search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:45
MENU CLOSE

Μαύρες πλερέζες για τους Χρυσαυγίτες και τους κάθε λογής νεοναζί: Ο Ναζιστικός χαιρετισμός δεν είναι Ελληνικός

22.08.2017 13:58
«Είναι αξιολάτρευτος» λέει η Ουρανία Μιχαλολιάκου για τον πατέρα της όταν βλέπει τη φωτογραφία του, με τη σβάστικα (Video) - Media

 

Ακόμη και πριν λίγο καιρό, ο κ. Μιχαλολιάκος, χαιρετούσε όπως ακριβώς και ο άνδρας που υμνούσε στο περιοδικό Χρυσή Αυγή. Με το χέρι τεντωμένο και τα δάχτυλα σε μια ευθεία. Χαιρετούσε όπως ο Αδόλφος Χίτλερ και όλοι οι ναζί. Το ίδιο και οι παρατρεχάμενοι του που προκλητικά και θρασύδειλα δήλωναν πως ο χαιρετισμός αυτός δεν είναι ο ναζιστικός χαιρετισμός, αλλά είναι αρχαιοελληνικός χαιρετισμός.

Οι θεωρητικοί του ελληνικού «εθνικιστικού χώρου», νεοναζί, φασίστες, νοσταλγοί του Μεταξά που και εκείνος χαιρετούσε με τον ίδιο τρόπο, δήλωναν υπερήφανοι πως πρόκειται για χαιρετισμό των αρχαίων Ελλήνων προς τον… ήλιο και το αυγό του φιδιού προσπαθούσε να καθησυχάσει τον κόσμο, μέχρι να εκκολαφθεί αρκετά. Εξάλλου και κάποιοι λαϊκοί αοιδοί χαιρετούν ναζιστικά επάνω στην πίστα μεταξύ λουλουδιών και σπασμένων πιάτων και είναι υπερήφανοι επειδή… χαιρετούν αρχαιοελληνικά.

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική και όσο και εάν οι ναζί προσπαθούν να την αποσιωπήσουν, κάποια στιγμή τους ξεγυμνώνει. Ο χαιρετισμός που κάνουν δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Ελλάδα, είναι ο χαιρετισμός του ινδάλματος τους, του Αδόλφου Χίτλερ και του ανθρώπου που επιτέθηκε στην Ελλάδα, του Μπενίτο Μουσσολίνι.

Ο χαιρετισμός δια πρότασης ή ανατάσεως του χεριού, συνδέεται με τη ναζιστική Γερμανία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν πως προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Άγνοια, ημιμάθεια κανείς δεν ξέρει ούτε και περιμένει να μάθει. (δείτε το βίντεο στο 57.20)

Ποια είναι η προέλευση του ναζιστικού χαιρετισμού;

Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αναφορά στη ιστορική βιβλιογραφία, πως ο ναζιστικός χαιρετισμός, έχει προέλευση την Αρχαία Ελλάδα. Οι μόνες αναφορές που βρήκαμε, είναι σε μπλογκ και ιστοσελίδες με συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό, που με τη σειρά τους, δεν παρέχουν καμία πηγή για να στηρίξουν τον ισχυρισμό.

Διάφορες εικόνες που παρουσιάζονται κατά καιρούς, δείχνουν να μοιάζουν με αυτόν. αλλά έχουν σημαντικές διαφορές. Για παράδειγμα, η εικόνα του αγαλματιδίου που «χαιρετά» ναζιστικά, διαφέρει από τον επίσημο χαιρετισμό των ναζί, που προέβλεπε έκταση του χεριού στο ύψος του ώμου, ή λίγο ψηλότερα και ενωμένα και τα 5 δάκτυλα.

Εξάλλου και οι ίδιοι οι Ναζί, ισχυρίζονταν πως ο χαιρετισμός ανάγεται στη μεσαιωνική Γερμανία (και όχι στην Αρχαία Ελλάδα), κάτι που επίσης δεν ισχύει, διότι δεν υπάρχουν αναπαραστάσεις ανθρώπων από εκείνη την εποχή να απευθύνουν τέτοιου είδους χαιρετισμούς.

Όσον αφορά τη λατινική προέλευση, δεν υπάρχουν σχετικές αναφορές σε Ρωμαίους ιστορικούς. (Winkler: The Roman Salute)

Η πρώτη αναπαράσταση σε έργο της σύγχρονης εποχής, είναι ένας πίνακας του 1784 με την ονομασία Oath of the Horatii. Ο χαιρετισμός υιοθετήθηκε από Ιταλούς φασίστες, και κατόπιν, υιοθετήθηκε από το ναζιστικό κόμμα το 1926 και από το 1933 που οι Ναζί ανήλθαν στην εξουσία, διαδόθηκε ακόμη περισσότερο και υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες με παρόμοια καθεστώτα.

Πιο συγκεκριμένα, το ιταλικό φασιστικό κόμμα, υιοθέτησε το χαιρετισμό από τον Ιταλό εθνικιστή Gabriele d’Annunzio, ήρωα του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, ποιητή και συγγραφέα. Το 1919, επικεφαλής δύναμης 2.600 εθελοντών, βάδισε εναντίον της κροατικής πόλης Ριέκα για να τη διεκδικήσει για λογαριασμό της Ιταλίας. Σε αυτό το χρονικό σημείο, κάνει τη πρώτη χρήση όρων όπως «Ντούτσε», και του «ρωμαϊκού» χαιρετισμού που αργότερα θα υιοθετούσε και ο Μουσολίνι. Αν και αρχικά οι Ναζί επηρεάστηκαν από τον Μουσολίνι στο θέμα του χαιρετισμού, υιοθέτησαν και διέδωσαν αυθαίρετα την ψευδοϊστορική αντίληψη, πως προέρχεται από τη μεσαιωνική Γερμανία.

«Διάβασα την περιγραφή της συνεδρίασης της Worms, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Λούθηρος χαιρετίστηκε με το γερμανικό χαιρετισμό. Ήταν για να του δείξουν ότι δεν ήταν αντιμέτωπος με όπλα, αλλά με ειρηνικές προθέσεις. Στις μέρες του Φρειδερίκου του Μεγάλου, οι άνθρωποι εξακολουθούν να χαιρετούν με τα καπέλα τους, με πομπώδεις χειρονομίες. Τον Μεσαίωνα, οι δουλοπάροικοι με ταπεινότητα έβγαζαν τα καπέλα τους, ενώ οι ευγενείς παρουσίαζαν τον γερμανικό χαιρετισμό» Χίτλερ, 1942. (Πηγή: www.historyanswers.co.uk)

Οι Έλληνες νεοναζί μάλιστα για να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο αλλοιώσαν ακόμη και φωτογραφία από το άγαλμα του βασιλιά Πύρρου, το οποίο έδειχνε με το δάχτυλο και δεν χαιρετούσε.

Η πικρή αλήθεια για όλους τους Έλληνες νεοναζί είναι μια: Ο ναζιστικός χαιρετισμός δεν είναι ούτε δωρικός, ούτε σπαρτιατικός, ούτε ρωμαϊκός, ούτε καν μεσαιωνικός. Οι πρώτες αναφορές εμφανίζονται κατά το 18ο αιώνα και μόλις πριν από περίπου 100 χρόνια, άρχισε να αποκτά τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο ναζιστικός χαιρετισμός προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα, διαψεύδεται.

 

Πηγή και πληροφορίες από το: ellinikahoaxes.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:41