευρωπαϊκής πόλης. 
 
Αν μη τι άλλο, η επιλογή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτέλεσε και μια μεγάλη πρόκληση για την Πάφο. Το ιστορικό κέντρο της πόλης απεικόνιζε για χρόνια μια παρακμιακή περιοχή με παλιά και εγκαταλελειμμένα κτήρια που δεν προσέλκυαν ούτε τους τουρίστες αλλά ούτε και τους ντόπιους. 
 
Η Πάφος έπρεπε να αλλάξει πρόσωπο, να γίνει ομορφότερη, πιο σύγχρονη, με έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα. Και τα κατάφερε… 
 
Δρόμοι ξηλώθηκαν και έγιναν πεζόδρομοι, ιστορικά κτήρια αναπαλαιώθηκαν και πολλά από αυτά αποτέλεσαν χώρους πολιτισμού, ενώ η πόλη απέκτησε ένα σύγχρονο θέατρο και πολλές πολιτιστικές υποδομές. Παρά την οικονομική κρίση και τα περιορισμένα κονδύλια, η Πάφος πέτυχε ένα μικρό «θαύμα». 
 
Με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει 172 έργα με σύνθετες καλλιτεχνικές δράσεις που φθάνουν τις 350, μέχρι στιγμής έχουν παρελάσει από την κυπριακή πόλη σπουδαίοι καλλιτέχνες, ενώ τους θεατές από την Πάφο, την Κύπρο και το εξωτερικό να ξεπερνούν τους 80.000.
 
Μεταξύ άλλων, στην Πάφο παρευρέθησαν η Φιλαρμονική του Βερολίνου με το «Κονσέρτο της Ευρώπης», το οποίο παρακολούθησαν 50 εκατομμύρια θεατές μέσω ταυτόχρονης τηλεοπτικής κάλυψης τόσο στη Γερμανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Ούτε Λέμπερ, η Λουθ Καζάλ, η Φανί Αρντάν, ο Βλαντιμίρ Ασκενάζι, η Σαρλότ Ράμπλινγκ, ο Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, ο Θόδωρος Τερζόπουλος κ.ά. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλές και ξεχωριστές θεατρικές δράσεις, οι οποίες εκτός από θέαμα και ψυχαγωγία ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Πάφου, προβάλλοντας την πόλη αλλά και ολόκληρη την Κύπρο ως γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η θεατρική παράσταση «Λυσιστράτη», όπου συμμετείχαν γυναίκες ηθοποιοί τόσο από την Κύπρο όσο από τη Βενεζουέλα και τη Νιγηρία, αλλά και η θεατρική παραγωγή «Ενώνοντας τη Μεσόγειο» με ηθοποιούς από χώρες της Μεσογείου. Σε πολλά από τα έργα, μάλιστα, θίγονται καίρια θέματα και σύγχρονα ζητήματα, όπως είναι αυτό της μετανάστευσης και της διαίρεσης της Κύπρου. 
 
Με τη συστηματική εργασία των τοπικών φορέων, αλλά και την ένθερμη υποστήριξη και συμμετοχή κοινωνικών οργανωμένων συνόλων και άλλων οργανισμών, η Πάφος ξενάγησε πλήθος κόσμου στις ομορφιές της, έδειξε τα ιστορικά αξιοθέατα του τόπου και πρόβαλε τον παραδοσιακό τρόπο ζωή των κατοίκων, τόσο της πόλης όσο και ολόκληρης της Κύπρου, στα πέρατα της Γης. 
 
Εκτός, όμως, από τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα, η Πάφος «έζησε» νέες εμπειρίες, ενώ απέκτησε μια κληρονομιά που δεν διέθετε και που θα συνοδεύσει την πολιτιστική της ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια.
Άλλωστε, το σλόγκαν «Πάφος με πάθος» των τετρακοσίων και πλέον εθελοντών της αποτελεί, αναμφισβήτητα, κίνητρο για όλα όσα θέλει να επιτύχει στο μέλλον η κυπριακή πόλη. 
 
info
Για το πλήρες πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017 απευθυνθείτε 
στην ιστοσελίδα:
 www.pafos2017.eu
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:57