search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:44
MENU CLOSE

Έσπασε η οθόνη του κινητού σας; Προσοχή στην αντικατάσταση, μπορεί να σας χακάρουν

22.08.2017 17:43
Έσπασε η οθόνη του κινητού σας; Προσοχή στην αντικατάσταση, μπορεί να σας χακάρουν - Media

 

Τα smartphones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και πλέον τείνουν να αντικαταστήσουν πολλές άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τις φωτογραφικές μηχανές ή τα mp3 players.

Το βασικό «όπλο» των smartphones είναι η μεγάλη οθόνη αφής, η οποία μας επιτρέπει με απλές κινήσεις των δακτύλων μας να πραγματοποιούμε δεκάδες ενέργειες και εργασίες.

Ωστόσο, η οθόνη αποτελεί και το αδύνατο σημείο των κινητών τηλεφώνων καθώς αρκεί μια πτώση από σχετικά χαμηλό ύψος για να ραγίσει ή και να σπάσει και να χρειαστεί αντικατάσταση.

Πλέον, πέραν του κόστους της αντικατάστασης της οθόνης, ερευνητές στο πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ προσέθεσαν κι άλλον ένα πονοκέφαλο: τον κίνδυνο χακαρίσματος της συσκευής.

Σύμφωνα με μελέτη τους, τα ανταλλακτικά των κινητών, όπως η οθόνη, τα εξαρτήματα ταχείας φόρτισης και άλλα μπορούν να περιέχουν, εκτός από τον βασικό κώδικα που τους επιτρέπει να λειτουργούν στη συσκευή, και κακόβουλο λογισμικό, το οποίο εγκαθίσταται μαζί με το ανταλλακτικό στο κινητό και να το ελέγξουν πλήρως.

Οι ερευνητές προσέθεσαν σε οθόνη κινητού ένα τσιπάκι με κακόβουλο λογισμικό και από εκείνο το σημείο και μετά παρακολουθούσαν πλήρως ό,τι συνέβαινε στη συσκευή, από το περιεχόμενο των συνδιαλέξεων μέχρι τα χτυπήματα στο πληκτρολόγιο και τα e-mails που στέλνονταν και λαμβάνονταν.

Για να γίνει, μάλιστα, το σενάριο λίγο πιο εφιαλτικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς τα χακαρισμένα εξαρτήματα από τα «καθαρά», ενώ επειδή το κακόβουλο λογισμικό βρίσκεται στα ανταλλακτικά και όχι στο software του κινητού, τα αντιϊικά προγράμματα δεν μπορούν να το εντοπίσουν.

Αυτό που οι ερευνητές επισημαίνουν είναι ότι το κόστος των ανταλλακτικών κάνει συχνά τους χρήστες να στρέφονται σε εξαρτήματα από τρίτες εταιρείες και όχι τους κατασκευαστές των κινητών, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος από «μολυσμένα» ανταλλακτικά να είναι μεγαλύτερος.

(πηγή: IBT)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:41