search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:15
MENU CLOSE

Τρομοκρατία στη Βαρκελώνη: 13 νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες – Οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη (Photo – Videos)

17.08.2017 15:28
Ανθρωποκυνηγητό για το δράστη της επίθεσης στη Βαρκελώνη - Συνελήφθη τέταρτος ύποπτος - Media

 

Ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς σε πεζοδρόμιο, στον κεντρικό δρόμο «Las Ramblas» της Βαρκελώνης.

 Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αργά το βράδυ την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης της Καταλονίας επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στην επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη ανέρχεται σε 13, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί.

Ο Ισπανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Έκρηξη σε σπίτι στην Καταλονία – Αστυνομία: Συνδέεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη

Έκρηξη σημειώθηκε σε σπίτι στην Καταλονία τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με την αστυνομία το περιστατικό συνδέεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη.

Ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του, ενώ κατά το γαλλικό πρακτορείο τα θύματα είναι δυο. 

Συλλήψεις

Oι δύο άνδρες που συνελήφθηκαν μετά από την επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη έχουν σχέση με το αιματηρό συμβάν αλλά κανένας από τους δύο δεν ήταν ο οδηγός του οχήματος, είπε η αστυνομία.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι άλλος ένας άνδρας που παρέσυρε δύο αστυνομικούς σε σημείο ελέγχου στη Βαρκελώνη πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση του επεισοδίου αυτού με την επίθεση με το φορτηγάκι.

Ο οδηγός του οχήματος που παρέσυρε και σκότωσε άτομα στην μεγάλης κίνησης λεωφόρο Ράμπλα εγκατέλειψε το όχημα πεζή και δεν φαίνεται να ήταν οπλισμένος, είπε σε συνέντευξη τύπου καταλανός αστυνομικός.

Η αστυνομία είπε ότι ένας από τους δύο συλληφθέντες είναι Μαροκινός και ο άλλος από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι δύο άνδρες συνελήφθηκαν ξεχωριστά σε δύο κωμοπόλεις στην περιοχή της Καταλωνίας, το Ριπόλ και το Αλκανάρ.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, η αστυνομία είπε ότι η επίθεση με το φορτηγάκι ενδέχεται να συνδέεται με μια έκρηση σε οικία στο Αλκανάρ νωρίς το πρωί της Πέμπτης κατά την οποία ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε.

Νωρίτερα, η ισπανική αστυνομία επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι το περιστατικό με το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε πεζούς στη Βαρκελώνη είναι “τρομοκρατική ενέργεια”. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν έναν από τους δύο δράστες της επίθεσης, τον Ντρις Ουκαμπίρ. Ο άνδρας ήταν εκείνος που νοίκιασε το βαν.

Νωρίτερα, η εφημερίδα La Vanguardia έκανε λόγο για δύο συλλήψεις, ενώ η εφημερίδα LaVanguardia γράφει στην ηλεκτρονική έκδοσή της ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης έπεσε νεκρός, έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς.

Παράλληλα, δύο ένοπλοι εισέβαλαν σε μπαρ της πόλης, λίγο μετά την επίθεση με το φορτηγό.  Οι δύο ένοπλοι οχυρώθηκαν μέσα στο μπαρ, γράφει η εφημερίδα El Periodico. Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην αστυνομία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ο ένας από τους δράστες έχει οχυρωθεί μέσα σε ένα μπαρ». Η αστυνομία αναζητεί τουλάχιστον δύο υπόπτους, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ωστόσο, η αστυνομία διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανείς οχυρωμένος σε μπαρ στη Βαρκελώνη».

Η εφημερίδα αναφέρει πως ακούστηκαν πυρά στην περιοχή της αγοράς Λα Μποκερία. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι άνδρες αυτοί επέβαιναν στο φορτηγάκι που χτύπησε πεζούς νωρίτερα.

«Σφοδρή σύγκρουση στη Ράμπλας της Βαρκελώνης, όταν ένα πρόσωπο που οδηγούσε ένα βανάκι έπεσε πάνω σε ανθρώπους, πολλοί τραυματίες» επισήμανε η υπηρεσία επικοινωνίας της αστυνομίας της Καταλονίας.

Επιπλέον, το δεύτερο φορτηγάκι που αναζητούσε η καταλανική αστυνομία και φέρεται ότι σχετίζεται με την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα στη Βαρκελώνη, εντοπίστηκε κοντά σε ένα φαστ-φουντ, στη λεωφόρο Μανλέου του Βικ, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα La Vanguardia.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Επιπλέον, πέντε ασθενοφόρα και είκοσι περιπολικά έχουν σπεύσει στην περιοχή, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πριν από λίγο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έπειτα από την επίθεση στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Στη συνέχεια, τα Ανάκτορα της Ισπανίας και ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι καταδίκασαν με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση με φορτηγάκι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 ανθρώπους στον πιο τουριστικό δρόμο της Βαρκελόνης.

“Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ έναν ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία απέναντι στη βαρβαρότητα” έγραψε ο πρωθυπουργός Ραχόι σε μήνυμά του στο Twitter.

“Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη. Η Λα Ράμπλα θα ανήκει και πάλι σε όλους”, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο βασιλιάς Φίλιππος.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών με ανάρτηση στο Twitter αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη περιστατικό στην Placa Catalunya προειδοποιώντας τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Οι υπηρεσίες αντμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ζήτησαν να κλείσουν το μετρό και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς κοντά στην περιοχή του περιστατικού.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο οδηγός του οχήματος διέφυγε με τα πόδια και αναζητείται από τις αρχές.

Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο αν πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα.

Van rams into crowds in #Ramblas area in #Barcelona, several injured, Spanish police say pic.twitter.com/1DlfyN4ipX

— Yotam Rozenwald (@Yotam_R82) 17 Αυγούστου 2017

Emergency services speed through #Barcelona streets after van mows down crowd https://t.co/BKE4W90KG1 pic.twitter.com/p09yQnntAI

— Ruptly (@Ruptly) 17 Αυγούστου 2017

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:15