06/04/2020 09:38:48

Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού οργάνου στη Σύρο

Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού οργάνου στη Σύρο - Media

 

Συναυλίες, ομιλίες και ξεναγήσεις στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο περιλαμβάνονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», μια διοργάνωση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Το παλαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που ηχεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ανυπομονεί να χαρίσει αξέχαστες στιγμές σε νέους και παλιούς φίλους του, με τρεις μοναδικές συναυλίες από εκλεκτούς οργανίστες και μουσικούς που παίζουν όργανα που μπορούν να συνυπάρξουν με το εκκλησιαστικό όργανο.

Τα έργα που θα ερμηνευθούν σε όλες τις συναυλίες έχουν διαχρονικό χαρακτήρα, από την εποχή της Αναγέννησης έως και τη Σύγχρονη εποχή και αναδεικνύουν τον πολυμορφικό χαρακτήρα του εκκλησιαστικού οργάνου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 21 έως 26 Αυγούστου 2017 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ανάδειξη του μεσαιωνικού οικισμού

«Πρόκειται για ένα φεστιβάλ ιδιαίτερα χαμηλού προϋπολογισμού, χωρίς ωστόσο να υστερεί καθόλου σε ποιότητα εκδηλώσεων, στηριγμένο σε πολλή εθελοντική εργασία» σημειώνει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του, Χάρης Βεκρής.

Χωρίς να επιβαρυνθεί ο δημότης της Σύρου, το Φεστιβάλ βασίστηκε εξολοκλήρου σε ιδιωτικές χορηγίες. Υπογραμμίζεται μάλιστα πως, το «ΑΝΩ» είναι το μόνο Φεστιβάλ που πραγματοποιείται αποκλειστικά στην Άνω Σύρο, με έναν από τους κύριους σκοπούς του την ανάδειξη του μεσαιωνικού οικισμού.

Για όλες τις εκδηλώσεις έχει προβλεφθεί παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, σύμφωνα με τον κ. Βεκρή, το μέλλον του Φεστιβάλ, το οποίο συστήνεται για πρώτη φορά φέτος στο κοινό της Σύρου, φιλοδοξώντας να αναπτύξει μία μακρόχρονη σχέση μαζί του.

«Από την επόμενη χρονιά σχεδιάζουμε να βγούμε και εκτός ναού, με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους, πάντα στα όρια του πρώην Δήμου Άνω Σύρου. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερους θεατές - ακροατές, πάντα σε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από καλλιτέχνες αναγνωρισμένου κύρους να συμμετέχουν στο δεύτερο Φεστιβάλ ΑΝΩ, τη στιγμή που δεν έχει ξεκινήσει καν το πρώτο. Είναι το όργανο, είναι ο ναός του Σαν Τζώρτζη, είναι ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου και φυσικά είναι η μεγάλη στήριξη των ΜΜΕ (που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την προσπάθεια μας και την επικοινώνησαν παντού), που δημιουργεί αυτό το ξεχωριστό concept! Είναι νέες εμπειρίες για όλους μας. Δεν ξέρω πως ακούγεται ο συνδυασμός εκκλησιαστικού οργάνου με βιολί και ανυπομονώ να το μάθω. Η Δευτέρα είναι κοντά...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δεν παραλείπει, βέβαια, να απευθύνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Γιάννη Μανούσο, διευθυντή φωτογραφίας του MEGA Channel, για το τηλεοπτικό σποτ που ετοίμασε και προσέφερε εθελοντικά, διαφημίζοντας τόσο το Φεστιβάλ, όσο και τη Σύρο γενικότερα, μέσω των μεταδόσεών του από τη συχνότητα της ΕΡΤ3.

Στην έναρξη του Φεστιβάλ, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017, η Ελένη Κεβεντσίδου (εκκλησιαστικό όργανο) και ο  Ηλίας Γυφτονικολός (βιολί) θα παρουσιάσουν έργα των Girolamo Frescobaldi,  Johann Sebastian Bach, Albeniz-Kreisler, Max Reger, Hermann Schroeder, Zolt Gardonyi και Basil Athanasiadis.

Την Τετάρτη 23 Αυγούστου, ο Στράτος Γκιουλμπάνογλου (εκκλησιαστικό όργανο) και ο Γιάννης Καΐκης (τρομπόνι) θα αποδώσουν έργα των Georg Philipp Telemman, Johann Sebastian Bach, Enrique Crespo, Felix Mendelssohn-Bartholdy και Alexandre Guilmant.

Οι συναυλίες ολοκληρώνονται το Σάββατο 26 Αυγούστου με τον καθηγητή και σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου Χρήστο Παρασκευόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του «ΑΝΩ», ο οποίος θα έχει στο πλευρό του τη μέτζο σοπράνο Ιωάννα-Βασιλική Κοράκη, μετζοσοπράνο. Το κοινό θα απολαύσει έργα των Jeremiah Clarke,  Henry Purcell, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Camille Saint Saëns , Felix Mendelssohn Bartholdy, Franz, Antonín Dvořák, Sir John Stain και  Albert Hay Malotte

Ομιλίες

Πριν από τις συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν στις 8 το βράδυ, θα υπάρξουν ομιλίες σχετικές με το εκκλησιαστικό όργανο.

Στο εκκλησιαστικό όργανο του Αγίου Γεωργίου θα αναφερθεί εκτενώς ο οργανίστας του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, Γιάννης Ρούσσος, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου.

Την Τετάρτη 23/8, ο κ. Παρασκευόπουλος θα μιλήσει για την ελληνική προέλευση του εκκλησιαστικού οργάνου, ενώ στο κλείσιμο του Φεστιβάλ (26/8) θα φωτίσει τη «συνθετική πορεία του εκκλησιαστικού οργάνου στην ιστορία».

Ξεναγήσεις

Τις ημέρες των συναυλιών, από τις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκκλησιαστικό όργανο από τον Γιάννη Ρούσσο, οργανίστα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά το ιστορικό αυτό όργανο, το οποίο κατασκευάστηκε από το Zeno Fedeli, μέλος διάσημης οικογένειας κατασκευαστών εκκλησιαστικών οργάνων από το Foligno της Ιταλίας, το 1888.

Τέλος, πριν από κάθε συναυλία «Οι μικροί ξεναγοί της Άνω Σύρου» θα προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καλύτερα τον υπέροχο μεσαιωνικό οικισμό του νησιού μας.

Σημειώνεται ότι η Οργανωτική Επιτροπή του «ΑΝΩ» αποτελείται από τους: Χρήστο Παρασκευόπουλο (καλλιτεχνικός διευθυντής), Χάρη Βεκρή (εκτελεστικός διευθυντής) και Γιάννη Ρούσσο, (οργανίστας Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου). 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.