search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:17
MENU CLOSE

Οργή της Ουάσινγκτον για Βενεζουέλα: «Το καθεστώς Μαδούρο συμπεριφέρεται σαν αυταρχική δικτατορία»

19.08.2017 05:45
Οργή της Ουάσινγκτον για Βενεζουέλα: «Το καθεστώς Μαδούρο συμπεριφέρεται σαν αυταρχική δικτατορία» - Media

 

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την ανάληψη της νομοθετικής εξουσίας στη Βενεζουέλα από τη νέα Συντακτική Συνέλευση της χώρας με μια ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή.

«Αυτή η αρπαγή εξουσίας έχει στόχο να παραγκωνιστεί η δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση από μια αυταρχική επιτροπή που θα δρα υπεράνω του νόμου», υποστήριξε στην ανακοίνωση αυτή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ διεμήνυσε επίσης ότι καθώς «το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν μια αυταρχική δικτατορία, είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε όλο το βάρος της αμερικανικής οικονομικής και διπλωματικής ισχύος στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη δημοκρατία» στη χώρα αυτή.

Η Συντακτική Συνέλευση εξελέγη τον Ιούλιο με αποστολή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα, αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια απόπειρα του προέδρου Μαδούρο να καταργήσει το κοινοβούλιο, στο οποίο οι αντίπαλοί του διέθεταν την πλειοψηφία.

 

Την εγκαθίδρυση της Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα αποδοκιμάζει και η εμπορική ένωση Mercosur

Η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, τέσσερα ιδρυτικά μέλη της εμπορικής ένωσης χωρών της Λατινικής Αμερικής, Mercosur, αποδοκίμασαν τη δημιουργία της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης (ANC) στη Βενεζουέλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, που ασκεί την προεδρία της ένωσης αυτή την περίοδο, οι τέσσερις χώρες αναφέρουν πως η νέα συνέλευση «σφετερίστηκε» την Εθνοσυνέλευση, το κοινοβούλιο στη Βενεζουέλα.

Η ANC θεσπίστηκε έπειτα από αίτημα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να τροποποιήσει το Σύνταγμα στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η τρέχουσα πολιτική κρίση.

Η Mercosur ιδρύθηκε το 1991. Το 2004 η Βενεζουέλα έλαβε καθεστώς συνδεδεμένου μέλους και το 2012 έγινε πλήρες μέλος. Ωστόσο τον περασμένο Δεκέμβριο ανεστάλη η συμμετοχή της στην Ένωση εξαιτίας μιας διαμάχης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 13:17