search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:27
MENU CLOSE

Η απειλή του υπό κατάρρευση Ισλαμικού Κράτους

18.08.2017 16:00
Η απειλή του υπό κατάρρευση Ισλαμικού Κράτους - Media

 

Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq του Ισλαμικού Κράτους εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Αναφερόμενο σε μια «πηγή πληροφοριών ασφάλειας», το Amaq ισχυρίζεται ότι «οι δράστες της επίθεσης στη Βαρκελώνη ήταν στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση διεξήχθη ως απάντηση στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατιωτικού συνασπισμού». Ωστόσο, η εν λόγω ανακοίνωση δεν παρείχε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το δράστη ή τους δράστες του οχήματος, που παρέσυρε τους ανυποψίαστους πεζούς.

Να σημειώσουμε ότι παρόμοιες ανακοινώσεις ανάληψης ευθύνης προγενέστερων τρομοκρατικών επιθέσεων έχουν δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν από το τζιχαντιστικό πρακτορείο ειδήσεων Amaq. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι, που σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2016, είχε επανειλημμένα καλέσει τους οπαδούς του λεγόμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου να επιτεθούν κατά των χωρών του στρατιωτικού συνασπισμού, ο οποίος επιδιώκει να απομακρύνει τους τζιχαντιστές από τα οχυρά τους στη Συρία και το Ιράκ.

Παρακάτω, αναφέρονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν διαφόρων τύπων οχήματα, από τα μέσα του 2016, προκειμένου να προκαλέσουν ανθρώπινες απώλειες:

α) Στις 3 Ιουνίου 2017, τρεις τρομοκράτες επιτέθηκαν στη Γέφυρα του Λονδίνου και στην κοντινή Δημοτική Αγορά, σκοτώνοντας οκτώ άτομα και τραυματίζοντας περίπου 50.

β) Στις 7 Απριλίου 2017, ο 39χρονος Ουζμπέκος Ραχμάτ Ακίλωφ σκότωσε με φορτηγό στη Στοκχόλμη τέσσερα άτομα και τραυμάτισε άλλα 12.

γ) Στις 22 Μαρτίου 2017, ο βρετανικής υπηκοότητας 52χρονος Χαλίντ Μασούντ σκότωσε με όχημα τρία άτομα και τραυμάτισε δεκάδες, πλησίον του βρετανικού κοινοβουλίου.

δ) Στις 19 Δεκεμβρίου 2016, ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί σκότωσε με φορτηγό 12 άτομα και τραυμάτισε περισσότερα από 50, σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Λίγες μέρες αργότερα (23 Δεκεμβρίου), σκοτώθηκε από την ιταλική αστυνομία στο Μιλάνο.

ε) Στις 28 Νοεμβρίου 2016, μια παρόμοια επίθεση διεξήχθη στο κρατικό πανεπιστήμιο του Οχάιο, όταν ο Σομαλός πρόσφυγας Αμπντούλ Ραζάκ Αλί Αρτάν οδήγησε το αυτοκίνητό του σε πλήθος ανθρώπων.

στ) Στις 14 Ιουλίου 2016, ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαχουαΐ Μπουχλέλ  οδήγησε ένα φορτηγό σε γιορτή της Βαστίλης στη Νίκαια της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 80 άτομα και να τραυματισθούν εκατοντάδες.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις με οχήματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπισθούν, καθώς υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πριν την επίθεση. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τις υπηρεσίες ασφάλειας να παρακολουθούν ένα μεγάλο αριθμό δυνητικά επικίνδυνων ατόμων, συχνά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Μάλιστα, στην Ισπανία το έργο των υπηρεσιών ασφάλειας είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς η χώρα συνιστά κέντρο μετακίνησης τζιχαντιστών από τη βορειοδυτική Αφρική προς την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, δεν είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπίσει παρόμοιες απειλές.

Υπό κατάρρευση το Ισλαμικό Κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος καταρρέει στη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία και γίνεται πιο επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση. Οι δυνάμεις του υπό αμερικανική διοίκηση διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού (Combined Joint Task Force Operation Inherent Resolve) σημειώνουν πρόοδο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Οι μαχητές του, όπως επεσήμανε πρόσφατα εκπρόσωπος του συνασπισμού, είναι απελπισμένοι και κάνουν χρήση ναρκωτικών, προκειμένου να διατηρήσουν τη μαχητικότητα και την επιθετικότητά τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200 αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, καταστρέφοντας 180 θέσεις των τζιχαντιστών. Συνολικά, έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του 55% της Ράκκα, πρωτεύουσας του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Οι λιγοστοί αιχμάλωτοι τζιχαντιστές δείχνουν έντονα την απελπισία τους, είναι υποσιτισμένοι και εξαντλημένοι, ενώ στα χέρια τους υπάρχουν σημάδια που μαρτυρούν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών (αμφεταμίνες).

Στο Ιράκ, η ομοσπονδιακή ιρακινή αστυνομία με την υποστήριξη του διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού συνεχίζει να διεξάγει με επιτυχία εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Μοσούλης και προετοιμάζεται για νέες επιχειρήσεις στην βόρεια επαρχία Νινευή. 

*Βασίλης Γιαννακόπουλος, γεωστρατηγικός αναλυτής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24