search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:11
MENU CLOSE

Ανακάλυψαν 91 άγνωστα ηφαίστεια στην Ανταρκτική

17.08.2017 06:05
Ανακάλυψαν 91 άγνωστα ηφαίστεια στην Ανταρκτική - Media

Συνολικά 91 μεγάλα ηφαίστεια, με ύψος από περίπου 100 έως 3.850 μέτρα, που ήταν άγνωστα μέχρι στιγμής, ανακάλυψαν ερευνητές, μετά από ιδέα ενός τριτοετούς φοιτητή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Ο σπουδαστής Μαξ Φαν Βάικ ντε Φράις είχε την ιδέα να αναλύσει δεδομένα χαρτογράφησης της ηπείρου από ραντάρ και πρότεινε μια μελέτη στο πανεπιστήμιο. Οι επιστήμονες ήταν στη συνέχεια σε θέση να επαληθεύσουν ότι υπάρχουν πράγματι πολλά ηφαίστεια, συγκεντρωμένα σε μια περιοχή της Δυτικής Ανταρκτικής, κρυμμένα από το ομώνυμο φύλλο πάγου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρόσφατα ανακαλυφθείσα ηφαιστειακή περιοχή είναι αρκετά παρόμοια με την ηφαιστειακή ζώνη της Ανατολικής Αφρικής, η οποία σήμερα κατέχει τον τίτλο για την περιοχή με την πυκνότερη συγκέντρωση ηφαιστείων στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μετρήσεις ραντάρ που διεισδύουν στο πάγο, δορυφορικά αρχεία και γεωλογικές πληροφορίες από αεροπορικές έρευνες ώστε να επιβεβαιώσουν την ιδέα του Φαν Βάικ ντε Φράις Vries.

«Η Ανταρκτική παραμένει ανάμεσα στις λιγότερο μελετημένες περιοχές του πλανήτη και ως νέος επιστήμονας ήμουν ενθουσιασμένος να μάθω για κάτι νέο και όχι καλά κατανοητό. Μετά την εξέταση των δεδομένων για τη Δυτική Ανταρκτική, άρχισα να ανακαλύπτω ίχνη ηφαιστείων. Φυσικά, το εξέτασα περαιτέρω, γεγονός που οδήγησε σε αυτή την ανακάλυψη σχεδόν 100 ηφαιστείων κάτω από το πάγο», δήλωσε ο φοιτητής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανακάλυψη μπορεί να τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα πώς έχει αλλάξει η Ανταρκτική κατά τις διάφορες κλιματικές συνθήκες της ιστορίας και πώς τα ηφαίστεια επηρεάζουν τις διακυμάνσεις των φύλλων πάγου. Ακόμα δεν έχουν καθορίσει αν τα ηφαίστεια είναι ενεργά ή όχι, αλλά η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει τους επιστήμονες που ερευνούν την σεισμική δραστηριότητα στην Ανταρκτική.

Πηγή: Naftemporiki

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:11