search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:06
MENU CLOSE

Αυτοί είναι οι τζιχατζιστές που σκόρπισαν τον θάνατο στην Βαρκελώνη (Photos)

20.08.2017 06:54
Αυτοί είναι οι τζιχατζιστές που σκόρπισαν τον θάνατο στην Βαρκελώνη (Photos) - Media

Ανθρωποκυνηγητό της ισπανικής αστυνομίας για τον οδηγό του βαν 

 

Σε κατάσταση τρόμου, πένθους και αναστάτωσης βρίσκεται η Ισπανία μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους και άφησε πίσω της 130 τραυματίες.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη ενώ οι Αρχές της Ισπανίας, τόσο η αστυνομία όσο και  η κυβέρνηση κατάφεραν πολύ γρήγορα να εξαρθρώσουν την τρομοκρατική ομάδα που σκόρπισε τον θάνατο.

Αναλυτικά:

Συλληφθέντες (4):

  • Ντρις Ουμπακίρ, 28 ετών
  • Σαχάλ Ελ Καρίμπ, 34 ετών
  • Μοχάμεντ Αάλα, 27 ετών
  • Μοχάμεντ Χουλί Τσεμχάλ (άγνωστη ηλικία-σοβαρά τραυματίας)

Νεκροί (4):

  • Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών
  • Σαϊντ Αάλα, 19 ετών
  • Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών
  • Ομάρ Χικάμι (άγνωστη ηλικία)
  • Xoυσεϊν Αμπουγιακούμπ (άγνωστη ηλικία)

Αναζητούνται (3):

  • Γιουσέφ Αάλα (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
  • Αμντελμπακί Ες Σάτι (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
  • Γιουνές Αμπουγιακούμπ, 22 ετών

Το αρχικό σχέδιο του ISIS

Σοκ προκαλούν οι λεπτομέρειες από το αρχικό σχέδιο του ISIS καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σκοπός τους ήταν να σκορπίσουν τον θάνατο σε όλη την πόλη με τριπλό χτύπημα σε κεντρικά σημεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Espanol, το σχέδιό τους ήταν να ρίξουν φορτηγά με εκρηκτική ύλη στη Λας Ράμπλας, στο ναό Sagrada Familia αλλά και στο λιμάνι, με στόχο να αιματοκυλήσουν πλήθος κόσμου

Για το λόγο μάλιστα αυτό φαίνεται ότι είχαν ενοικιαστεί τρία βαν, συνολικά.

Προφανέστατα, αν το αρχικό τους σχέδιο επαληθευόταν, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν ανυπολόγιστος καθώς η Sagrada Familia, αποτελεί το μνημείο – έμβλημα της Βαρκελώνης και έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης  των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη.

Με βάση τα όσα αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, το ναό επισκέφτηκαν μόνο το 2016 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι!

Αυτό που άλλαξε κατά πάσα πιθανότητα τα σχέδια των τζιχαντιστών ήταν η έκρηξη που σημειώθηκε ακριβώς μια ημέρα πριν την επίθεση στη Λας Ράμπλας σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ. Αυτό στάθηκε όπως όλα δείχνουν η αφορμή ώστε  να αλλάξει ο σχεδιασμός για τα εκρηκτικά και να πραγματοποιηθεί μόνο το χτύπημα με το βαν που τελικά σκόρπισε το θάνατο.

Την ίδια στιγμή, η ισπανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσει τον οδηγό του βαν, καθώς προς το παρόν, δεν τον έχουν ταυτοποιήσει ούτε έχουν αποσαφηνίσει πού ακριβώς βρίσκεται.

Υπάρχει και 15ος νεκρός;
Η αστυνομία εξετάζει σήμερα τη σορό ενός άνδρα που βρέθηκε εντός του οχήματος το οποίο έπεσε πάνω σε αστυνομικούς για να αποφύγει τον έλεγχο, προκειμένου να εξακριβώσει εάν σκοτώθηκε κι εκείνος στις επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί ο αριθμός των νεκρών θα ανέλθει στους 15.
Ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουζέπ Λουίς Τραπέρο, επανάλαβε ότι ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 14 νεκρούς: δεκατρείς στη Λα Ράμπλα στη Βαρκελώνη, τους οποίους παρέσυρε το λευκό βαν, και μια γυναίκα που σκότωσαν με μαχαίρι στο Καμπρίλς.
Δώδεκα εκ των θυμάτων έχουν επίσημα ταυτοποιηθεί ενώ τα στοιχεία άλλων δύο αναμένεται να έχουν διασταυρωθεί από τις αρχές ως αύριο Δευτέρα, διευκρίνισε ο Τραπέρο.
Ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει και 15ος νεκρός, σε ένα περιστατικό που η αστυνομία δεν συνδέει προς το παρόν με τις επιθέσεις.
Τρεις ώρες μετά την τραγωδία, στις 16.50 τοπική ώρα στη Λα Ράμπλα, ένα αυτοκίνητο Ford Focus απέφυγε, αναπτύσσοντας ταχύτητα, τον έλεγχο των αστυνομικών και κατόπιν εμφανίστηκε ξανά κοντά στη Βαρκελώνη, στο Σαν Γιουστ Ντεζβέρν.
Ο ιδιοκτήτης του, ο 34χρονος Πάου Περέθ Βιγιάν, κάτοικος του Βιλαφράνκα ντελ Πενεδές, βρέθηκε νεκρός εντός του οχήματος, φέροντας τραύματα από αιχμηρό όπλο, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι αρχές της κοινότητας που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων δυτικά της Βαρκελώνης.
Περιγράφοντας τα γεγονότα ο Τραπέρο εξήγησε ότι το αυτοκίνητο ανέπτυξε ταχύτητα για να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία αστυνομικός. Τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ και λίγο μετά διέκριναν έναν άνθρωπο να απομακρύνεται τρέχοντας.
«Οι αστυνομικοί πίστεψαν αρχικά ότι ο Βιγιάν είχε σκοτωθεί από σφαίρα αστυνομικών», όμως η νεκροψία- νεκροτομή αποκάλυψε ότι στη σορό «δεν υπήρχε κανένα τραύμα από σφαίρα» σημείωσε ο διοικητής της αστυνομίας.
Η αστυνομία αναζητά το πρόσωπο που οδηγούσε το όχημα, συμπλήρωσε.
Έως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συνδέσουμε» αυτό το περιστατικό με τις επιθέσεις, ωστόσο εάν αυτή η σχέση επιβεβαιωθεί «θα έχουμε έναν επιπλέον νεκρό που θα συνδέεται με τις επιθέσεις».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Βιλαφράνκα, ο Περέθ, που είχε εργαστεί σε οργανώσεις αρωγής στο εξωτερικό, απασχολείτο σε μια επιχείρησε στη Βαρκελώνη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10