search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:19
MENU CLOSE

Handelsblatt: «Ισχυρή ανάκαμψη» στην ελληνική οικονομία

21.08.2017 12:33
Handelsblatt: «Ισχυρή ανάκαμψη» στην ελληνική οικονομία - Media

 

«Ισχυρή ανάκαμψη» τιτλοφορείται η ανταπόκριση από την Αθήνα, της έντυπης έκδοσης της Handelsblatt και του Gerd Höhler.

 Πριν δύο έτη -σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα- η Αθήνα στεκόταν στο χείλος της αβύσσου. Έκτοτε, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αυξήθηκε κατά 90%, και συγκεκριμένα 26% κατά το τρέχον έτος, μια αξιοσημείωτη, σύμφωνα με το συντάκτη, εξέλιξη που εν πολλοίς οφείλεται στους ξένους επενδυτές. Πολλοί αναλυτές βλέπουν την αρχή μιας ανοδικής συνέχειας, με το δείκτη στις 830 μονάδες να απέχει ακόμα αρκετά από τις 5.000 μονάδες προ κρίσης, προστίθεται.

 Τα μακρο-οικονομικά στοιχεία της χώρας εξάλλου, είναι καλά. Μετά από εννέα χρόνια ύφεσης, με εξαίρεση τη μικρή ανάκαμψη το 2014, η οικονομία σημειώνει ανοδική πορεία το 2017. Η Κομισιόν και το ΔΝΤ αναμένουν ανάπτυξη 2%, ενώ η Moody´s 1,5%. Στα τέλη Ιουνίου, η Standard & Poor’s άλλαξε την αξιολόγηση προοπτικής από «σταθερή» σε «θετική». Ακολούθησε η έκδοση τριετούς ομολόγους με απόδοση 4,6%, με την ελληνική κυβέρνηση να αντλεί από τις αγορές 3 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι του αρχικού σχεδίου για 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στα ελληνικά blue chips ανήκει ο όμιλος επιχειρήσεων Μυτιληναίος, οι μετοχές του οποίου σημείωσαν 38% άνοδο το τρέχον έτος. Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν παρουσίασε κέρδη το πρώτο εξάμηνο του έτους 77%. Και η Aegean Airlines έχει καλή απόδοση για τους επενδυτές, με τον τουρισμό στη χώρα να αναμένεται σε επίπεδα-ρεκόρ για φέτος. Άλλες μεγάλες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Coca-Cola, η Πειραιώς, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha. Οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται 90% πάνω από το επίπεδο του καλοκαιριού του 2014. Ωστόσο, υπάρχουν και επενδύσεις που ενέχουν ρίσκο. Η Fitch και η S&P αξιολογούν την χώρα με «Β-».

Ο Έλληνας «ασθενής» -σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt- πέρασε τα χειρότερα, αλλά δεν έχει αναρρώσει πλήρως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Η χώρα εξαρτάται ακόμα από τη βοήθεια των διεθνών πιστωτών. Το Σεπτέμβριο ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος πακέτου βοήθειας.

Καθησυχαστικό για τους επενδυτές είναι ότι ο κίνδυνος για Grexit έχει εκλείψει, επισημαίνεται με την προσθήκη ότι μετά τις γερμανικές  ομοσπονδιακές εκλογές η «τράπουλα» θα ανακατευθεί εκ νέου και τότε ο πρωθυπουργός Τσίπρας ίσως μπορεί να έχει ελπίδες για ελαφρύνσεις, καθώς το χρέος που αγγίζει το 180% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο. Οι πιστωτές θα μπορούσαν να μειώσουν το φορτίο για την Αθήνα, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση των επιτοκίων και επιπλέον χρόνο χάριτος. Αυτό θα ήταν καλό νέο για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, καταλήγει η ανταπόκριση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:19